Lakshmi Jayanti ünnepe

Lakshmi Jayanti ünnepe

Lakshmi Devi születésének évfordulóját ünneplik.

Lakshmi az egyik legerősebb istennő, és nagyon fontos a hinduizmusban. Lakshmi Visnu felesége, és az ő energiáját képviseli. Visnu minden férfias erőt képvisel, gyönyörű felesége pedig az érzékiség, a spirituális tisztaság és az anyaság szimbolizációjának megtestesítője. Még nevének jelentése is fényes és tiszta jelentést hordoz: “jó jel”,
“boldogság” és “szépség”.

A legenda szerint Lakshmi egy lótuszvirágban jelent meg a tejes óceán vizéből, az aszurák (démonok) és a dévák (istenek) összecsapása során, az Amrita szent elixír birtoklásáért.
Egyszer volt, hol nem volt, az istenek királya, Indra éppen hűséges fehér elefántján, Ayravaton lovagolt, amikor találkozott a szvámival (jógi) Durvas Maharshival. A szvámi tiszteletének jeléül virágfüzért adott a királynak. A király elfogadta az ajándékot, és feldíszítette vele elefántja fejét, de az elefántnak ez nem tetszett, a földre dobta és eltapossa a virágfüzért.
Megsértődve ezen a cselekedeten, a Szvámi Durvasza Maháríszi megátkozta Indra királyt és az összes többi istent ezekkel a szavakkal: “Mindannyian elveszítitek a hatalmatokat!” És így történt. Az istenek megpróbálták helyrehozni a helyzetet, de semmi sem segített, ezért Visnu segítségét kérték.

Visnu megígérte nekik, hogy az erőket visszaadják, amint egy istennő megjelenik a tejóceánból. Nem sokkal később ez valóra vált.
Az óceán dévák és aszurák általi kavargása közben a tej óceánjából a lótuszvirágban megjelent Lakshmi istennő a szent elixírrel, Amritával együtt. Az erők visszatértek az istenekhez, és Visnu feleségül vette Lakshmit.

A gyönyörű Lakshmi istennőt úgy írják le, mint a rendkívüli szépségű teremtményt; tele van tiszta energiával, és érintése mindent szerencséssé és istenivé tesz.

Lakshmi Jayanti jelentős nap a hindu kultúrában. Az önmegtartóztatás gyakorlása, a rituálék elvégzése és a mantrák olvasása az istennő kegyeivel jutalmaz.

Kezdjük a napot hajnal előtt, fürödjünk meg, és végezzük el a felajánlási rituálét.
A hagyomány szerint a jólét istennője szereti, ha füstölőt, virágokat, gyümölcsöket, értékes érméket és új ékszereket ajánlanak neki.

Ezen a napon csak vizet és gyümölcsleveket ajánlott fogyasztani étkezésként, ritka esetben friss gyümölcsöt és zöldséget is szabad enni.

Indiában hagyományosan az emberek ezen a napon adományokat tesznek a bráhmanáknak; nyugaton ezt a szokást felcserélhetik a rászorulók megsegítésére.

A mantrák olvasása az ünnep lényeges része. A leggyakoribb mantrák a következők:
“Maha Lakshmi”, amely Lakshmi istennőnek szóló üdvözlet. “Nagy Lakshmi, semmisíts meg minden bajt, és áldj meg bőséget és jólétet mind a fizikai, mind a szellemi síkon a jövőben”.

OM SHREEM MAHA LAKSHMIYEI NAMAHA

Ennek a mantrának sajátos olvasási technikája van. Sorról sorra, meghatározott módon kell olvasni.

OM MAHALAKSHMYAI CHA VIDMAHE VISHNU
PATNYAI CHA DHIMAHI TANNO LAKSHMIHI
PRACHODAYAT

Ez a mantra gondos vizualizációt igényel olvasás közben. Ha egy nő olvassa és egyidejűleg vizualizálja a boldog kapcsolatot egy férfival, akkor a mantra a kölcsönös szerelem vonzására fog hatni. Ha pénzügyi jólétet képzel el, akkor pénzt és jólétet fog vonzani.

OM HREEM SHREEM LAKSHMI BHYO NAMAHA

Nagyon fontos, hogy a mantrák olvasásakor tiszta szándékkal rendelkezzünk. A szeretet kívánásának kölcsönösnek kell lennie, és a gazdagodást tisztességes eszközökkel kell elérni.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top