Ki az a jógi?

Egyszerűen fogalmazva, a jógi az, aki elkötelezett a jóga gyakorlása iránt. A gyakorlás azt jelenti, hogy a jógi rendszeresen jógázik a jártassági szint megszerzése vagy fenntartása érdekében.
Tapasztalatok alapján ez azt jelenti, hogy hetente legalább háromszor, körülbelül egy órát kell jógázni. Ha ennél kevesebbet teszünk, az biztosan nagyon előnyös lesz, de valószínűleg nem elég ahhoz, hogy ekkora előrelépést és javulást érj el. A gyakorlás a jóga útja iránti hosszú távú elkötelezettségre is következtet. Általában, de nem mindig, egy életre jógi vagy.
A nyugaton gyakorolt jóga általában csak ászana (fizikai testhelyzetek) és egy kis pránajáma (légzési technikák). Ez azonban csak egy töredéke annak, amit Indiában gyakorolnak és jógának tartanak. Hagyományosan a jógi tágabb összefüggésben közelíti meg a jógát, mint az ászanát és a pránajámát, beleértve a meditációt, a mudrát , a mantrát, a tapast, a jóga filozófiát, a bhakti (odaadó) jógát, a karma jógát (önzetlen szolgálat) és az etikai irányelveket (yamas és niyama).
A jógi egyetemes tulajdonságai
Noha nem kell különösebben kinézned, vagy meghatározott módon viselkedned, a jóginak számos univerzális tulajdonsága van. A Bhagavad Gitában Krisna elmondja Arjunának, hogy mi kell ahhoz, hogy jógivá váljon: „Rettenthetetlenség, szív tisztasága, kitartás a bölcsesség megszerzésében és a jóga gyakorlásában”. A továbbiakban leírja a jóga hagyományos etikai és erkölcsi szabályait, a yamákat és a nijamákat. Lényegében a jógi arra törekszik, hogy a lehető legjobb ember legyen, és megtestesítse a másokkal szembeni kedvesség, őszinteség, együttérzés és türelem erényeit. A jógi arra törekszik, hogy megvizsgálja, finomítsa és irányítsa testét, elméjét és szívét, hogy a lélek felszabaduljon. A jóginak őszinte törekvése lesz az igazi énjének megismerésére és arra, hogy a lehető legteljesebb mértékben fejlődjön.
A jógi életmódja
A jógi tudatosan azon dolgozik, hogy attitűdjeit, szokásait és általános életmódját úgy alakítsa, hogy azok jobban megfeleljenek a jóga filozófiájának, alapelveinek, erkölcsének és etikájának. A jógik olyan életmódbeli döntéseket hoznak , amelyek a szattva helyéhez, a kiegyensúlyozottság és a belső béke állapotához vezetik őket. A jógi életmódjának másik fontos tulajdonsága az egyensúly és a harmónia elérése. A jógik általában vegetáriánusok, és 8 órát alszanak. A jógi életmódja nagyon unalmasnak tűnhet, de a dráma, a stressz és a szorongás hiánya nagyon elősegíti a jóga útján történő előrehaladást.
Hogyan lesz valakiből jógi?
Ha úgy érzed, hogy vonz a jóga gyakorlása, és jógi szeretnél lenni, kövesd ezeket az alapvető lépéseket:
– Gyakorold gyakran a jógát. Integráld a jóga gyakorlását az életedbe, legalább hetente háromszor gyakorold a jógát és a meditációt.
– Keress egy jó tanárt. Ha egy hozzáértő és képzett jógatanárral dolgozol, akkor ezáltal biztosítod a gyakorlatok következetességét és mélységét. A jógaoktatóval való kapcsolat kialakítása inspirációt és útmutatást is ad.
– Kötelezd el magad a gyakorlat elmélyítése mellett. Szánd rá magad a jóga mélyebb gyakorlatainak felfedezésére és a jóga filozófiájának megértésére.
– A jógikus értékeket és etikát a lehető legnagyobb mértékben építsd be a mindennapi életedbe. Dolgozz következetesen, hogy egyszerre fedezd fel és gyakorold mindegyiket.
– Hozz pozitív életmódbeli döntéseket. Vizsgáld meg életmódbeli döntéseidet, és dolgozz azon, hogy azokat a béke, elégedettség, odaadás és kiegyensúlyozott életmód felé igazítsd.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top