Jóga vs nyújtás

A jóga és a nyújtás hasonlónak tűnhet, de két nagyon különböző gyakorlat.
A nyújtó gyakorlatok csak a rugalmasság növelésére irányulnak. Míg a jóga magában foglalja a statikus nyújtások megtartását, ami CSAK AZ EGYIK összetevője a gyakorlatnak.
Bár mindkét gyakorlat enyhíti az izmok feszülését, javítja a testtartást és segít megelőzni a sérüléseket; nyújtást végezhetsz edzés előtt vagy után, míg a jóga teljes körű edzésnek számít, amely erősítő gyakorlatokat is tartalmaz.
A jóga edzés az elmének, a testnek és a léleknek egyaránt, míg a nyújtás edzés a gerinc, az izmok és az ízületek számára.
A jóga és a nyújtó gyakorlatok közötti különbség
A jógagyakorlatok akkor ajánlottak, ha mind a mentális, mind a fizikai egészséged erősítésére vágysz. Bebizonyosodott, hogy a rendszeres jógagyakorlat javítja érzelmi jóléted, mentális tisztaságod és általános egészségérzeted. A jóga arra is ösztönöz, hogy aktiváld és erősítsd elméd és lelked belső környezetét, ami mélyebb spirituális kapcsolatra ösztönöz. Egy tipikus jógaóra, akár 60, akár 90 percig tart, teljes edzésnek számít.
A nyújtó gyakorlatokat általában az edzésprogram kezdete előtt vagy rövid bemelegítés után végezzük. Edzés előtt vagy után is érdemes nyújtó gyakorlatokat végezni, hogy lehűljön a tested és megelőzd az izommerevséget. Ezek a gyakorlatok 5-10 percig tarthatnak a nyújtani kívánt izmok és fizikai képességek függvényében.
A nyújtó gyakorlatok javítják a testtartást, a rugalmasságot és a keringést. A nyújtás önmagában nem számít edzésnek.
A nyújtó gyakorlatok a főbb izomcsoportokra koncentrálnak, míg a jóga általában kisebb hangsúlyt fektet a nagyobb izomcsoportokra (még arcjóga gyakorlatok is léteznek!). A légzésre, a mentális fókuszra helyezett hangsúly egészen más a kettő között, illetve a jógához speciális felszerelésre van szükség.
Légzési gyakorlatok
A jógának vannak specifikus légzőgyakorlatai, az úgynevezett pránájáma, amelyeket a pózokkal együtt gyakorolnak. A jógaoktatók vezetik a gyakorlót a belégzéssel illetve kilégzéssel, és ezeket a jógamozdulatokhoz kapcsolják. Néha még arra is kérhetik a gyakorlót, hogy tartsa vissza a lélegzetét egy póz közben. A nyújtógyakorlatok során normális a légzés, nincs külön légzési utasítás.
A jógában és nyújtásban végzett fizikai gyakorlatok vagy ászanák növelik a rugalmasságot, az erőt és a koordinációt. A jóga meditációs része és légzési technikái azonban megnyugtatják és összpontosítják az elmét, ezáltal csökkentik a szorongást és növelik a tudatosságot.
Szükséges készség és felszerelés
A jóga és a nyújtás egyaránt ajánlott mindenkinek; azonban a jóga edzéskomponense miatt különböző szintű fizikai képességeket igényelhet. Például előfordulhat, hogy több évbe telhet bizonyos pózok elérése, míg más pózok lehetetlenek tűnnek, amíg a tested ki nem fejleszt egy adott szintű erőt és nyitottságot.
A jógaórák kezdőtől haladóig terjedhetnek, míg a nyújtó gyakorlatoknál nincs előfeltétel. Bármilyen edzettségi szintű ember elvégezheti az alapvető nyújtást, de előfordulhat, hogy a jóga gyakorlatokat módosítani kell, ha túlsúlyos az illető, idős vagy kezdő.
A nyújtógyakorlatok gyakorlásához nincs szükséged speciális felszerelésre, de jógaszőnyegre igen, és esetleg néhány jógatéglára, takaróra és egy hevederre, az ászanák megfelelő kivitelezéséhez.
A jóga és a nyújtás közötti választás során figyelembe kell venned az edzés célját.
Válaszd a jógát, ha extra edzésre vágysz, mert erőt, légzést, összpontosítást és tudatosságot ad. 🧘🏻‍♀️
Használj rövid nyújtási rutint, hogy javítsd az edzésprogramod teljesítményét.🙆‍♀️

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top