Jógagyakorlás tükörrel vagy tükör nélkül?

A tükrös jógagyakorlás előnyei:
• Ha vizuális gyakorló vagy, a tükrös stúdióban való gyakorlás segíthet jobban megérteni az egyes ászanák (pózok) igazítását. Amikor az oktató azt mondja, hogy told el a csípőd úgy, hogy párhuzamos legyen a szőnyeggel, akkor a tükörben láthatod, ahogy a csípőd elmozdul.
• Ugyanez vonatkozik a megfelelő beállítás önálló megtalálására is. Ha mindenhol tükrök vannak, akkor könnyebben észrevehető, hogy a vállad állandóan felfelé vannak a füled mellett, vagy álló pózban kitolod a feneked stb. A jógázók jobban látják a tanárt különböző szögekből, így tisztább képet kapnak a póz és a test különböző részeinek elhelyezéséről.
• Az oktatók számára a tükrök hasznosak lehetnek az egész csoport megtekintésére. Könnyebben észreveszik, ha valakinek nehézségei vannak, ami több lehetőséget teremt a kiigazításra.
• A tükör nélküli gyakorlás arra kényszerít bennünket, hogy megtanuljuk az igazítást azáltal, hogy tudjuk, milyen érzés igazításban lenni. Ez kiküszöböli a jógából a találgatást, mert ha folyamatosan arra hagyatkozunk, hogy hogyan nézünk ki, soha nem fogjuk megtudni, milyen érzés benne lenni egy jógapózban.
Míg a tükrök határozottan segíthetnek az igazításban, a jóga többet jelent, mint minden pózt tökéletesen csinálni.
A tükrös jógagyakorlás hátrányai:
• A tükrök gyakran elvonják a gyakorlók figyelmét, különösen, ha lecsendesítjük elménket és nyugalmat keresünk.
• Ha van előttünk egy tükör, könnyebb azon aggódni, hogy hogyan nézünk ki az egyes pózokban, mint megfigyelni, hogyan érezzük magunkat benne. A tükrök elterelik a testünkről a figyelmet, és a teremben lévő egyéb zavaró tényezőkre irányítják.
• Azon kaphatjuk magunkat, amint egy sorozat közepén a tükörbe pillantunk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy jól nézünk ki, vagy „jól” csináljuk, de ez a gyors ellenőrzés rögtön kizökkent a gyakorlatból, és zavaró lehet.
• Azok számára, akik bizonytalannak érzik magukat a gyakorlatban, ez csak egy újabb módja annak, hogy összehasonlítsák magukat mindenki mással.
• Ha minden mozdulatunkat látjuk, fókuszunk széttöredezett. Sokkal több zavaró tényező van, mint amivel már foglalkozunk – azaz gondolatok, aggodalmak, szorongás –, amelyek miatt nehezebbé válik a légzésre koncentrálni.
• A tükrökkel való gyakorlás miatt kezdünk függeni attól, hogy mit mutat nekünk, hogy helyesen csináljuk-e a pózt. De a „helyes” póz az érzésen alapszik, nem pedig a kinézeten.
Ne ragadj le azon, hogy mi a helyes és mi a rossz. Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik gyakorlat működik, akkor próbáld ki mindkettőt, majd utána dönts. Ne azon aggódj, hogy mások mit mondanak erről.
A jóga arról szól, hogy együtt legyünk a lélegzettel, és mozogjunk úgy, hogy nyugalmat teremtsünk.
A jóga gyakorlatod legyen a tiéd, és senki másé.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top