Csonttörés – rehabilitáció – edzés

Így térj vissza az edzéshez csonttörés után
Sajnos a sérülések az élet velejárói. Egy csonttörés, különösen a lábban, megzavarhatja a mindennapi életvitel és az edzés rendszeres rutinját. Az emberi testnek azonban rendkívüli a képessége a csontok helyreállítására és átalakítására.
A törés gyógyulása egy finom, de összehangolt élettani kölcsönhatás, amelyet három fázis jellemez. A kezdeti vérömleny- és gyulladásos szakasztól kezdve a reparatív fázisig, majd végül az újjáépülésig tart. Az idő előrehaladtával a fázisok átfedik egymást, és egy dominánsabb fázis következik be, amelyben releváns sejtes és fiziológiai aktivitás zajlik.
E fázisok, a törés helye és típusa, valamint a többi rendszerre (pl. erő, koordináció, mozgásérzékelés stb.) gyakorolt későbbi hatás megértése végső soron a rehabilitációt és az edzéshez való visszatérést irányítja.
Hematóma és gyulladás fázisa
Először közvetlenül a törés után következik be. A csontot ellátó erek és a csont felszínét körülvevő sejtréteg megsérül, ami a vérzést és a vérömleny kialakulását okozza. Ennek során egy rendkívüli élettani láncreakciós folyamat játszódik le, melynek során számos sejt, növekedési faktor, mediátor és egyéb hírvivőszerű citokin szabadul fel, hogy kiváltsa és serkentse a csontgyógyulás kezdetét a törés helyén. Ezzel egyidejűleg a sejtek eltakarítják a törés “törmelékét” és az elhalt sejteket. Ez a folyamat jellemzően 5 napig tart, és ez idő alatt a relatív pihenés erősen ajánlott, hogy a gyulladás optimális legyen, elősegítse a jó gyógyulást és a szükséges gyulladáskaszkádot.
Reparatív fázis – 1. rész
Ennek a fázisnak az első része átfedésben van a gyulladásos fázissal, és több hét alatt alakul ki. Néhány egyedi sejttípus elkezd átjutni a törés helyére, és elkezd egy lágy szövetkezést képezni, amelyet lágy kallusznak nevezünk. Ez főként kollagénből és porcból áll – stabilizáló szerkezetet és puha, állványzatszerű vázat alkot. Ebben a keretben új erek kezdenek növekedni, amelyek a javításhoz szükséges sejteket és tápanyagokat szállítják.
Reparatív fázis – 2. rész
Ahogy a lágy stabilizáló struktúra az első néhány hét során kialakul, az oszteoblasztoknak nevezett egyedi sejtek megkezdik a szövött csont építését és kialakulását a lágy kalluszon belül. Az oszteoblasztok a kollagént és a porcot egy szilárdabb szövött csontra cserélik, hogy nagyobb szerkezeti stabilitást biztosítsanak a kemény kallusz létrehozásához. Ez a kemény kallusz nagyobb terhelést/aktivitást képes elviselni, ami viszont irányítja a kialakulást és a remodellinget. Ez a fázis a törés helyétől és típusától függően néhány héttől hónapokig tarthat – a nagyobb csontok, a törés helye(i) és az összetettebb törések hosszabb ideig tartanak.
Remodelling fázis
A kemény kallusz kialakulása után az oszteoblasztok újabb csontok lerakódását kezdik meg, hogy optimalizálják a szerkezetet a nagyobb szilárdság és a funkcionális igények kielégítése érdekében. Más sejtek, az úgynevezett oszteoklasztok az oszteoblasztokkal együtt dolgoznak. Az ő szerepük a felesleges csontanyag felszívása, a kemény kallusz átformálása, valamint a csont integritásának újraszerkesztése és újrastrukturálása. Ez az átalakulási fázis a törés után hónapokig, egyes esetekben évekig is eltarthat, mivel a csont visszatér a törés előtti állapotához, és megerősödik, hogy megfeleljen a vele szemben támasztott követelményeknek.
Néhány megfontolás a törésekkel kapcsolatban
A fázisokon való előrehaladás egy erősen szabályozott fiziológiai folyamat, amely a rá ható stresszre reagál. Ahogy a kallusz kialakul és megkeményedik, megengedhető, hogy nagyobb súlyt, vagy igénybevételt helyezzen a törés helyén keresztül. Ez fontos lépés, mivel ez irányítja a csont átalakulását, hogy megfeleljen a rá nehezedő igénybevételnek; ezért fontos, hogy a rehabilitáció továbbra is fokozatosan haladjon. Például, ha az alsó lábszárban törik el a csont, az orvos egy ideig mankót vagy merevítőt ad, a terhelés elkerülése érdekében. Ennek az az oka, hogy a kallusznak elég szilárddá kell válnia ahhoz, hogy elviselje a súlyterhelést. Míg néhány más típusú törésnél előfordulhat, hogy csak néhány hétig kell ideiglenes merevítőben vagy bakancsban maradni. Az aktivitáshoz való visszatérés teljes mértékben egyéni tényezőktől függ, például a törés típusától, a törés helyétől, az életkortól és egészségi állapottól. Ezért fordulhat elő, hogy ismételt vagy utólagos röntgenfelvételeket végeznek. Hasonlóképpen, a törés típusától és helyétől függően szükség lehet sebészi rögzítésre a csontok és töredékek újrarendezése, a kallusz jobb kialakulásának lehetővé tétele és/vagy az optimális gyógyulás elősegítése érdekében. Egyes csontok vérellátása érzékeny, és törés esetén szoros felügyeletet igényelnek.
Miután engedélyezték, hogy visszatérhess a mozgáshoz, a törés és a pihenési időszakot követően a rehabilitáció kritikus fontosságú, különösen az alsó végtag esetében, ahol az izomerő, a koordináció, a mozgásérzékelés és a szövetek integritása megváltozik. Az erővesztés már néhány napon belül megkezdődhet a mozgásképtelenség vagy az inaktivitás után. Az izomtömeg a használaton kívüliség miatt néhány héten belül megváltozhat, és a különböző rosttípusok eltérő ütemben változnak – ez különösen akkor válik nyilvánvalóvá, ha nem viselünk súlyt. Ezek a változások az egész lábon végbemehetnek, nem csak a törés helyén!
Ha a törés az ízületi vonal közelében van, vagy azt érinti – például a térdnél, a bokánál vagy a lábfejnél -, akkor a rehabilitáció során ezt különösen figyelembe kell venni. Próbálj meg olyan tevékenységet végezni, amely nem terheli a sérülés területét. Folytasd az ellenállási gyakorlatok végzését a test más, nem érintett részein, beleértve az ellenkező végtagot is, mivel keresztirányú edzésre kerül sor. Gondoskodj kiegyensúlyozott, elegendő fehérjét és tápanyagot (kalcium, D-vitamin stb.) tartalmazó étrendről, hogy támogasd a csontok ásványi anyaggal való ellátását és a gyógyulási folyamatot. Miután engedélyezték a visszatérést, fokozatosan célozd meg az érintett izmokat – ne feledd, hogy azok nem ugyanazon a szinten vannak, mint a sérülés előtt, és időbe telik a felépülésük.
Amint engedélyt kaptál arra, hogy visszatérj a tevékenységekhez – mindig azt tanácsolom, hogy keress fel egy jó helyi terapeutát, aki segíthet a teljes mozgás helyreállításában. Fontos, hogy személyre szabott tervet kapj, amely a sérülés jellegére jellemző. A fizikai aktivitáshoz való visszatérésnek fokozatosan kell történnie, hogy csökkenjen a későbbi sérülések kockázata és optimalizálja a felépülést. Kezdd alacsony terhelésű, rövid ideig tartó (kevés, de gyakori) ütéshatású gyakorlatokkal az oszteoblaszt- és oszteoklaszt-aktivitás (oszteogenezis) serkentése érdekében, hogy javuljon a csontok szilárdsága és integritása. A progresszív ellenállási gyakorlatok elősegítik az erő- és izomnövekedést, és kiegészítik a csontgyógyulási folyamatokat.
Érdemes megjegyezni, hogy az elvesztett erő visszaszerzésében szerepet játszik az izommemória vagy az elme-izom kapcsolat korábbi tapasztalatainak fogalma. Még ha az izmok mérete csökkent is az inaktivitás miatt, a korábban nagyobb erővel rendelkező egyének gyorsabban visszanyerhetik ezt az erőt, amikor újra rendszeres edzésbe kezdenek, és az izomtömeg hosszabb edzésidőszak alatt tér vissza.
Végezetül pedig mindig emlékezz arra, hogy a törés csak átmeneti fennakadást jelent, és a legtöbb esetben több tapasztalattal térsz vissza az edzéshez. A törés utáni edzéshez való visszatérés összetett folyamat, amely szilárd alapokon nyugvó megértést igényel. Ha megérted a csontok gyógyulásának bonyolultságát, akkor szükség esetén fokozatos ellenállásos edzést, helyes táplálkozást és egyénre szabott rehabilitációs protokollokat építhetsz be a felépülés optimalizálása érdekében. A biomechanikai és fiziológiai paraméterek nyomon követésével, egészségügyi szakemberek segítségével az egyének tudományosan irányított módon visszatérhetnek a fizikai aktivitáshoz, ami nemcsak a csontok helyreállítását, hanem az általános mozgásszervi egészséget is elősegíti.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top