Az újrakezdés éve – Légzésszabályozás /Pránajáma/

A 2020-as év meglehetősen megdöbbentő, viszontagságos, hektikus és „felforgató” volt. Ezért a 2021-es évet az ÚJRAKEZDÉS ÉVÉNEK kiáltottuk ki.

Az elkövetkezendő időszakban /április végéig biztosan/ – a testi, lelki, szellemi megújulás tükrében – a dharma, és a jóga szellemisége szerint közösen megújulunk.

Minden héten hétfőn közzétesszük az adott hét iránymutatását, és tanítását, amelyre az adott héten kiemelten figyelmet kell fordítanotok. És ezt követően ezen elvek szerint kell cselekedni.

Reméljük minél többen csatlakoznak kezdeményezésünkhöz! 😊

A hét fókuszában a LÉGZÉSSZABÁLYOZÁS áll.

Ha kezdő vagy még a légzésszabályozásban, akkor próbáld meg elsajátítani a TELJES JÓGALÉGZÉST. Ehhez ülj egy kényelmes keresztezett lábú ülésbe. Figyelj arra, hogy nyitod a mellkast és fejtetővel nyújtózva felfelé egyenesítsd ki a hátad. Ezután elkezdjük a teljes jógalégzést, melynek a sorrendje a következő: has-mellkas-kulcscsont.

Ez annyit tesz, hogy a belégzés során először a tüdőd alsó harmadát töltöd meg levegővel, aminek következtében a köldök területe elkezd kifelé mozdulni. Ezután megtöltöd levegővel tüdőd középső harmadát, aminek következtében a bordakosár oldal irányban szélesedik. Végül pedig a tüdőd felső harmadát megtöltve levegővel, anélkül, hogy a vállöv izomzatát segítségül hívnád, a váll elkezd felfele emelkedni.

Kilégzés során a sorrend ugyanez: has-mellkas-kulcscsont. Süllyed vissza a köldök területe a gerincoszlop irányában, szűkül a bordakosár, és a vállcsúcs visszasüllyed a kiindulási helyzetbe.

Ezt a légzőgyakorlatot próbáld meg erőlködéstől mentesen végrehajtani, lassítva a légzést.

Tipp: könnyítés lehet, ha nem tudsz keresztezett lábú ülésben ülni, ha egyenes háttal széken végzed a gyakorlatot. Illetve hátonfekvésben a talajon is végezheted.

Ha haladó vagy, akkor Nádi-sódanát végezz legalább a héten minden nap.

„Amikor a jógi ily módon, az ászanában elhelyezett, s a belégzés és a kilégzés természetes folyamatát (az előírt módon) megszakítja, az pránajámának, a légzés megnyújtásának, illetve szabályozásának nevezzük…Ezt követően a lélek belső ragyogását eltakaró mentális befedettség oszladozni kezd.”

A megosztásokat köszönjük! Tegyünk közösen a szebb mindennapjainkért! Namaste. 😇🙏🏻🕉

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top