A jóga szándékának kitűzése

A jóga szándékának kitűzése
Avagy szanszkritul szankalpa, úgy definiálható, mint egy tudatosan előre meghatározott cél.
A jógán kívül is megfogalmazunk szándékokat, szándékunk van, amikor megbeszélünk egy találkozót, amikor beszélgetünk, amikor belépünk egy étterembe. . . Még tudatalatti szinten is tele van az életünk szándékokkal.
Szándékos életvitel, tudatos fogyasztás, tudatos kapcsolattartás – mindezek a jóga, az egészség és a wellness területén is jelen vannak. A tudatosság talán az egyik legnépszerűbb kifejezés az egészséges életmód korszakában, és minden a jelenlétről, a szándékos cselekvésről szól.
Az éberség a jelen pillanatban való tudatosságként határozható meg az itt és most minden aspektusában – hogyan érzünk, hogyan cselekszünk és beszélünk, de mindenben, ami körülvesz bennünket. A jóga alapja a mozgásban lévő figyelem. Ez az a cselekedet, amikor teljes mértékben jelen vagy a testedben, a fizikai mozgásodra, a légzésedre és az élményre összpontosítva.
Jóga gyakorlóként bizonyos eszközöket alkalmazunk, hogy a szőnyegen töltött idő alatt koncentráljunk és jelen legyünk. A pránájáma vagy a tudatos légzés az egyik hatékony módja annak, hogy az elmét koncentráltan és a testet stabilan tartsuk. Drishti az a fókuszpont, ahol a fizikai egyensúlyra és a mentális fókuszra helyezzük a tekintetünket.
Egy másik eszköz, amelyet a jógában való összpontosításra és jelenlétre használhatunk, a szándékok megfogalmazása. A szándék egy másik módja annak, hogy az elméd nyugodt maradjon a gyakorlat során.
A szankalpa (vagy szándék) lehet szó, mantra, kifejezés, kijelentés. Ez lehet akár egy szín, egy boldog hely, egy érzés, vagy egy személy vagy emberek, akiknek jó hangulatot szeretnél küldeni. Kiválaszthatod, hogy milyen típusú szándékot szeretnél használni a kívánt eredmény eléréséhez – akár szeretnél jelen maradni, egy bizonyos irányt érzékelni, egy bizonyos típusú változást vagy elmozdulást előidézni, vagy pozitív energiát küldeni valakinek.
A jóga szándékának megfogalmazása inspirálhat, motiválhat és elszántságot adhat. A szándékok segíthetnek koncentrálni, és egyensúlyban tartani az elmét.
Vannak, akik jógagyakorlatuk során szankalpát használnak, hogy emlékeztessék magukat, miért álltak a szőnyegre (a nyugalom, a stresszoldás, a pozitívabb gondolkodásmód, a fittség, a kitartás, a sérülések felépülése érdekében stb).
Mások arra használják ezt a szándékot, hogy egy adott hangulattal vagy összpontosítással befolyásolják gyakorlatukat. Egyesek úgy vélik, hogy a szándékok nagyobb hatalmat hordoznak magukban a gyógyításban, a változás ösztönzésében és még sok másban is.
Ne feledd, hogy a szándékoknak nem kell szavaknak, kifejezéseknek vagy mantráknak lenniük. Ezek lehetnek egy érzés, egy szín vagy valami, amit ki akarsz hozni a gyakorlatodból.
Íme néhány példa:
• Szankalpa csakráid aktiválásához : vizualizáld az adott csakrához kapcsolódó színt
• Szankalpa, hogy szeretetet küldj valakinek, akinek szüksége van rá: képzeld el azt a személyt, és képzeld el a szeretetenergia hullámát, amely a szőnyegből kifelé nyúlik felé
• Szankalpa, hogy összpontosíts a lélegzetedre
• Szankalpa, hogy jelen legyél
• Szankalpa egy csodálatos gyakorlatért!
Nincs jó vagy rossz, amikor szándékot kell kitűzni, és a határ a csillagos ég. Légy kreatív! Használj mantrákat, használj vizualizációt, és ami a legfontosabb, használd a fantáziádat! Noha a szándékok megfogalmazásának számos oka és célja van, a lényeg az, hogy segítsen rálépni a jógaszőnyegre még több szándékkal, irányultsággal és összpontosítással. Tehát a szankalpa egy egyszerű, de hatékony eszköz, amely segíti a jógagyakorlást, és segít a legtöbbet kihozni belőle. A jógagyakorlatoknak hihetetlen ereje van, amely képes megerősíteni, gyógyítani, megváltoztatni és fejleszteni elménket és testünket. Használj szankalpát, hogy felnagyítsd ezt az erőt, és optimalizáld a képességedet, hogy a szőnyegen töltött időből azt hozd ki, amit szeretnél.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top