Navratri fesztivál – 2020

A Navrátri szó két szanszkrit szóból származik – a „nava” jelentése kilenc, a „rátri” pedig éjszaka.
A Navaratri fesztiválon Durgá győzelmét ünnepeljük Mahishasura felett, vagyis a jó győzelmét a gonosz felett. India egyes részein az emberek böjtölnek ebben a 10 napban, illetve minden nap szertartást tartanak Durgá különféle megjelenési formái előtt. Az utolsó nap estéjén megtörik a böjtöt.
A Navarátri minden napján különböző Durgá avatárokat imádnak. Az első napon az emberek Shailputrit imádják, míg a második napon Brahmacharinit. A harmadik napon az emberek Chandraghanta előtt tisztelegnek, a negyedik napon Kushmandát imádják, az ötödik napon Maa Skandamatát, a hatodik napon Katyayanit, a hetedik napon Kaalratrit, nyolcadik napon napon Mahagaurit, és az utolsó napon pedig Siddhidatrin előtt tisztelegnek.
A Navratrival kapcsolatos történet a Durgá és Mahishasura démon közötti csata. Mahishasurának Lord Brahma halhatatlanságot adott, és közölték vele, hogy csak egy nő győzheti le.
Az Istenek sem voltak képesek legyőzni őt, amikor megtámadta Trilókát (Föld, Menny és Pokol)
Végül Lord Brahma, Lord Vishnu és Lord Shiva együtt létrehozták Durgát, aki végül legyőzte Mahishasurát.
15 napig harcolt vele, és a démon folyamatosan változtatta az alakját. Mahishasura különböző formákat ölthet, hogy összezavarja Durgát. Végül, amikor bivalyá változott, akkor Durgá megölte trishuljával (szigonyával).

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top