Mit jelent a Vinyasa Flow irányzat?

A Vinyasa Flow egy dinamikus jógairányzat, mely olyan különböző jóga iskolák és tradíciók találkozásából és tapasztalataiból született meg, mint a vinijóga (T.K.V. Desikachar), az Iyengar-jóga (B.K.S. Iyengar) és az astanga (Sri. K. Pattabhi Jois).

A Vinyasa Flow – ugyan úgy, mint a többi jóga irányzat – is arra törekszik, hogy harmóniát teremtsen a test, az elme és a lélek hármas egységében. A test mozgását összehangolja a légzéssel és közben az elmét a gyakorlásra, a testre és a légzésre irányítja.

A vinyasa flow arra tanít, hogy legyünk tudatában minden lélegzetvételünknek és legyünk tudatában minden mozdulatuknak. Az ászanákat nem önmagukban, hanem egy folyamat részeként gyakoroljuk. Ez segít abban, hogy a mindennapi életet is egymáshoz kapcsolódó, tudatos tevékenységek soraként éljük meg. Gyakorlásával felismerhetjük, hogy a mindennapi életünk is ugyanolyan, dinamikus mozgásban lévő folyamat, mint amit a jógaszőnyegen átélünk.

A Vinyasa Flow óra felépítésében némileg különbözik a tradicionális hatha jóga óráktól. Nagyon lágy, mozgással összehangolt légzéssel dolgozik, finom összekötésekkel építi fel gyakorlatait, mely aztán egy folyamatos, dinamikus áramlásban teljesedik ki, erre utal nevében a “flow” kifejezés, mely áramlást jelent. Az óra első mozdulatától áramlunk egyik gyakorlatból a másikba.

A statikusabb jógastílusokkal szemben az ászanák viszonylag rövid ideig vannak kitartva, továbbá az egyes ászanák felvételének a módja ugyanolyan fontos, mint maga az ászana.

Az astanga jógától eltérően nincs két egyforma vinyasza flow óra, az ászanákat sorozatba rendezve gyakorolja, de ezek a sorozatok nem állandóak, az oktató gondosan és tudatosan állítja össze. Az egymást követő ászanák sorát az oktató egy bizonyos témára, testrészre, energiaközpontra vagy úgynevezett “peak, azaz csúcs” pózra fókuszálja.

Jól bevált eleme a Napüdvözlet, de az oktató építheti az órát egy meghatározott téma köré is, mely lehet:

  • terápiás célú
  • érzelem, vagy hangulat fókuszú
  • általános erőnlét javító, energetizáló, relaxáló
  • adott izomcsoport köré épülő, stb…

Ebből is látszik, hogy a Vinyasa Flow fő jellegzetessége a kreativitás, szabadon áramlás, de szem előtt tartva saját határainkat.

 

A Vinyasa Flow dinamizmusa hűen tükrözi a körülöttünk lévő világot, ahol minden állandó mozgásban és változásban van. Megtanít arra, hogyan lovagoljuk meg az áramlatokat, a hullámokat ahelyett, hogy az árral szemben úsznál!

Vinyasa Oktatóképzésünkről itt olvashatsz: 100 órás oktatói továbbképzés, vagy 200 órás oktatóképzés

 

Vinyasa Flow variációk:

 

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top