Hanumán Jayanti ünnepe

Ma van Hanumán Jayanti ünnepe
Ezt az ünnepet a hindu istenségnek, Hanumánnak szentelik, aki a bátorságot, az önzetlen alázatot és az odaadást szimbolizálja.
Hanuman, akit Anjaneya-nak is neveznek.
– a Vanarák vezetője, akik félig emberek, félig majmok, és nagyszerű harcosok. Magát Hanumánt is gyakran ábrázolják majomszerű megjelenéssel. Ő a levegő és a szél istenének, Vayunak és Punjistala apszarának a fia.
A Hanumán kultusz az egyik legjelentősebb a hinduizmusban, mert Hanumán a barátságosságáról ismert. A tudomány és a kutatás, valamint a vidéki élet védőszentjének tartják.
India legtöbb államában ünneplik
Hanuman Jayantit a Chaitra hónap (március – április) teliholdján – AZAZ MA ÉS HOLNAP – ünneplik. 🥳
Hanumán a telihold hajnalán született.
Az ünnep hajnalban kezdődik a házakban és a templomokban szent énekekkel (kirtánokkal) és pujával – istentiszteleti szertartásokkal. Mindenütt dicsőítő himnuszok – chalisák hangzanak el. Hanumánt bemutatják
sindurral, gyümölcsökkel (különösen banánnal) és bétellel ajándékozzák meg.
Úgy tartják, hogy Hanumán tisztelete az év folyamán az istenség jó hozzáállását hozza létre az emberrel szemben, és lehetővé teszi, hogy osztozzunk néhány tulajdonságában: bátorság, elszántság, a hit iránti odaadás. Hanumán ereje a mindenkiben rejlő korlátlan lehetőségeket és erőt szimbolizálja.
❓Hogyan töltsük el a napot❓
Hanuman Jayanti napján jó, ha meggyújtjuk
gyertyákat és illatlámpákat az istenség képei közelében, hogy magunkhoz vonzzuk a kegyelmét.
Hanumánt általában a vörös színnel hozzák összefüggésbe, ezért a születésnapján narancssárga és piros színű ruhákat és ékszereket viseljünk. Az ételek terén a legjobb, ha piros gyümölcsöket és zöldségeket választunk.
Kedvező a Hanuman Chalisa és a Hanuman Ashtaku, valamint a mantrák olvasása.
Hanumán Moola Mantrája Hanumán egyik fő mantrája. Megvéd a veszélyes helyzetektől, segít a nehézségek leküzdésében és a jólét elérésében.
Ismételjük: OM SHRI HANUMATE NAMAHA
Hanumán Gayatri Mantrája egy olyan mantra, amely megvéd a veszélyektől és a bolygók, különösen a Szaturnusz és a Mars negatív befolyásától.
OM ANJANAYA VIDMAHE VAYYUPUTRAYA DHIMAHI TANNO HANNUMAT
PRACHODAYAT.
És ha olyan szerencsés vagy, hogy ma lehetőséged van megetetni egy majmot egy banánnal – mindenképpen ragadd meg az alkalmat, ez biztosan szerencsét hoz! 🐒🍌🍀🤞🏻

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top