Lakshmi

Lakshmi a gazdagság, a szerencse, a fiatalság és a szépség hindu istennője. Ő a nagy isten, Visnu felesége.
A párost gyakran együtt imádják Lakshmi-Narayana néven. Lakshmit nevezhetjük Lokamatának, a „világ anyjának” és Lolának is, ami azt jelenti, hogy ingatag, a látszólag véletlenszerű szerencsés adományozására utalva.
Lakshmi születése
Lakshmi születésének története az istenekkel (dévák) és a démonokkal (asurák) kezdődik. Még mindig halandók voltak, és Amritát keresték, ami a halhatatlanság nektárja. Hogy megszerezzék, egy hatalmas hegy segítségével felkavarták a Tej-óceánt (Kshirasagar). Visnu úgy segített, hogy teknősbékává változott, hogy a hegy a hatalmas kagyló tetejére fordulhasson.
Miközben kavartak, továbbra is nagyszerű és nemes dolgokat produkáltak. És végül Lakshmi előbújt a tejtengerből egy lótuszt cipelve a kezében. Sok jót hozott magával, köztük Amritát, azt a nektárt, amelyre az istenek és a démonok annyira vágytak.
Ezen a ponton fordult meg a világegyetem egész története. Halhatatlanságot adna az isteneknek vagy a démonoknak? Lakshmi úgy döntött, hogy az isteneknek adja a halhatatlanság nektárját. És közülük választotta Vishnut férjének.
Ennek a történetnek az egyik tanulsága, hogy ha arrogánsak vagy dühösek leszünk, az képtelenséghez vezet a jó munka elvégzésére. Hiányzik a lelki békénk, az akaraterőnk, és értelmetlen életünk lesz. Ez is azt mutatja, hogy néha együtt kell dolgoznunk az ellenfeleinkkel, kompromisszumot és együttműködést találva, hogy helyreállítsuk a rendet egy nagyobb jó érdekében.
Az istennőt különösen a lótuszvirághoz kötik, és néha egyszerűen Lótuszistennőnek nevezik. Ebben az alakban ő is a buddhista panteon tagja. Az istennőnek nem épült templom a nevére, de a hinduizmus egyik legemlékezetesebb ünnepe, az éves Diwali vagy a „Fények Fesztiválja”, amelyet minden októberben-novemberben tartanak, különösen imádják .
A művészetben Lakshmit gyakran ábrázolják vagy állva, vagy egy nagy lótuszvirágon ülve, és egy vizes cserepet és lótuszvirágot tart a kezében, mindig kék vagy rózsaszín. A másik két kezével általában áldás jelét adja, és érméket záporoz hűséges követőire. Az istennő általában rózsaszín szárit visel, és a szerencse különféle hagyományos szimbólumai kísérik, mint például a virágfüzérekkel díszített festett elefántok, amelyek gyakran vizet permeteznek a törzsükből. Lakshmi rendszeresen megjelenik férje, Visnu mellett a templomi dekoratív szobrászatban, például lótuszvirággal masszírozza a lábát, vagy lovagol gigantikus ember-madár járművén, Garudán.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top