Fogyás vs zsírégetés?

Fogyás vs zsírégetés.
Tényleg számít? 🧐
Manapság a szavakat gyakran nagyon gyorsan cserélgetik egymással. Két kifejezés, amely ebbe a narratívába esik, a “fogyás” és a “zsírégetés”. A kettőt egy kalap alá véve sokan, akik beneveznek egy fitness útra, egy olyan célt kergetve találják magukat, ami valójában nem is az, amire eredetileg vágytak. A fogyás és a zsírégetés megközelítései épp annyira különböznek egymástól, hogy érdemes mélyebbre merülni és megvitatni a fogyás és a zsírégetés közötti különbséget.
Súlyvesztés
A fogyás a gravitáció hatásának csökkenése a teljes testtömegedre. Egyszerűen fogalmazva, kisebb számot mutat a mérleg, mint amikor elkezdted. A “fogyás” az a cél, amit sokan kitűznek maguk elé az elején, de nem biztos, hogy ez a helyes kifejezés arra, amire törekszenek.
☝️A fogyás nem veszi figyelembe a testösszetételt, amely magába foglalja az izmokat, a zsírt, a csontokat, a szerveket, a folyadékot és minden mást, ami bennünk lakozik. ‼️
Ez azt jelenti, hogy a fogyás célja a testfolyadék, az izomtömeg vagy akár a szervek elvesztésével is elérhető. Bár a szervek műtéti eltávolítása szélsőséges példa lehet, a folyadékban bekövetkező változások a napi ingadozásokból vagy a fogyókúrás erőfeszítésekből adódó súlyvesztés egy részét vagy egészét is jelenthetik.
Zsírvesztés
Amikor a “fogyásról” van szó, sokan a zsírvesztésre törekszenek. A zsírvesztés kifejezetten a testzsír csökkentését jelenti. A víztömeg, az izomtömeg vagy akár a szervek csökkenése nem jelenti a testzsírveszteséget. A legtöbb ember élvezi, hogy van víz, izom és szervek a testében, és ritkán törekszik arra, hogy kevesebb legyen belőlük. Mégis létezik egy millió dolláros iparág a testzsírvesztés körül. Az emberek zsírt tartanak a szerveik körül (zsigeri), a bőrük alatt (bőr alatti) és még az izomzatban is (izomzaton belüli).
A különbség
A fogyáshoz kalóriadeficitre van szükség (kevesebb kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elhasználunk), míg a zsírvesztéshez nem. Egy randomizált, kontrollált vizsgálat (Haghigat tanulmány) ezt gyönyörűen demonstrálta, ahol a résztvevőket magas fehérjetartalmú csoportra (a kalóriabevitel 25%-a) és alacsony fehérjetartalmú csoportra (a kalóriabevitel 15%-a) osztották, anélkül, hogy a teljes kalóriamérlegük változott volna.
Miután 12 hétig így étkeztek, megmérték az egyes résztvevők testösszetételét. Arra a következtetésre jutottak, hogy bár egyik csoportban sem történt változás a testsúlyban, a magas fehérjetartalmú csoportban a zsírtömeg és a testzsírszázalék jelentős csökkenését tapasztalták, nem úgy mint az alacsony fehérjetartalmú csoportban.
Fontos összefüggés ezekkel az eredményekkel kapcsolatban, hogy a résztvevők mindegyike “normál súlyú elhízott” nő volt, ami normál testsúlyt és BMI-t jelent, de a testzsírszázalék 30-nál nagyobb. Egyszerűbben fogalmazva, egy olyan populációról volt szó, amelynek a jelenlegi orvosi egészségügyi normák szerint felesleges testzsírja volt, de nem volt valódi fogyási igénye.
Mindazonáltal e vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a zsírvesztés annak ellenére is bekövetkezhet, hogy az elfogyasztott vagy felhasznált kalóriák száma nem változott.
Ez egy kiváló példája a “test újraképződésének” nevezett jelenségnek.
A test újraképződése a teljes testzsír mennyiségének változása a testsúly csökkenése nélkül. Bár ez úgy játszódhat le, mint a fent említett tanulmányban, gyakran a testzsír csökkenése tapasztalható, amelyet a zsírmentes tömeg, más néven a sovány testtömeg növekedése árnyékol be. Például, ha valaki 2 kiló testzsírt veszít, de 3 kiló sovány testtömeget is nyer, a mérleg azt fogja jelezni, hogy 1 kilót szedett fel. Ezért a testösszetétel-mérések kulcsfontosságúak a zsírvesztés szempontjából; a mérleg önmagában nem tájékoztat közvetlenül a zsírvesztés előrehaladásáról. A test újraképződését gyakran el lehet utasítani, de ez előfordul az életben, és könnyen válhat az edzés céljává, nem pedig csak a fogyás céljává.
Zárásként
A fehérje ereje egy másik nap témája, de a legfontosabb dolog, amit itt meg kell jegyeznünk, hogy a fogyás és a zsírégetés nem szinonimák. Lehet fogyni zsírvesztés nélkül is. Fogyhatsz zsírból anélkül, hogy nettó súlycsökkenést tapasztalnál.
‼️ Akár a fitneszutad elején, akár valahol közben, fontos, hogy leülj és újrafogalmazd a célodat. Kérdezd meg magadtól, hogy mi az, amire igazán vágysz. Ha valaha is kifejezted azt a vágyat, hogy “tónusos” vagy “sovány” legyél, akkor vedd figyelembe, hogy valójában talán zsírégetésre és nem fogyásra törekszel. 💁🏻

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top