Krisna Janmashtami

🕉 Krishna születésének napja van! 🕉

Krisna Janmashtami (a szanszkrit Janma – születés, Ashtami – nyolcadik nap) az egyik legjelentősebb védikus ünnep. Úgy tartják, hogy a Nagy Krsna körülbelül 5000 évvel ezelőtt, a fogyó hold nyolcadik napján, éjfélkor született Shrávana havában, Mathura városában.

A Bhagavad Gítá ősi írásai szerint az Istenség Legfelsőbb Személyisége időről időre megjelenik a Földön, amikor a vallás gyengül és az istentelenség uralkodik, hogy felszabadítsa az igazakat, és megbüntesse a bűnösöket.

“Amikor eljött az Úr Krishna megjelenésének ideje, az összes csillagkép a legkedvezőbb helyzetben volt. Abban a pillanatban egy légkör
a béke és a jólét légköre alakult ki minden éjtájon (keleten, nyugaton, délen és északon). A csillagok kedvező kombinációi voltak láthatók az égen, és a földön – minden városban és faluban, a legelőkön és az emberek gondolataiban – boldogság uralkodott.” (A Bhagavata Purána szentírásai alapján készült “Krishna, az Istenség Legfelsőbb Személyisége” című könyv).

Ezt a napot India-szerte széles körben ünneplik, függetlenül az emberek vallásától. Reggeltől késő estig, több napon át tartanak fesztiválokat és színházi előadásokat. Az emberek fényes ruhákba öltözve dicsőítik Istent. Mindenki felajánlásokat visz a templomokba virágok, gyümölcsök, édességek formájában, és imádkozik az oltáron lévő Krishna-képhez. Öröm és boldogság érződik mindenütt.

Ez is egy ünnep minden család számára, amelyet a nyugati emberek körében ugyanolyan gyengéden és melegen ünnepelnek, mint a karácsonyt. Éjfélig az emberek szigorú böjtöt tartanak, majd leülnek a hagyományos ételekkel teli asztalhoz, és Prasadát osztogatnak az utcán.

Ez a legkedvezőbb nap arra, hogy Krishnáról szóló gondolatokban merüljünk el, segítséget, útmutatást kérjünk tőle a lelki úton. Hallgathatsz előadásokat lelki mentoroktól, olvashatsz könyveket és szentírásokat a Devaki és férje, Vaszudeva családjában való születéséről, gyermekkoráról, a démonok feletti győzelméről, akik az emberi rosszaságokat testesítik meg. Szerencsés a Krishna HARE KRISHNA és a VISHNU SAHASRANAM mantrákat hallgatni és kántálni. Úgy tartják, hogy minden ezen a napon megfogalmazott kívánság eljut magához Krishnához, és biztosan teljesül.

Krishna a legfelsőbb, abszolút Igazságot testesíti meg. Megvédi a jót és megbékíti a rosszat, mindenkinek megadja, amit megérdemel. Krishna Janmashtaminak különleges energiája van. A napot boldogan töltve megtisztíthatod karmádat, javíthatod sorsodat, és közelebb kerülhetsz a boldog élethez. ♥️🕉😇

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top