Férfiak és a jóga

Miért jó a jóga a férfiak számára?
Az az elképzelés, hogy a jóga csak nőknek való, éppoly elavult és helytelen, mint az, hogy a jóga könnyű. Valójában a jóga fizikailag sokkal nagyobb kihívást jelent és mentálisan is kifizetődőbb, mint a legtöbb hagyományos mozgás. Nincs más sport, amely jobban erősíti a testet, összpontosítja az elmét, és segíti elő az általános jó közérzetet, mint a jóga. A rugalmasság, az egyensúly és a mentális egészség javítása mellett a jóga gyakorlása csökkenti a stresszt és elősegíti az erős test-lelki kapcsolatot. A test és annak mozgásának megértése javítja az általános erőt, teljesítményt és mozgékonyságot.
Hogyan profitálhatnak a férfiak a jógából?
1. Erő. Súlyok vagy kondigépek használata helyett a jógapózok a saját test súlyát használják az izomerő növelésére. A különféle jógapózok a dinamikus izommozgásokat egyesítik, izometrikus összehúzódásokkal, miközben kitartod a pózokat. Ezek az ászanák egyszerre dolgoznak a nagy és a kis izomcsoportokon. A karokon való egyensúlyozás, mint például a deszka póz és az alacsony fekvőtámasz, kihívást jelent az egész felsőtestnek.
2. Rugalmasság. Az egyik ok, amiért a férfiak visszariadnak a jógától, az az, hogy nem gondolják, hogy elég rugalmasak. Pont ez az ok arra, hogy jógázz! A súlyemelő tevékenységek és az állóképességi sportok megfeszítik és lerövidítik az izmokat. Megfelelő nyújtás nélkül ezek a gyakorlatok korlátozzák a test teljes mozgástartományát és csökkentik a rugalmasságot. Számos népszerű sport létezik, amelyek aszimmetrikusan megterhelik és megfeszítik a testet, hogy további egyensúlyhiányt idézzenek elő. A jóga egy fantasztikus gyakorlat az általános fizikai egyensúly megteremtésére. Olajozza az ízületeket, meghosszabbítja az izomrostokat és helyreállítja az egész testet.
3. Testtudatosság. A férfiakat gyakran ügyetlennek, instabilnak és merevnek gondolják, ezért érthető, hogy egy férfi úgy érzi, hogy nem alkalmas a jógázásra. Persze vannak akik koordináltabbak mint mások. A jóga a változás gyakorlata. Lehet, hogy ma már látod a padlót, amikor lehajolsz, holnap pedig meg is érintheted. A jógában a férfi rugalmassága vagy annak hiánya felett nem ítélkeznek. Ehelyett a jóga motivációt ad arra, hogy folytasd a gyakorlást, hogy tudatában legyél a testednek és annak változásainak.
4. Sérülések megelőzése. A fizikai test képes kompenzálni a gyenge és feszült területeket. Ha az egyik izom gyenge, a test kompenzálni tudja a többi környező izom aktiválásával. Ezt gyakran nem vesszük észre, de idővel ez kiegyensúlyozatlan szerkezeti mintát hoz létre a feszülés és feszesség miatt. A jógával aktiválódnak, erősödnek és meghosszabbodnak a nem használt izomcsoportok. Ez a tudatosság segít megelőzni a sérüléseket azáltal, hogy feltárja és kezeli a test egyensúlyhiányait, mielőtt azok jelentősebb problémákká válnának.
5. Felépülés. A jóga köztudottan elősegíti a rugalmasságot és az ellazulást a test minden részén. Amikor izmaink és más szöveteink ellazulnak, több lehetőség nyílik az oxigéndús vér beáramlására az izmokba és a környező kötőszövetekbe. Ezáltal több oxigént és tápanyagot szállít a túlterhelt izmok területére, ami elősegíti a gyógyulást és támogatja a regenerálódást.
A fenti előnyök mellett a jóga segíti az emésztést, javítja az alvást, és a mentális egészséget.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top