Pakhawaj óraleírás és bemutatkozás

A Mridang, melyet más néven Pakhawaj-ként is ismerünk, az általános szanszkrit elnevezése azoknak a hordó alakú doboknak, amelyek Észak-Indiában találhatók. Ezt a hangszert India legősibb ütőhangszerének, és minden indiai dob ősének tekintik.

Az órán a résztvevők megismerkedhetnek a Pakhawaj hangszerrel, a világ egyik legősibb ritmusrendszerével, ritmus-kántálással és a hangszer gazdag spirituális örökségéhez tartozó klasszikus szövegekkel. A tradicionális tanulási folyamat keretein belül a hangszer kifinomult technikáinak elsajátításán kívül a belső ritmus megtalálására és az általános ritmikus készség fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetünk majd.

Virágh Balázs

Pakhawaj művész – Indiai klasszikus zenész

Virágh Balázs magyar származású, nemzetközileg elismert művésze az indiai klasszikus zenének, azon belül a “Pakhawaj” nevű észak-indiai ütős hangszernek. Tanítómestere, Pt. Mohan Shyam Sharma India egyik legkiválóbb és legelismertebb Pakhawaj művésze. Balázs indiai klasszikus zenei tanulmányai több mint egy évtizedre nyúlnak vissza. Rendszeres fellépője a nemzetközi színpadoknak, számos nagyhírű, indiai mester oldalán fellépett, illetve szólóelőadásokban is bemutatta a Pakhawaj egyedi művészetét Indiában, Európában és Magyarországon is. Kiadta Magyarország első indiai klasszikus zenei ritmikus-szóló albumát “Mridang Vadan” címmel, illetve egyéb lemezeken kísérő zenészként megjelent.
Az Indiai államtól kapott ösztöndíja keretén belül egy évig tanult a Sangeet Natak Akademi Kathak Kendra-ban, ahol kiváló minősítést szerzett Shri Shashikant Pathak Pakhawaj mester kezei alatt. Balázs tapasztalt előadója az indiai klasszikus zenének szólistaként és kísérő zenészként egyaránt, valamint számos hazai és külföldi táncelőadásban és fúziós projekben részt vett.

https://pakhawaj.hu
balazs@pakhawaj.hu

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top