Mit jelent a hatha jóga?

Mit jelent a hatha jóga? 🧘🏻‍♀️
A hatha jóga (ha=”nap” tha=”hold”) az ászanák (jóga testhelyzetek), a pránájáma (jóga légzés), a mudra (testmozdulatok), a bandha (energiazárak, ill. pecsétek) és shatkarma (belső tisztítás).
Ezeket a testközpontú gyakorlatokat a fizikai test megerősítésére és megtisztítására, valamint a prána (életerő energia) ápolására és a kundalini (alvó spirituális energia) aktiválására használják.
A modern hatha jóga nem helyezi a hangsúlyt ezen ezoterikus módszerek többségére, hanem elsősorban a fizikai jógagyakorlatokra összpontosít.
Ma a modern tudomány bebizonyította, hogy az egész létezés egyetlen energia. Ha meg tudod törni az illúzió korlátait, és elkezded megtapasztalni a létezés egységét, akkor az a jóga.
A világ vallásai mindig is arról beszéltek, hogy Isten mindenhol ott van. Akár azt mondod, hogy Isten mindenütt jelen van, vagy minden egy energia, ugyanaz.
Ha ezt matematikailag levezetjük, azt tudománynak nevezzük. 🔬
Ha hiszel benne, vallásnak hívjuk. 🙏
🧘🏻‍♀️ Ha találsz egy módszert, amellyel eljuthatsz oda, azt jógának hívjuk.
A hatha jóga fizikai gyakorlatairól szóló legrégebbi és legszélesebb körben használt ősi szöveg a Hatha Yoga Pradipika. Ezt a könyvet az i.sz. 15. században írta Swami Swatamarama, és régebbi szanszkrit szövegekből, jól ismert tanítók tanításaiból és Swatamarama saját jógatapasztalataiból származik.
Ennek a szövegnek a fő célja, hogy megvilágítsa a hatha jóga fizikai tudományait és gyakorlatait, és integrálja ezeket a rádzsa jóga magasabb spirituális céljaival.
Hatha jóga: Az energiáid irányítása
Hogy a jóga – az egyesülés és a határtalanság – élménye felé vezessünk, manipuláljuk az energiát és egy bizonyos módon mozgatjuk a rendszert. A fizikai testtartás ennek az egyik aspektusa. A test mechanikájának megértése, egy bizonyos atmoszféra megteremtése, majd a test vagy testhelyzetek felhasználása az energia meghatározott irányokba való terelésére, erről szól a hatha jóga illetve a jógaászanák.
⚠️ A hatha jóga nem gyakorlat. Az ászana testtartást jelent. Ha egyféleképpen ülök, az egy ászana. Ha másképp ülök, az egy másik ászana. Tehát számtalan ászana létezik, számszerint nyolcvannégy alapvető testtartást különböztethetünk meg.
A hatha jóga a jóga előkészítő folyamata. A „ha” szó jelentése nap, a „ta” pedig hold. A “hatha” azt jelenti: a jóga, hogy egyensúlyt teremtsen benned a nap és a hold között, vagy a pingala és az ida között. A hatha jóga – a test felkészítése egy magasabb lehetőségre.
Ha megfigyeled magad, amikor dühös vagy, egy irányba fogsz ülni; ha boldog vagy, máshogy ülsz; ha depressziós vagy, akkor megint másképp ülsz. A tudat minden különböző szintjén vagy mentális és érzelmi helyzeten, amelyen keresztülmész, a tested természetesen hajlamos bizonyos testhelyzeteket felvenni. Ennek a fordítottja az ászanák tudománya. Ha tudatosan különböző testhelyzetekbe hozod a tested, akkor a tudatodat is emelheted.
Mire jó a hatha jóga❓
A hatha gyakorlatok célja, hogy összehangolják, megtisztítsák és megnyugtassák a testet, az elmét és a szellemet a meditáció és a spirituális felismerés mélyebb állapotainak elérése érdekében. A rendszeres gyakorlat javíthatja az erőt, az állóképességet, a rugalmasságot, a mozgástartományt és az egyensúlyt; csökkenti a stresszt; elősegíti a mentális nyugalmat; és számos egyéb terápiás előnyt is nyújt.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top