Hajvágás a holdnaptár szerint

A holdnaptárt ősidők óta használják az ember életének számos eseményének megtervezésére, beleértve a hajvágást is.

A Hold fázisai, Holdnapok és a Hold helyzete a csillagképben hatással van a haj egészségére és növekedésére, valamint az ember általános jólétére és lelki harmóniájára. E tényezők kombinációja határozza meg a nap energetikai hátterét. Ettől függően a hajvágás szempontjából kedvező, semleges és kedvezőtlen napok alkotják az egyes holdhónapokat.

Ha kedvező napon vágatjauk le a hajunkat, az egészségesebb lesz, felgyorsítja a növekedését, és nem befolyásolja a szervezet energiaáramlását. Egy semleges napon az energiák kiegyensúlyozottak, és sem pozitív, sem negatív hatást nem gyakorolnak, ezért a hajvágásról való döntéskor a belső érzéseidre kell hagyatkoznod.

A hajvágás kedvezőtlen napon történő elvégzése lelassíthatja a haj növekedését, és negatív hatással lehet a haj állapotára.

A védikus asztrológia szerint a Hold erős hatással van az ember energiájára. Az energiaáramlások folyamatosan keringenek a testben, és ez a hajra is vonatkozik. Ha levágjuk és megnyírjuk, felboríthatjuk az egyensúlyt, és elveszíthetjük az életerő egy részét.

Bizonyos napokon azonban a Hold hatása semlegesíti a negatív következményeket, és a hajvágás jótékony hatással van mind a hajra, mind az egész testre, valamint az ember lelki állapotára.

Fontos megjegyezni, hogy a fej a legfontosabb központ, amely a test, a tudat és a psziché összes folyamatát koordinálja, ezért minden rá gyakorolt hatás az egész személyre hatással van. Ez vonatkozik a hajvágásra, az ápolási eljárásokra és a kozmetikus látogatására is.

Főbb ajánlások:
– Ha a hajadat le kell vágnod a
növekvő hold alatt, gyorsabban fog nőni;
– a fogyó Hold idején történő hajvágás
lassítja a haj növekedését, de erősíti a gyökereket és csökkenti a hajhullást;
– ne vágd le a hajadat közvetlenül étkezés után, valamint késő este vagy éjszaka.

A holdnaptárban összesen 30 tithis, azaz holdnap van. Ezek két 15 napos periódusra oszlanak. Mindkét időszakban vannak olyan holdnapok, amelyek kedvezőtlenek a hajvágás szempontjából: ezek a 4., 9. és 14. nap, valamint az Amavasya – újhold.

Nem ajánlott a hajvágás teliholdkor, a 6. holdnapon, valamint a Surya-Sankranti napjain, amikor a Nap átmegy egyik állatövi jegyből a másikba.

A hajvágási holdnaptár összeállításakor a Hold csillagképekben elfoglalt helyzetét is figyelembe veszik. A 27 csillagképből csak 12 kedvező a hajvágáshoz és az ápolási eljárásokhoz.

A védikus asztrológia szerint kedden vagy szombaton fodrászhoz menni kedvezőtlen. A kedd a Mars napja – egy tüzes bolygóé, amely erős, néha agresszív energiát hordoz.
A szombat a Szaturnusz napja, amely aszketizmussal, korlátokkal és szomorúsággal jár.

A hajvágási holdnaptár mindezeket a tényezőket figyelembe veszi, és ezek alapján napi tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy a hajvágás hogyan befolyásolja a haj egészségét és általános testállapotát. Természetesen a fodrászod szakértelme és a hozzád való személyes hozzáállása is nagyon fontos. A Jyotish szerint ajánlott, hogy a hajvágást azonos nemű fodrásszal végeztesd.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top