Miért fogjuk a nagylábujjat a jógapózokban?

Miért fogjuk a nagylábujjat a jógapózokban?
Bár lehet, hogy nem mindig fordítjuk rájuk azt a figyelmet, amit megérdemelnek, a nagylábujjaink nagy szerepet játszanak az ászana gyakorlásunkban.
Segítenek egyensúlyba hozni álló pózokat, ülő pózokban aktívan tartjuk őket, és bizonyos pózokban még a mi Drishtink is.
De miért fogjuk őket? Az egyik lehetőség a meridiánjaink lehetnek…
Meridiánok
A hagyományos kínai gyógyászatban 12 fő meridián van a testben, amelyeken a Chi keresztül áramlik, hasonlóan ahhoz, ahogyan a prána átáramlik a jóga Nadis (energia-útvonalakon) keresztül.
Hat meridián van, amelyek a kézben kezdődnek vagy végződnek, és a karon haladnak keresztül. Három Yin: tüdő, szív és szívburok , és 3 Yang: vastagbél, vékonybél és hármas melegítő.
Az alsó testben további hat meridián található, amelyek a lábfejben kezdődnek vagy végződnek, és áthaladnak a lábakon (és azon túl). Ez ismét 3 Yin: lép, vese és máj , és 3 Yang: gyomor, hólyag és epehólyag . A máj és a lép meridiánja egyaránt a nagylábujjban kezdődik.
Amikor egy meridiánon (hasonlóan a Nadihoz) “elzáródás” van, a chi nem tud folyni, stagnálás következik be, és a szerv és az ember egészsége veszélybe kerül.
Ugyanilyen hátrányos, hogy a chi túl gyorsan áramlik a meridiánon keresztül, és ez a szerv és az ember egészségét is megsínyli.
Az olyan gyógyító módszerek, mint az akupunktúra és az akupresszúra, feloldják és/vagy szabályozzák a chi áramlását a meridiánok mentén lévő bizonyos pontok (akupunktúrás vagy akupresszúrás pontok) megérintésével. A Chi Gung egy másik gyógyító módszer a chi szabályozására, amely légzést, lágy mozgást és meditációt használ, hogy a chi áramlását a legoptimálisabb szinten tartsa.
A nagy lábujjak két meridiánja a máj és a lép meridiánja.
Májmeridián
A májmeridián útvonala: a nagylábujj belső (oldalsó) szélétől kezdődik, a lábfej tetején, a boka elülső részén, a vádli belső részén és a combon át a szeméremterületig, a gyomorba, a májba és az epehólyagba fut. Végül összekapcsolódik a tüdőmeridiánnal, a torokkal, a szemekkel és a fej búbjával. A májmeridián egyensúlyhiányának jelei közé tartozik a hát alsó és a hasi tájékán jelentkező fájdalom, mentális zavarok. Emellett gyakori/indokolatlan düh és frusztráció.
Lép Meridián
A lépmeridián útvonala: a nagylábujj külső (mediális) szélétől, a lábfej belsejétől, a bokától és a lábszártól kezdődik. Közvetlenül a májmeridián előtt fut fel a belső combon, és belép a hasüregbe, csatlakozva a léphez és a gyomorhoz. Az egyik ág ezután felmegy a mellkason a torokig a nyelvig, míg a másik ág a szívben lévő szívmeridiánhoz kapcsolódik. A lép meridiánjában fellépő egyensúlyhiány jelei gyomorproblémák és puffadás. Emellett gyakori/indokolatlan aggodalom és szorongás.
A máj és a lép meridiánja egyaránt a nagylábujjban kezdődik. Tehát amikor a hüvelykujjunkat és az első két ujjunkat a nagylábujjunk köré csavarjuk testhelyzetben, mi jógik is képesek vagyunk stimulálni és egyensúlyba hozni lépünket és májunkat.
Ezek a pózok közé tartozik a Supta Padangusthasana (hanyatt fektetett nagylábujjtartás), az Utthita Hasta Padangusthasana (nyújtott, álló kéztől a nagylábujjig tartás) és a Prasarita Padottanasana D (széles lábú előrehajlás).

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top