Természetes fájdalomcsillapítás

Egy üvegnyi természetes fájdalomcsillapító

Készíts őszi margitvirág tinktúrát, ha sokoldalú természetes fájdalomcsillapítót szeretnél, és hogy valami mindig kéznél legyen, ha a fájdalom megnehezíti a mindennapokat.
Ráadásul a margitvirágnak kevesebb mellékhatása van, mint a gyógyszeres fájdalomcsillapítóknak, amelyek függőséget okozhatnak és károsak lehetnek.

Miért a margitvirág?
A százszorszépfélék családjába tartozó margitvirágot (Tanacetum parthenium) vadkamillának is nevezik. Utak mellett és erdős területek közelében nő. A kerek szárat apró fehér virágok és sárgászöld levelek díszítik. Nyáron a szárak elérhetik az egy méter magasságot is, és tetejükön sárga virágok nyílnak, amelyeknek szűk csöves virágait krémfehér szirmok veszik körül.

Az 1600-as években a vadkamilla a migrén és a fejfájás gyakori gyógyszere volt. Rendszeresen alkalmazva csökkenti a migrén gyakoriságát és súlyosságát, még akkor is, ha más gyógymód nem volt hatásos.

Az 1700-as években mindenre használták, az ópium túladagolásból való gyógyulástól kezdve a lázak kezeléséig. Emésztési problémák, szülés, alkoholelvonás, isiász és enyhe depresszió esetén is használták.

Többek között a fájdalmon is segített – függetlenül attól, hogy mi volt a forrása. Azóta a vadkamillát alaposan tanulmányozták, hogy megértsék a hatását.

Bizonyított, hogy csökkenti a gyulladást, enyhíti a görcsöket, tágítja az ereket, csökkenti a lázat, valamint a migrént, az ízületi gyulladást, a fogfájást és a menstruációs fájdalmat.

Fájdalomcsillapító egy üvegben – recept

Ha lázfűből szeretnénk gyűjteni, akkor a legjobb, ha akkor szüreteljük, amikor teljes virágzásban van, nyár végén. Vágd le a szárakat körülbelül egyharmadig, és egy papírzacskóban fejjel lefelé lógasd őket egy hűvös, száraz helyen. A gyógynövényeknek néhány hét múlva elég száraznak kell lenniük.

Szükséged lesz:

* Egy kis üvegedény fedővel
* Egy barna üvegpalack cseppentővel a tinktúrákhoz
* Szárított lázfű vadkamilla
* bármilyen 80 fokos alkohol, az üveg megtöltéséhez elegendő mennyiségben (pl. vodka)
* Finom szűrő vagy sajtvászon

Elkészítés:
Tedd a szárított margitvirágot az üvegbe, jól tömörítve, hogy több hely maradjon benne.
Amikor az üveg éppen csak félig van tele, óvatosan öntsd rá az alkoholt, egészen az üveg tetejéig. Zárd le a fedéllel és rázd, vagy a lezárás előtt egy kanállal keverd össze az egészet.
Írd rá az üvegre a dátumot, hogy tudd, mikor készítetted el. Helyezd hűvös, sötét helyre. Hagyd itt a következő 4-6 hétre.

A tinktúra 4-6 hét múlva kész; már csak le kell szűrni és tinktúrás üvegbe tölteni. A barna üvegből készült tinktúrás üvegek megvédik a tartalmat a napfénytől, így jelentősen meghosszabbodik a hatásuk.

Hogyan kell használni?
Tegyél néhány cseppet a nyelved alá, valahányszor fájdalmakat, gyulladást vagy lázat érzel magadon. Ha zavar a keserű íz, adhatod az ételedhez vagy italodhoz, hogy elfedd azt. Ha többre van szükséged, növeld az adagot akár napi kétszer két teljes cseppel.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top