Prakriti és vikriti

lepke Az ayurvéda elmélete szerint prakritnek nevezzük a születéskori alkatunkat.
Fogantatásunkkor az apukánk és az anyukánk aktuális dósa kombinációja (ami a fizikai alkatunkat határozza meg), valamint a három kötőerő (ami a pszichés alkatunkat határozza meg) együttes hatása alakítja.
A prakriti a számunkra harmonikus állapotot jelenti. A kibillent alkat (illetve a betegség) a vikriti, ami a jelenlegi állapotunk. A kibillenést az életmódunk, a szokásaink és a bennünket érő környezeti hatások idézik elő.  Az ayurvéda a megelőzésre (prevenció) fókuszál.
Testi és mentális egészségünk megőrzéséért a prakritinknek megfelelő életmód követésével tehetünk a legtöbbet. Egyensúlyunk kulcsa a rendszeresség – elsősorban az életünk következő területein: rendezett napi ritmus, megfelelő táplálkozás, tiszta és kellemes lakókörnyezet kialakítása, testmozgás, méregtelenítés (lehetőség esetén masszázzsal). Szuper lenne, ha mindannyian elégedettek lennénk magunkkal, a körülményeinkkel, a körülöttünk lévőkkel és úgy általában, mindennel. Van, hogy a helyzet jelenlegi állása ettől a megelégedett állapottól nagyon távolinak, esetleg áthidalhatatlannak tűnik. A kitartó munkához fontos a sikerélmény, ezért érdemes először a könnyebb ellenállás irányába elmozdulnunk.
Mondjuk tisztán és rendben tartjuk a lakásunkat, vagy rendezzük az étkezésünket, második lépésnek beosztjuk az időnket, és így tovább…

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top