Nadi Shodhanana

A Nadi Shodhanana, más néven váltott orrlyukas légzés
Egy fantasztikus légzésszabályozó gyakorlat, széles körű előnyökkel. A Nadi szanszkrit szó, jelentése „csatorna” vagy „áramlás”, a shodhana pedig „megtisztulást”, “tisztítást” jelent. Ezért a nadi shodhana elsősorban az elme-test egység finom csatornáinak megtisztítására irányul, miközben kiegyensúlyozza annak férfias és női aspektusait. Mindenki számára megfelelő gyakorlat.
Hatásai:
-A testet oxigénnel tölti fel
-Csökkenti a stresszt és a szorongást
-Nyugtatja és vitalizálja az idegrendszert
-Segít a hormonháztartást kiegyensúlyozni
-Segíti a légzőszervek munkáját, ezáltal könnyebbé válik a légzés
-Segít a szénanáthát, tüsszentést, vagy zihálást okozó légúti allergiák enyhítésében
-Kiegyensúlyozza a Nap- és a Hold-, a férfias és a női energiákat
-Elősegíti a mentális tisztaságot és az éber elmét
-Fokozza a koncentráció képességét
-Kiegyensúlyozza a bal és jobb agyfélteke működését.
A Nadi shodhanát (mint a legtöbb pránájámában) éhgyomorra lehet a legjobban gyakorolni. A kora reggeli időszak a legideálisabb a gyakorlásra.
Hogyan végezd a Nádi shodanát?
Válassz egy számodra kényelmes ülőhelyzetet – akár keresztezett lábakkal a padlón (párnával vagy takaróval a gerinc megtámasztására), vagy egy székben, akkor a talpak a talajon vannak. Nyújtózz meg a gerinccel, fejtetővel fölfelé, ülőcsonttal lefelé, emeld a szegycsontot és nyisd a mellkast. Lassan csukd be a szemedet.
Kezd egy mély belégzéssel, majd lassú, gyengéd kilégzéssel. Ismételd 5-6 alkalommal.
Majd vedd fel a Nádi shodana kéztartását. Bal kezed helyezd Chin mudrába (hüvelykujjad és mutatóujjad egy kört képez, a másik három ujjad kinyújtva pihen). Jobb kezed mutató- és középső ujját hajtsd a tenyeredbe (Visnu mudra).
Felváltva használd a jobb hüvelykujjad a jobb orrlyuk bezárásához, és a jobb gyűrűsujjat pedig a bal orrlyuk bezárásához.
A jobb hüvelykujjaddal zárjd be a jobb orrlyukat, majd lélegezz be a bal orrlyukon keresztül. Törekedj arra, hogy mélyen és hosszan lélegezz be! Belégzéskor hagyd, hogy a lélegzet felfelé haladjon a test bal oldalán.
Ezután a jobb kéz gyűrűsujjával zárd be a bal orrlyukat és egyidejűleg engedd el a jobb orrlyukat. Lélegezz ki a jobb orrlyukon keresztül, átadva a lélegzetet a test jobb oldalának. Itt is figyelj a hosszú kilégzésre!
Tartsd a bal orrlyukat zárva, és ismét lélegezz be a jobb orrlyukon keresztül, hogy a levegő a test jobb oldalán haladjon felfelé.
Ezután ismét a jobb hüvelykujjaddal zárjd be a jobb orrlyukat, és lélegezz ki a bal orrlyukon keresztül, visszaadva a lélegzetet a test bal oldalának.
Ez egy kört jelent a nádi shodana légzésszabályozó gyakorlatban. Ezt folytasd tovább növelve a tudatosságot, a légzésre összpontosítást, a légzés mélyítését, ami egyúttal gyengéd, lassú és puhán áramló.
Tehát röviden a sorrend: balon belégzés, jobbon kilégzés, jobbon belégzés, balon kilégzés.
A Nádi shodhana rendkívül hasznos a betegségek megelőzésében, és gyógyításában. Gyakorlását rendszeresen, napi szinten ajánljuk legalább öt percig. Amennyiben időd engedi, úgy a napi tíz-tizenöt percig tartó gyakorlást érdemes beiktatni, hiszen hatása megsokszorozódik.
A gyakorlás végén adj időt, hogy a légzésed normalizálódjon. Kezeidet pihentesd a lábadon, szemed hagyd még becsukva és csak figyeld a testérzeteidet, az orrnyílások átjárhatóságát, légzésed milyenségét. Tedd fel magadnak a kérdést eközben… Hogy érzem magam? Milyen érzések vannak jelen a testemben? Ezeket a megfigyeléseket csak tudatosítsd! Ne minősítsd!
Csendesen szemléld a gyakorlat hatásait. Ezután lassan nyisd ki a szemed, és tudatosítsd, hogy készen állsz a nap hátralévő részére.
Ez a pránajáma sokféle változatban létezik. Néhány fejlettebb technika magában foglalja a légzésvisszatartást és a belégzés és a kilégzés specifikus időtartamát. Ha úgy érzed, hogy nehéz a koncentrációt megtartani a légzőgyakorlat alatt, úgy hallgass bármilyen kellemes, lágy zenét, mantrákat, amely segíteni fog a befelé figyelésben.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top