Szanszkrit mantrák – szent szótagok

A mantrák nagy jelentőséggel bírnak a jóga filozófiában. A Védák időszaka óta használatban vannak, és még mindig elterjedtek.
Az egyik jellemző, amely a mantrákat minden időszakban alkalmazhatóvá teszi, a különböző rezgésszinteken lévő energiájuk.
A jógában a mantrák olyan szanszkrit kifejezések vagy szócsoportok, amelyek önmagukban olyan erőt tartalmaznak, amellyel átalakítják a testet és az elmét, és ismétlődő énekléssel nyilvánulnak meg.
Minden mantra aktiválja a test egyes vagy más részeit.
A mantra jóga a jóga külön ága, amely magában foglalja a lehetséges szótagok, versek vagy védikus himnuszok éneklését. Egy mantra, szó vagy kifejezés ismétlődő éneklését, amit általában meditáció közben végzünk, Japának nevezzük. Segítenek abban, hogy felemelkedj a spirituális létrán, és bővítik a tudatosságodat.
A Mantra forrása a teremtés hangja. Amikor kimondunk egy mantrát, lényegében magával a teremtési folyamattal integráljuk magunkat. Ennélfogva a mantra nem csupán szavak vagy hangok csoportja, hanem valami olyasmi, amivé igyekszünk válni a mindent magába foglaló univerzum jelenlétében. Ez az oka annak, hogy a jógamantrák hatékony módszerek arra, hogy jógagyakorlatodat a következő szintre emeld. Általában az óra elején és végén éneklik őket. Néhány mantrát azonban a sorozatok között is el lehet énekelni.
A jógastúdiókban ma énekelt szent mantrák közül sok több ezer éves, a védikus időkig nyúlik vissza, és a korai hinduizmus és buddhizmus bölcsei és gyakorlói alkották őket.
A szanszkrit mantrákról azt mondják, hogy különösen szentek az ősi nyelvet alkotó hangok és szótagok miatt. A mantrák keresztezik a fizikai én megtestesült energiáját és a hang testetlen energiáját. Amikor jógázunk, a test és az elme között navigálunk; a hang a kettőnek ez a sajátos hibridje, amely megfoghatatlan és mégis vibráló. Ahogyan magára a légzésre összpontosítunk, a mantrára való összpontosításnak is megvan az a különleges képessége, hogy az elmét igazán szoros fókuszba vonja.
A nyelv tetején 84 meridián található, amelyeket a szanszkrit mantra stimulál, és a tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a mantrák elősegíthetik az immun- és neurológiai rendszerünket erősítő váladék felszabadulását.
„A jóga mantrák stimulálják az agyalapi mirigy váladékát, amely csak milliméternyire található a szájpadlástól… bizonyos permutációk jeleket küldenek az agy parancsnoki központjaiba – elsősorban a hipotalamuszba és az agyalapi mirigybe –, valamint a tobozmirigybe. Megszervezi a gyógyító választ, és információcsomagokat küld ki neurotranszmitterek és vegyi anyagok formájában az agyban és az egész testben” – írja Dharma Sing Khalsa, MD, a Kundalini jóga szakértője és az Alzheimer-kór kutatója.
Bár néhány gyakori mantra hindu istenségeket szólít meg, fő céljuk a tudatosság, a szándék és az emelkedett kapcsolat ápolása. Bár ezek a mantrák egy adott vallási hagyományhoz kapcsolódnak, a hang ereje a legfontosabb. Gyakorlatilag minden spirituális hagyomány a hangot a gyakorlás és az istenihez vagy szenthez való kapcsolódás kulcsfontosságú összetevőjének tekinti. A legfontosabb mantra, az Om, melynek alapvető szimbolikája maga a teremtés. A teremtés és annak tulajdonságainak felidézése nem tartozik egyetlen vallási hagyományhoz sem.
Om Namah Shivaya
Ez a köszöntés Shivának, a pusztulás és az átalakulás urának, a hindu Szentháromság egyik elsődleges istenének, talán a hindu és jóga hagyományainak leggyakoribb mantrája. Ez a mantra különösen erős, mivel Shiva a halálhoz és a pusztuláshoz kapcsolódik. A jógikus filozófia kulcseleme, hogy megbékéljünk saját halandóságunkkal és a létezés mulandóságával.
Om Mani Padme Hum
Ez az erőteljes mantra, amelynek mély gyökerei Indiában és Tibetben vannak, az egyik leggyakrabban énekelt mantra a világon.
Lokah Samastah Sukinoh Bhavantu
Ezt a Védákból fakadó hindu és buddhista éneket leggyakrabban így fordították: „Legyen minden lény boldog és szabad, és saját életem gondolatai, szavai és tettei járuljanak hozzá e boldogsághoz és mindenki szabadságához.
A mantrázás alapelve a következő: hangot használni a mentális zűrzavar átvágására, a meditáció gyakorlásának megkönnyítésére és a tudatosság mélyebb állapotának megteremtésére. A mantra módot ad arra, hogy túllépjünk a negatív gondolatokon. Miért próbáljunk meg túllépni a negatív gondolatokon? Minden kimondott vagy némán kimondott szavunk megteremti azt a valóságot, amelyben élünk. A mantrák tehát nemcsak szentséget vagy pozitivitást idézhetnek elő, de valóban képesek megváltoztatni észlelésünk valóságát. A meditatív mantraéneklés gyakorlása közben egy nagyszerű módja annak, hogy megtartsd a fókuszt és jelen maradj, ha minden ismétlést egy gyöngyfüzéren számolsz. A szanszkrit nyelven mala néven ismert imagyöngyöket vallási és spirituális gyakorlatokban használják az odaadó szavalatok megismétlésére. A meditatív állapotok felhasználhatók a belső istenihez való kapcsolódásra, és a mantrák hatékony módja ennek a kapcsolatnak.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top