Mantrákról…

Mantrákról…
A jóga hagyományában a mantra egy szanszkrit szó, amely különleges erővel rendelkezik az elme, a test és a szellem átalakítására.
A mantra egy szó vagy szavak sorozata, amelyeket hangosan vagy csendesen énekelnek a koncentráció, az éberség és az öntudat fejlesztésére. A jógik mantrákat is énekelnek, hogy meghatározott energiákat és létállapotokat idézzenek elő, mint például a szeretet, az együttérzés, a béke, az öröm és a bölcsesség.
A mantra meditáció képes megváltoztatni agyunk kémiáját, és új idegpályákat hoz létre a belső béke és kiegyensúlyozottság előmozdítása érdekében.
Mi az a mantra?
A mantra egy szó vagy kifejezés, amelyet ismételten énekelnek, hogy spirituális tulajdonságokat idézzenek elő. A szanszkrit „manas” gyökér szó jelentése elme, a „tra” pedig eszközt jelent. Általában úgy fordítják, hogy „eszköz az elme számára”.
A mantrák a szent szótagok egyedülálló misztikus képletei , amelyeket eredetileg a Rishi-k (látók vagy bölcsek) tártak fel a meditáció legmélyebb állapotában. Általában szanszkrit, páli, tibeti és prakrit nyelven, vagy néha hindi vagy gudzsrati nyelven készülnek. A mantra gyakorlatokat a buddhizmus, a hinduizmus, a taoizmus és a zen buddhizmus számos különböző hagyománya alkalmazza.
A jóga mantrának három összetevője van: szándék, jelentés és rezgés vagy szent hang.
A szándék a gyakorlatod oka – ez az ok, és a cél.
A jelentés a gyakorlatod lényege – a személyes meghatározása és jelentése.
A szakrális hang a gyakorlásod módja – a kapcsolatod az életerő energiájával, amelyet a gyakorlásod alkalmával kapsz.
A mantrákat ki lehet mondani hangosan, halkan suttogni, vagy csendben kimondani. A csendes kántálást jóval hatékonyabbnak tartják, mint a hangos kántálást.
Hogyan működnek a mantrák?
A mantra jóga ereje abból fakad, hogy segít összpontosítani elménket, és átalakítani tudatunk minőségét és természetét. Amikor mantrát énekelünk, energetikai rezgést hozunk létre magunkban. Ahogy ezt a hangot újra és újra megismételjük, kezdjük úgy érezni, hogy egyre szorosabb kapcsolatban vagyunk az univerzummal. Elménk csendesebbé és nyugodtabbá válik, és elkezdjük másképp látni a dolgokat. A mantrák éneklése segít az öntudat, az együttérzés, a türelem, a szeretet és a bölcsesség fejlesztésében is.
A mantrák előnyei
Az imádsághoz és a megerősítéshez hasonlóan a mantra ismétlődő használata is erőteljes hatással lehet az elmére, a testre, a szellemre és az érzelmekre.
Mentálisan növeli a koncentrációt és javítja a memóriát és a fókuszt.
Fizikailag csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást, hogy lehetővé tegye a gyógyulást és a megújulást.
Lelki értelemben a mantrákról úgy tartják, hogy feloldják az ember rossz karmáját, ezáltal gjánát (bölcsességet) hoznak létre. A legjobb eredmény eléréséhez napi meditációs gyakorlat javasolt.
A mantrákat számos célra használják, beleértve a gyógyítást, a meditációt, a személyes növekedést és az imát. Azáltal, hogy a lélegzetedet összekapcsolod a hang rezgésével, egy szent szó ismétlése segít mély meditatív állapotba kerülni, megtisztítja elméd a negatív gondolatoktól, és összeköt felsőbb éneddel és az istenivel. E szent hangok éneklése hatással van a test energiacsatornáira, és megnyugtatja az elmét és a szellemet. A mantrák gyakorlásával megtanulhatunk hozzáférni a bennünk lévő spirituális bölcsességhez, tudatosabbá válhatunk mindennapi életünkben, és segíthetünk magunknak gyógyulni és átalakulni.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top