Miért pukizunk, ásítunk és tüsszentünk jóga közben?

Miért pukizunk, ásítunk és tüsszentünk jóga közben?

A jóga közben tapasztalt testi funkcióknak tudományos okai vannak.
Amikor egy kisgyerek tüsszent, ásít vagy pukizik, azt “cukinak” tartjuk, de amikor egy felnőtt ember teszi ugyanezt, már kevésbé szórakoztató, inkább felháborodunk…
De mi van, ha mindezt jógázás közben történik?!?
Legtöbbünk elég megalázónak tartja, pedig természetes reakció. Kiskorunk óta arra tanítanak minket, hogy tartsuk titokban ezeket a testi “elengedéseket”. De akkor miért történik ez mindig jógaóra közben? Különösen, ha az oktató a közelben sétál?!
Miért szellentünk jóga közben?
Talán a legkevésbé elegáns a fenti felsorolásból a pukizás. Miért van, hogy jógázás közben beindul a pocakunk? Korog, zümmög, és különféle hangokat ad ki?
Aztán vannak bizonyos ászanák, melyben szinte biztosan gázok szabadulnak fel, mint például az Adho Mukha Svanasana (lefelé néző kutya póz), amikor a fenekünk a levegőben van.
A stressz is jelentősen befolyásolja az emésztésünket. Stresszhelyzetben a vér a szaporítószervekből a végtagjainkba áramlik, hogy segítsen felkészülni a harcra vagy menekülésre, innen a szimpatikus idegrendszer beceneve: “harcolj vagy menekülj”. Sajnos sokan krónikus stresszben élnek, ami azt jelenti, hogy amikor végre a jógaszőnyegünkre állunk és ellazulunk (azaz elengedjük a védekezésünket), akkor aktiváljuk a paraszimpatikus idegrendszert (PNS), amelynek találó beceneve a “pihenés és emésztés”. Minél nyugodtabbak vagyunk kívülről, annál több mozgás indul be belülről.
Ásítás jóga közben
Jártál már úgy, hogy amikor jógázni kezdtél, hirtelen nem tudtad abbahagyni az ásítást? Ez a pihenés és emésztés válaszreakcióra vezethető vissza. Amikor végre lelassulsz, és már nem vagy felpörgött állapotban a szervezet végre rájön, hogy valójában mennyire fáradt.
Úgy vélik, hogy az ásítás az “egészséges légzéshez” vezet. A legtöbben a nap folyamán elég sekélyen lélegzünk, vagy talán tudat alatt olyan mintákat követünk, amelyekben visszatartjuk a lélegzetünket.
Tüsszentés jóga közben
A tüsszentéssel a szervezet a baktériumokat és vírusokat távolítja el. Valójában jelentős összefüggés van a testmozgás és a tüsszögés között. Amikor nagy levegőt veszünk, a szánk és az orrjárataink hajlamosak kiszáradni, ami az orrunk csöpögését váltja ki, ami tüsszentéshez vezet.
Összefoglalva minden teljesen természetes testi reakció, nem kell visszatartani, és szégyenkezni miatta. 💁🏻‍♀️

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top