A szervóra működése

A keletiek több ezer éves megfigyelés alapján megalkották a szervórát. A kínai szervóra azon az elven működik, ahogyan szerveink meghatározott időben működnek illetve pihennek. Minden szervnek megvan a maga működés pihenési ciklusa. Ez azt jelenti, hogy az anyagcsere folyamatoknak a táplálkozásnak, pihenésnek, alvásnak, testmozgásnak megvan a megfelelő ideje.
12 fő szervünk van, melyek kétóránként váltják egymást és a maga idejében az éppen aktuális legintenzívebben dolgozó szervünk birtokolja az összes energiánkat.
A keleti gyógyítók szerint az egészség megőrzésének legjobb módszere az, ha követjük a biológiai óránkat. A bioritmus fogalma a nyugati orvoslás számára sem ismeretlen, de nem fektetnek rá különösebb hangsúlyt.
A Földnek, mint szervezetnek is megvan a saját bioritmusa, elég csak az évszakok vagy a napszakok ritmusos váltakozására gondolnunk. Az emberi szervezet szintén egy meghatározott, folyamatosan ismétlődő rend szerint működik.
A szervóra
1:00 – 3:00: Máj
Amíg mélyen alszunk, a máj méregteleníti a vért és szabályozza a hormonszintünket. Ha túl sokat iszunk lefekvés előtt, az befolyásolja a máj tisztító funkcióját, és másnap másnaposan ébredhetünk. Ennek elkerülése érdekében mérsékeld az alkoholfogyasztást és rendszeresen mozogj. A fájdalomcsillapítók gyakori fogyasztása szintén hozzájárul a máj mérgezéséhez, ezért érdemes természetes, otthoni gyógymódokat használni a könnyebben kezelhető fájdalmakra.
3:00-5:00: Tüdő
A tüdő irányítja a szervezet immunrendszerét és az oxigén elosztását a vérben. Ez a tüdő aktív ideje, felkészül az egész napi munkára.
5:00-7:00: Vastagbél
Amikor felébredünk, a vastagbél működésbe lép, és megkezdi a salaktalanítás folyamatát. Emiatt gyakran erős a székletürítésünk reggel. Ha székrekedést, IBS-t vagy hasmenést tapasztalsz, ajánlatos több vizet inni, és sok rostot fogyasztani gyümölcsökből és zöldségekből.
7:00-9:00: Gyomor
A reggeli a nap legfontosabb étkezése, és ennek jó oka van! A gyomor qi energiái ilyenkor magasak, és a reggeli kihagyása felboríthatja ennek a szervnek az egyensúlyát, és emésztési és immunitási problémákat okozhat. A meleg, tápláló reggeli a megfelelő út. A hideg ételeket, például a turmixtálakat kerülni kell, mivel a hideg hőmérséklet a gyomor energiáinak összehúzódását és leállását okozhatja.
9:00-11:00: Lép
A lép szorosan kapcsolódik a gyomorhoz. A lép táplálékot kap, mielőtt enzimeket bocsátana ki a táplálék lebontására. Ez aztán qi-vé és a test energiájává alakul. Ezért ez az ideális időszak a munka elvégzésére, mivel képes leszel hatékonyan felhasználni mentális energiáid és jobban koncentrálsz.
11:00-13:00: Szív
Ez a nap során a legenergikusabb időszakunk. A szív friss vért pumpál a szervekbe, táplálja az izmokat, inakat, erősíti a qi keringését. Ha ebben az időszakban le tudunk pihenni fél órára, az rendkívüli módon táplálja a szívet, hosszú távon pedig jelentősen csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ugyanakkor délutánra és az esti órákra energikusabbak leszünk.
13:00-15:00: Vékonybél
A szervezet az összes energiáját az ebéd emésztésére fordítja, így a teljesítőképesség mélyponton van. Ebben az időszakban a fájdalomérzet is csökken, ezért érdemes ilyenkor fájdalommal járó kezelésre (pl. fogorvos) ellátogatni.
15:00-17:00: Hólyag
A húgyhólyag dolgozik a legintenzívebben, ezért fogyassz bőségesen tiszta vizet, gyógyteát. Szervezetünk kiüríti a méreganyagokat, ismét ereje teljében van, tehát tanulhatunk, sportolhatunk, dolgozhatunk teljes energia bedobással.
17:00-19:00: Vese
A vese felelős a vér szennyeződésektől való megszűréséért és a hormonok ellenőrzéséért. Ha ebben a napszakban rendkívül fáradtnak érzed magad, mellékvese-fáradtságtól szenvedhetsz. Egyéb tünetek közé tartozik az alacsony libidó, a hátfájás és a hormonális problémák. Érdemes ezt az időt gyengéd gyakorlatok elvégzésére fordítani, és a magas intenzitású gyakorlatokat reggelre ütemezni.
19:00-21:00: Szívburok
A szívburok egy vékony, rostos zsák, amely a szívnek és főbb ereinek ad otthont. Egyik kulcsfontosságú funkciója a szív szigetelése és védelme. Hasonlóképpen, a szívburok védi a szívet a külső stresszhatásoktól és az érzelmi hangulatingadozásoktól. Ha ez a szerv kiegyensúlyozatlan, könnyen stresszes, paranoiás lehetsz.
A szívburok egyensúlyának visszaállításának jó módja, ha lelassítod a tempót és lazítasz meditálva, olvasva, forró fürdőben ázva. Ez egy jó alkalom az öngondoskodási rituálék elsajátítására, mivel segít újra kapcsolatba lépni saját valódi éneddel.
Ha minden este ugyanabban az időben ébredsz fel, ez annak a jele lehet, hogy szerveid túl keményen dolgoznak, és nincsenek egyensúlyban. Másrészt, ha szokásod, hogy későn alszol el, akkor ez a szerv testi működését is tönkreteheti.
Ezt szem előtt tartva adj magadnak időt a tested tiszteletére, és a testeddel együtt dolgozz, ne pedig ellene!

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top