Természetes antibiotikum

Csakúgy, mint a doxiciklin: Az antibiotikum, ami a hátsó kertben nő.
Az elmúlt években sok aggodalomra adott okot az antibiotikumok túlzott használata, és azok a kockázatok, amelyekkel a túlzott használatuk járhat, még egy egészséges ember számára is. Bár a vényköteles antibiotikumoknak minden bizonnyal megvan a maguk helye és haszna, a túlzott vagy nem megfelelő alkalmazásuk hozzájárulhat a gyógyításra kifejlesztett gyógyszerekkel szembeni rezisztencia kialakulásához. További aggodalomra ad okot az antibiotikumok szedésével járó kellemetlen és súlyos mellékhatások, mint például a hányinger, kiütések, napérzékenység, vastagbélgyulladás.
Nem meglepő tehát, hogy egyre többen fordulnak a természetes gyógymódok és antibiotikumok, például az usnea felé. Talán elgondolkodik azon, hogy a természetes és házi antibiotikumok okozhatnak-e mellékhatásokat, vagy károsak lehetnek-e bizonyos emberek számára? Persze, ugyanúgy, mint a vényköteles antibiotikumoknál, lehetnek mellékhatások. Azonban a közismertebb vényköteles antibiotikumokkal ellentétben az usnea teljesen természetes lehet, egészségtelen vegyi anyagok nélkül… és talán még a hátsó kertünkben is megtalálhatjuk.
Mi az az Usnea?
Az Usnea egy meglehetősen gyakori és érdekes zuzmó, amely világszerte számos erdőben és erdőben megtalálható. A Merriam-Webster meghatározása szerint a zuzmó a következő: “egy alga vagy cianobaktérium és egy gomba szimbiózisban növekvő, számos összetett növényszerű organizmus, amely szilárd felületen (például sziklán vagy fák kérgén) növekszik.” Az usnea zuzmó, amelynek teste hálós, szőrszerű textúrájú, a gomba és az alga kölcsönös kapcsolatából fejlődik ki.
Bár az usnea zuzmónak több fajtája is létezik, a legnagyobb gyógyászati értékkel bíró fajt megjelenése miatt gyakran “öregember szakállának” nevezik (Tillandsia usneoides). Gyakran fákon található, és könnyen azonosítható, ha a zuzmó fő ágát enyhén széthúzzuk. Ha usnea, akkor a külső zöld réteg felszakad, felfedve a belsejében található nyújtható fehér sávos anyagot, amelynek sértetlenül kell maradnia. Mivel azonban ez a faj rendkívül érzékeny a szennyezett levegőre, városon belül ritkán található meg.
Az Usnea lehetséges gyógyászati értéke és felhasználása
Az usneát már az ókor óta használják gyógyászati célokra az egyiptomi, görög és kínai gyógyítók. Ez nem egy új növény, és nem is egy új keletű vagy átmeneti hóbort. Már nagyon régóta használják bizonyos betegségekben szenvedő emberek gyógyítására. A zuzmó külső része, amelyet kéregnek neveznek, tartalmazza az antibiotikus összetevőket, a belső rész (a talus) pedig az immunrendszert serkentő anyagot.
A gyakori betegségek és állapotok, amelyekről úgy gondolják, hogy hasznot húznak az usnea alkalmazásából, a következők:
– Láz
– Gyulladás
– Fogyás
– Élesztőgomba-fertőzések
– Néhány HPV-vel (humán papillomavírus) fertőzött ember szintén talált némi előnyt az usnea egy formájának használatában. Azt javasolják, hogy az illető a HPV-elváltozások műtéti eltávolítása előtt és után a hüvelyi területre kenjen usninsavat (az usneában található) és cink-szulfátot tartalmazó készítményt. Ez segíthet felgyorsítani a gyógyulási folyamatot, és csökkentheti a fertőzés kiújulásának esélyét.
Bár az usneát már az ókor óta világszerte használják különböző célokra, az usnea elkerülte a különböző gyógynövényhagyományokat, amelyek kizárólag az érnövényekre összpontosítottak. Azonban az usninsavról kiderült, hogy megszakítja a Gram-pozitív baktériumok, például a Staphylococcus és Streptococcus sejtrendszerét, miközben a szükséges természetes mikrobiótát érintetlenül hagyja.
Különösen hatásos gyógyászati eszköz a légúti és húgyúti fertőzésekkel gyakran együtt járó gyulladások és nedvességek ellen. Helyileg alkalmazva az usnea az MRSA és a gombás fertőzések, például a candida ellen is hatékony lehet.
Sebkötözőként alkalmazva az usnea csodálatos gyógymód lehet a fertőzött sebek, például a cellulitis kezelésére. Az usnea szárító és hűsítő tulajdonságai segítenek csökkenteni a fertőzésből eredő hőt és bőrpírt. A zuzmóban található természetes antimikrobiális tulajdonságai miatt gyakran közvetlenül a nyílt sebre alkalmazzák a fertőzés leküzdésére. Vagy vízzel összekeverve képezhetünk belőle keveréket, amelyet alkalmazhatunk, vagy por formájában használhatjuk, miután megszáradt.
Spray formájában is alkalmazható olyan területekre, ahol a gomba lappanghat, például a lábfejen, akár a lábujjak között, akár a körmökön.
Az Usnea külsőleg vagy belsőleg alkalmazható. Különböző formákba fejleszthető, mint például a következők:
– köhögéscsillapítók
– tinktúra vagy kivonat
– szájöblítéshez, víz és usnea tinktúra összekeverésével
– kenőcs sebkötözéshez, külsőleg alkalmazva
A fenti formák némelyike megtalálható bio boltokban. De saját magunk is készíthetünk. És lehet, hogy egy erdei séta is elég lesz ahhoz, hogy megtaláljuk a fő összetevőt. Ha usnea zuzmót keresel a gyógymódok elkészítéséhez, gyakran megtalálod az erdőben, akár a fákon, akár a földön, miután leesett a fákról. Keressük a szőrszerű kinövéseket, hasonlóan a benőtt szakállhoz. Ha megtaláljuk, helyezzük pamutra vagy papírra, amíg haza nem tudjuk vinni. Változatos lehetőségeink vannak életképes antibiotikum és kezelés kifejlesztésére, amelyet a korábban említett betegségekre és állapotokra használhatunk.
Az usninsav nem oldódik vízben. Ezért a legjobb, ha alkoholban, olajban vagy hővel vonjuk ki. Attól függően, hogy melyik formát kívánjuk létrehozni, vagy használni, a kivonási módszer eltérő lehet. Például, ha tinktúrát vagy kivonatot készítünk, tegyük az usnicint egy befőttesüvegbe, majd fedjük le vodkával. Hagyjuk ezt a keveréket néhány hónapig állni, majd szűrjük át egy cseppentős üvegbe.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top