Rakhsa Banthan ünnepe

Ma mit ünneplünk? ➡️ a SZERETETET ÉS AZ ÖSSZETARTOZÁST.

🎉 Rakhsa Banthan ünnepe van! 💝

Ez egy szívmelengető hindu fesztivál, amelyet Shravan hónap teliholdján ünnepelnek. A Gergely-naptár szerint általában július és augusztus környékére esik.

Ezt a napot minden testvérnek, szeretetüknek és lelki összetartozásuknak szentelik.

Maga a Raksha Bandhan kifejezés szanszkritból fordítva – a védelem/gondoskodás kötelékei.

A legenda szerint egy nehéz háború során az ég királya, Indra csak azután tudott legyőzni egy erős démont, hogy felesége egy selyem amulettet kötött a csuklójára. Így alakult ki az ünnep fő hagyománya: ezen a napon a nővérek a “rakha” nevű szent selyemkötést helyezik testvéreik jobb csuklójára. Ezeket többszínű fonalakkal, gyöngyökkel, drágakövekkel, flitterekkel díszítik, amelyek védelmet nyújtanának a gonosz erők ellen. A lányok a testvérük homlokára is tikkát festenek (egy speciális porból készült piros pont).
A testvérek ezután megáldják nővéreiket, védelmet és pártfogást ígérve nekik, és a szeretet és ragaszkodás jeleként ajándékokat adnak nekik.

💝 Ez a családi értékeket becsben tartó indiai családok kedvenc ünnepe. ♥️
Az emberek nemzeti ruhát öltenek, ünnepi vacsorát és különféle édességeket készítenek. A házas lányok, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat, erre a napra visszatérnek a családjukhoz, hogy gratuláljanak a testvéreknek.

⚠️ Érdekes megjegyezni, hogy ez az ünnep nem csak a vér szerinti testvéreknek szól. ⚠️ ☺️

Miután egy szent kötést kötött egy férfi csuklójára, egy nő ezáltal elismerheti őt fogadott testvéreként, kérve védelmet és pártfogást tőle.

Ez az ünnep egyben az egész indiai nép szolidaritásának és egységének jelképe is.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top