Kardió edzés intenzitási formái a tudatos mozgás kialakításához

Kardió edzés intenzitási formái a tudatos mozgás kialakításához
ALACSONY INTENZITÁS (klasszikus aerob edzés):
Ilyen pl. a sétálás, lassú biciklizés. Ebből a terhelésből a szervezet nagyon hamar regenerálódik a testtípustól és céloktól függetlenül. Az izomépítés szempontjából pedig szinte nincs negatív hatása. Ez a fajta kardió edzés kezdőknek is kiválóan megfelel.
MÉRSÉKELT INTENZITÁS:
Ide tartozik pl. a kocogás, az úszás. Ez az edzésterhelés több energiát igényel a végrehajtás és a regeneráció szempontjából is. Aki fogyni szeretne, 4-6 mérsékelt intenzitású edzést érdemes végeznie hetente, legalább 20-30 perces időtartamban. Aki izomtömeget akar növelni, az csökkentse ennek a mennyiséget heti 2-3 alkalomra.
NAGY INTENZITÁS:
Ide tartozik a sprint és az intervall edzés is. Alapvetően minden sporttevékenység, amit olyan keményen csinálsz, ahogy csak bírod és csak rövid ideig bírod, az magas intenzitású kardió edzés.
Hatékony állóképesség növelő hatású, sok kalória elégetését teszi lehetővé és hosszú időre felpörgeti az anyagcserét. Lassú utána a regeneráció, így nem ajánlott azoknak, akik izmot szeretnének építeni. Akik szálkásítanak, egy héten 2-3szor végezhetnek nagy intenzitású kardió edzéseket.
Mennyi kardióra van szükséged?
Mindenki különböző és mindenki máshogy reagál az edzésekre. Hogy meghatározd, mennyi kardió edzésre van szükséged, minden tényezőt figyelembe kell venni külön-külön és együttesen is. Ebben javasolt jó felkészültségű szakemberhez fordulni.
Kardió edzés a fogyás érdekében:
A mozgásod hatékony lesz, ha sportolás előtt legalább 2 órán belül nem ettél semmit. Fontos megjegyezni, hogy ha nagy intenzitással kardiózol, akkor a szervezeted könnebben nyúl inkább az izomzathoz energiaforrásként, mint a zsírokhoz (!!) Ez izomvesztést eredményez, így nagy intenzitású kardió előtt, ha éhgyomorra edzel, akkor aminosav (pl.BCAA) szedése mindenképpen javasolt.
A kardio edzés megfelelő intenzitását a pulzusod alapján tudod megállapítani. A hatékony zsírégetés érdekében a maximális pulzusod kb. 65%-án kell dolgoznod (ez egyébként a mérsékelt intenzitású kardió edzés tartománya). Ez az ideális zsírégető zóna. Ahhoz, hogy ezt meghatározd, vond ki az életkorodat 220-ból és szorozd meg az eredményt 0,65-tel. Ez az ideális pulzusszám a zsírégetéskor.
Akármilyen jó a diétád, sosem fogod a maximális eredményt kardió edzés nélkül elérni. Természetesen az ellenkezője is igaz, akármennyit kardiózhatsz, diéta nélkül nem leszel a legjobb formádban sosem. Ugyanis zsírégetéskor több kalóriát kell elhasználnod, mint amennyit beviszel (!!) 💁🏻‍♀️ Ugyanakkor koplalnod sem szabad. ☝️Muszáj ugyanis, hogy elkerüld, hogy a szervezeted tartalékolásra álljon, lelassuljon az anyagcseréd és hogy izmot kezdj bontani.
Ha pedig úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, bátran fordulj szakemberhez.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top