A hindu kultúráról a “nyugatiaknak”…

A hindu kultúráról a “nyugatiaknak”…
🕉 A hinduk nem használják az “istenfélő” kifejezést, ugyanis a hinduk soha nem félnek Istentől. Számunkra Isten mindenütt jelen van, minden teremtmény Istentől való, annak része. Isten nem egy különálló entitás, akitől félni kellene.
🕉 Amikor valaki meghal nem használják az angol “RIP”, avagy nyugodjon békében kifejezést. A hinduk az “Om Shanti”, “Sadhgati” vagy “Kívánom, hogy ez az atma elérje a moksha/sadhgati /Uthama lokát”. A hinduizmusban nincs sem a “lélek” fogalma, sem a “nyugvása”. Az “Atma” és a “Jeeva” kifejezések bizonyos értelemben a “lélek” szó antonimái (részletesen értendő).
🕉 Nem használják a “mitológia” szót a történelmi eposzainkra (Ithihaák), a Rámájana és a Mahábhárata. Mivel Ráma és Krisna történelmi hősök, nem csak “mítikus” szereplők.
🕉 A hindu “templomokat” másként hívják. A templomok “devalaya” (Isten lakhelye) és nem “prarthanalaya” (imaterem).
🕉 Születésnapkor nem fújják el a születésnapi torta tetején a gyertyákat, ugyanis nem “köpnek” az isteni tűzre (Agni Deva). Ehelyett kérik, hogy:
“Ó isteni tűz, vezess engem a sötétségből a fénybe” (Thamasoma Jyotirgamaya), meggyújtva egy lámpást. Ezek mind erős képek, amelyek mélyen a pszichébe hatolnak.
🕉 Nem használják a “spiritualitás” és az “anyagias” szavakat. Egy hindu számára minden isteni. A spiritualitás és materializmus szavak az evangélisták és az európaiak révén kerültek Indiába, akiknek az egyház kontra állam koncepciója volt. Vagy tudomány kontra vallás. Ezzel szemben Indiában a bölcsek tudósok voltak, és a Sanatan Dharma alapköve a tudomány volt.
🕉 A “bűn” szó a hinduk számára ismeretlen volt, ezt csak a nyugati világszemlélettel terjedt el. Számukra csak Dharma (kötelesség, igazságosság, felelősség és kiváltság) és Adharma (amikor a dharmát nem követik) létezik.
A dharmának semmi köze a társadalmi vagy vallási erkölcshöz. A “Paapa” az Adharmából származik, és jelentése nem egyenlő a “bűnnel”.
Ne feleddjétek, a világ csak azokat tiszteli, akik tisztelik magukat!
Ha érdekesnek találtad, kérlek oszd meg/add tovább, hogy az emberek megismerjétk, és megértsék a hindu dharmát…
🙏🙏🙏 ♥️

 

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top