Mire jó a yin jóga

A yin jóga egy passzív jóga, amely kiegészítője lehet az aktív, dinamikus, jang típusú jógának. Az elnevezés a kínai jin-jang (kétpólusú szemléletből) ered. A yin a női minőséget, a passzívat, a táplálót, befogadót, hűsítőt, stabilat, lefelé áramlót, földelődő minőséget foglalja magába, míg a jang a férfi minőség, az aktivitás, a melegítő hatás, emelkedés, felfelé szállás, cselekvés, valami felé törekvés fogalmaihoz kapcsolható.

A jin jóga jellemzője, hogy hosszan, 3-5 percig tartunk ki bizonyos testhelyzeteket, ászanákat látszólag statikusan. Ám a látszat ellenére nagyon is sok minden történik ebben a mozdulatlanságban. A gravitációt és a test súlyát segítségül hívva teljesen elengedjük magunkat, a mély kötőszövetekben található úgynevezett meridiánok (energiacsatornák), melyek a szerveink működését befolyásolják, erős nyomást kapnak. Mikor kijövünk a pózból, hirtelenjében a nyomás alól felszabadul az áramlás a meridiánokban.

A yin jóga akupunktúra helyett is használható.

Minden meridiánunkhoz yin pózok kapcsolhatók, és ha ezeket tudatosan gyakorolod, akkor megtapasztalhatod a gyógyító, kiegyenlítő, energiafeltöltő hatásukat, akár egy akupunktúrás kezelését. A jin jóga az érzelmekre, a mentális egészsegre is jótékonyan hat, tisztít és lecsendesít.

További el nem hanyagolható hatása, hogy az ízületeket, szalagokat, porcokat és csontokat táplálja, megakadályozza az ízületek kiszáradását, ami a korral jár, így fiatalon tart.

 

Mit várhatsz a yin jógától?

Egyensúlyba hoz, ha túlpörögtél, kiegyenlíti a férfi-női minőséget a testedben. Elcsendesít, megtanít befelé figyelni, kiegyensúlyozza az energiáidat, összekapcsol a középpontoddal, ezen kívül szervi tünetek, betegségek gyógyító eszköze lehet.

 

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top