Mesék, történetek hatalma

✨ A TÖRTÉNETEK HATALMA ✨
A történetmesélés különleges dolog. Általa kap értelmet világunk. Ha az empirikus világ próbaköve a tudomány, akkor a történetmesélés az a médium, amellyel megteremtjük az élet értelmét. Mindig is velünk volt, és velünk is marad a mítoszoktól kezdve az egyéni élettörténeteken át egészen a napi hírekig. A történetek lényege, hogy átadjanak, megvilágitsanak valamit, hogy meggyözzenek minket valamiröl. Nincs is ennél hatékonyabb tanítási módszer. ♥️
A mítosz helye félúton van ég és föld között. A történetmesélés leghatásosabb, legmélyebb és leguniverzálisabb formája. Vannak, akik a mitologiát a történelem részének, mig mások a képzelet szüleményének tekintik.
Akárhogyan is legyen, a mítosz a jelentésképzés eszköze, mégpedig leginkább arról, mit jelent embernek lenni. Benne az élet összetettsége tükrözödik. Térképet ad az ember “utazásához”. A lelki élet dramatizálása, és ily módon az élet nagy kérdéseivel és rejtélyeivel foglalkozik. Ott munkálkodik a tudatunk perifériáján, duruzsol a háttérben, miközben az emberi szellemet unnepli, a kultúra és az emberi psziché legmélyebb réteget alkotja.
A JÓGAPÓZOK TÖRTENETI HÁTTERE
Talán sehol sem mutatkozik meg jobban a mitológia hatalma, mint az indiai kultúrában. Az indiai gondolkodás, művészet, ének, tánc és rítus elválaszthatatlan az indiai mítoszoktól. Míg az ősi indiai rituálék és a filozófia tartalmával kevesen vannak tisztában, addig a szanszkrit eposzok és Puránák történeteit az ind világ minden lakója ismeri.
Ezek a történetek India „ősi meséi” istenekről, királyokról és csodálatos eseményekről. Magával ragadóak, lényeglátóak és mély tanításokat hordoznak.
Az indiai mítoszok univerzumát istenek, bölcsek, dévák, nimfák és királyok népesítik be. A mítosz szent hely, földöntúli birodalmak és a ciklikus idő tere, ahol a világegyetem újra és újra létrejön, fennmarad, felbomlik és újjáteremtódik.
Olyan tér ez, ahol az isteni hatalmat áhítattal és fáradságos vezekléssel lehet igába hajtani, jóra és rosszra egyaránt felhasználni.
Ezek a történetek ablakot nyitnak az ind világot átható értékrendre és hiedelmekre, a jóga pedig ezekböl ered. A jóga egy ősi banjánfa, amelyet az indiai
talaj táplál – az indiai hagyományok legmélyebb rétege pedig az ind mítoszokban lelhető fel.
Oktatási központunk célja, hogy ezeket a történeteket, mítoszokat az elkövetkezendő időszakban megosszuk Veletek. ♥️ 🕉 🙏🏻🌸

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top