Mit csinál a dúla?

A dúla, olyan, saját szülési tapasztalattal rendelkező nő, aki folyamatos fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújt az anyának (és párjának, ha igényli) a várandósság idején, a szülés alatt és után.

A dúla:

  • kulcsfontosságú élménynek ismeri el a szülést, születést,
  • tisztában van a szülés természetével,
  • képes megérteni és elfogadni az anya érzelmi szükségleteit,
  • a szülés alatt végig a vajúdó mellett marad, műszakváltás nélkül,
  • érzelmi támogatást nyújt,
  • segít biztosítani az anya (és párja) kényelmét, komfortérzetét,
  • objektív információnyújtással segít döntések meghozatalában anélkül, hogy saját véleményét az anyára (vagy párjára) erőltetné,
  • elősegíti a vajúdó, a partnere és a kórházi segítők közötti kommunikációt,
  • kiegészíti a partner és a kórházi segítők által nyújtott gondoskodást.

 

MIT TEHET A DÚLA?

Az egészségügy mai helyzetében (létszámhiány, túlterheltség) a kórházi személyzet sokszor legjobb szándéka ellenére sem tud személyre szabott és folyamatos jelenlétet, gondoskodást biztosítani a vajúdónak és párjának. Szükség lehet egy személyes kapcsolatra a várandósság, a szülés és a gyermekágy idején is.

A dúla a vajúdás és a szülés ideje alatt végig, teljes figyelmével kíséri az anyát, érzékelve és követve minden olyan pillanatot, amikor támogatásra, bátorításra, megerősítésre, bíztatásra van szüksége. A dúla segítő jelenléte a tapasztalatok alapján jelentősen csökkentheti az orvosi beavatkozások szükségességének gyakoriságát, mivel sokszor képes az anyát érzelmileg átsegíteni a szülés nehezebb pillanatain. Az anya mellett a partner érzelmi támogatására is képes: tapasztalatával, nyugalmával erősítheti, bátoríthatja a párjáért aggódó apát, figyelhet az ő igényeire is. Ideális esetben már a kora terhesség időszakában felveszik a kapcsolatot a dúlával, így mire a szülésre kerül a sor, már nem idegenek egymás számára, pontosan tudják, mire számíthatnak.

 

MIT NEM TEHET A DÚLA?

A dúla nem helyettesíti az orvost, a szülésznőt vagy a védőnőt, az ő szerepe elsősorban az anya érzelmi támogatásában, a róla való szerető gondoskodásban rejlik.

A dúlának nem feladata és nem is felelőssége a várandósság, a szülés és a gyermekágy orvosi szempontból történő figyelemmel kísérése. Nem végez vizsgálatokat, nem lát el klinikai feladatot.

A dúla nem hoz az anya helyett döntéseket, de segít a döntéshez szükséges információk megszerzésében és a szülés előzetes tervezésében. Az anya megbeszélheti vele örömeit, aggodalmait, kívánságait, de szülés közben nem vesz részt sem az anya, sem a kórházi személyzet döntéshozatalában.

 

KI VEHETI IGÉNYBE A DÚLÁK SEGÍTSÉGÉT?

Mindenki, aki úgy érzi, hogy erre a pluszra szüksége van. Először szülők, többedszer szülők, párjukkal vagy párjuk nélkül szülők.

 

HOL LEHET DÚLA JELENLÉTÉVEL SZÜLNI?

Magyarországon az 1998-ban életbe lépett egészségügyi törvény szerint: „A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen,…” Eszerint minden kórházban van lehetőség a dúlával történő szüléskísérésre, de minden esetben külön megállapodás kérdése, hogy az intézmény elfogadja-e a dúla jelenlétét az adott szülésnél.

Olvass tovább az aktuálisan induló dúla-képzésünkről.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top