Mudra – 1. rész

A mudra szónak több jelentése is van , mint például kéztartás, pecsét, energia zár, szimbólum.

Amikor a mudrákat alkalmazzuk, akkor kezünkkel különböző kéztartásokat hozunk létre, melyek energetikai szinten szabályozzák testünket. Ennek következtében lehetőséget biztosít arra is a mudrák használata, hogy szerveinket gyógyítva véget vessünk a betegség állapotának. Fontos azonban megjegyezni, hogy ilyen alkalmazása során a – siker érdekében – elengedhetetlen az is, hogy személyiségjegyeinkben történő változás is bekövetkezzen. Hisz ne felejtsük el, hogy az egyensúly állapotából való kibillenés (betegség) állapota, egy figyelmeztetés, hogy letértünk a „helyes útról”. A betegség mértéke, az úttól való elkószálás nagyságával hozható párhuzamba.

Ahhoz, hogy a mudrák finom fizikai vonatkozását átlássuk, vizsgáljuk meg az alapot – mely jelen esetben az ujjak. Minden ujjunkhoz tartozik egy elem (az öt elemből egy, amely felépíti ezt az anyagi univerzumot), szerv.

Hüvelykujj – éter – agy. A másik négy elem ezen belül létezik.
Mutató ujj – levegő – tüdő. A mozgásért felelős.
Középső ujj – tűz – belek. Az átalakulást szabályozza.
Gyűrűs ujj – víz – vese. Állandó folyást biztosít.
Kis ujj – föld – szív. Szilárdságot ad.

Ha tehát megadott módon helyezzük el ujjainkat, azzal tudatosan képesek vagyunk aktiválni szerveinket, az energiaáramlást, sőt még testtípusunkat is képesek vagyunk harmonizálni.

A mudrák használata jelentősen összefügg a légzésünkkel, hisz maga a légzés során a prána áramlását szabályozzuk. Ezért nagyon fontos a teljes jógalégzés helyes elsajátítása. Ezen túlmenően, minél lassabb és mélyebb a légzés, az energiaáramlás is annyival minőségibb, így a mudra által aktivált hatás is közelebb kerül a gyakorlóhoz. Alapvetően a mudra bármilyen testhelyzetben kivitelezhető, most mégis a kényelmes keresztezett lábú ülést tekintjük alaphelyzetnek. Ez lehet szukhászana (könnyű ülés), sziddhászana (tökéletes ülés), vagy padmászana (lótuszülés). Ennek oka, hogy maguk ezek az ülő helyzetek is egyfajta mudrákként működnek, az energia áramlásnak egy önmagába záródó „kört” teremtenek, amiből nem veszik el az energia.

Az első mudra a Vadzsrapadrama-mudra. A megrendíthetetlen bizalom kéztartása.

A bizalom hiánya bizonytalanságot szül, amikor pedig magunkkal kapcsolatban bizonytalanná válunk, akkor nem árt egy „tükör”, ami segít meglátni azt, amik valójában is vagyunk. Ez a kéztartás vizualizálható úgyis, mintegy tükör a szív csakra előtt. A meditáció alatt megláthatjuk belső önvalónk azon formáját, amit igyekszünk elnyomni magunkban. Meghallhatjuk azokat a belső hangokat, melyek segítenek a helyes döntések meghozásában. Persze ehhez is, mint mindenhez gyakorlás szükségeltetik. Továbbá minél tisztább a létünk, annál tisztább lesz a „tükör felszíne” is.
Itt az ideje, hogy megtanuljunk úgy tekinteni testünkre, mint egy templomra. És megtalálni azokat a gyakorlatokat, amelyekkel épségben megtarthatjuk ezt különös jelentőséggel bíró „építmény” és végre arra használjuk amire rendeltetett, ahelyett, hogy a legleleményesebb módon dolgoznánk azon, hogy elpusztítsuk.

Ezt a mudrát érdemes egy mellkasnyitó (szívcsakra harmonizáló) óra végén alkalmazni, relaxáció előtt. Bármelyik keresztezett lábú ülésben, teljes jógalégzés közben, a légzést mélyítve hagyni, hogy a mudra vezesse belső figyelmünket.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top