Kurkuma-Cayenne bors latte

Statisztikailag az emberek 18% – 35%-a küzd naponta krónikus fájdalomproblémákkal. Ha ennek a felső határát fogadjuk el pontosnak, akkor a lakosság közel fele szenved krónikus fájdalomtól, és ez a szám évről évre nő. Már ez is arra utal, hogy sokaknak nincsenek túl hatékony eszközeik a fájdalom kezelésére.
Mi az a krónikus fájdalom?
Ha a fájdalom több mint három hónapig vagy tovább tart, mint amennyi idő alatt a normális szövetek regenerálódnak, krónikus fájdalomról beszélünk. Ahol fájdalom van, ott biztosak lehetünk benne, hogy gyulladás is van, amely a testben bárhol megnyilvánulhat, a talpaktól az agyig.
A krónikus fájdalom néhány leggyakoribb típusa a következő:
Idegfájdalom – Ha egy betegség vagy sérülés megzavarja a fájdalomjeleket, az agyba továbbító idegeket, akkor ezek mentén fájdalom jelentkezhet, amit neuralgiának vagy neuropátiás fájdalomnak nevezünk.
Ízületi fájdalom – Az ízületi fájdalom bármelyik ízületben érzett kellemetlen érzés. Alkalmanként gyulladás, meszesedés, sérülés vagy kopás okozhatja.
Izomfájdalom – Az izmokban jelentkező fájdalmak, véletlenszerű éles fájdalom vagy mély, állandó kellemetlen érzés mind az izomfájdalomnak tulajdonítható.
Mivel ennyi különböző fájdalomtípus van jelen, sokan keresnek természetes gyógymódokat a fájdalom és a gyulladás enyhítésére. Ilyenkor a kurkuma és a cayenne-i bors szinergikus hatásai igazán hatásosak lehetnek!
A kurkuma és a Cayenne bors előnyei
A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, egy természetesen jelen lévő polifenol. Ez a polifenol jelentős szerepet játszik a kurkuma antioxidáns, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásában. Bárki, aki krónikus betegséggel küzd, hasznát veheti ennek az erős gyökérnek, mivel a gyulladás számos betegség hátterében áll. A kurkuma a szabad gyökök semlegesítésével megvédi a sejteket a károsodástól. Állítólag csodákra képes az ízületeket érintő gyulladásos rendellenességek, például az ízületi gyulladás esetében. Bónuszként képes erősíteni az immunrendszert. Végül pedig a kurkuma ösztönzi a jó mikrobák növekedését, miközben elnyomja a káros mikrobák növekedését.
A Cayenne-bors egészségügyi előnyei
A kapszaicin a cayenne-borsban található természetes vegyi anyag, amely segít csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat. Kutatások kimutatták, hogy a Cayenne-bors sikeresen enyhítheti a gyulladást és blokkolhatja a fájdalomjeleket, mielőtt azok egyáltalán elérnék az agyat, így kiváló választás az ízületek és az idegek krónikus fájdalmának enyhítésére. Amellett, hogy segít a szervezetnek más tápanyagok felszívódásában, ez a növény a keringési rendszer erőteljes szövetségese, segíti a tápanyagok felszívódását és az emésztést, valamint enyhíti az allergiát. Vérhígító gyógyszerekkel együtt nem szabad szedni, mert szintén természetes vérhígító.
Kurkuma és Cayenne együtt
A kurkuma és a Cayenne együttesen nemcsak szinergikusan hatnak a fájdalom és a gyulladás természetes enyhítésére, hanem jótékony hatással vannak a bélmikrobiomra, az emésztőrendszerre és az általános egészségre is.
Az alábbiakban két egyszerű, kurkumát és cayenne-borsot használó receptet olvashatunk. Előre elkészíthetőek és a hűtőben kell tartani. Ha ízletes módot keresel arra, hogy gyulladás és fájdalom nélkül kezdődjön a napod, próbáljd ki ezeket a recepteket.
Kurkuma és Cayenne bors Latte
Összetevők:
1 csésze cukrozatlan tej vagy növényi tej
1 evőkanál nyers méz
1 teáskanál kurkuma por
1/4 teáskanál fahéjpor
1/8 teáskanál gyömbérpor
1/8 teáskanál őrölt fekete bors
1/8 teáskanál cayenne bors
1/4 teáskanál vanília kivonat vagy por
1 egész csillagánizs
Elkészítés
1. Melegítsük a tejet egy lábasban a tűzhelyen, amíg felforrósodik és elkezd buborékosodni, majd zárjuk le.
2. A felmelegített tejet tegyük át egy turmixgépbe, és keverjük bele a cayenne-i borsot, a mézet, a fahéjat, a gyömbért, a kurkumát, a fekete borsot és a vaníliakivonatot. Turmixoljuk 15-20 másodpercig.
3. Öntsük egy csészébe, és adjunk hozzá egy csillagánizst a díszítéshez. Azonnal fogyasszuk el.
Kurkuma és Cayenne bors Shot
Összetevők:
1 egész közepes gyömbérgyökér
1 evőkanál őrölt kurkuma
¼ teáskanál cayenne bors
csipetnyi fekete bors
½ citrom leve
1,5 csésze víz
1 evőkanál nyers méz
Elkészítés:
1. Vágjuk fel a gyömbérgyökeret darabokra, és tegyük egy turmixgépbe. Vegyük a többi hozzávalót, és kb. 45 másodpercig turmixoljuk magas fokozaton.
2. Ahhoz, hogy a gyömbérből eltávolítsuk az összes rostos részt, egy kis szitán csöpögtessük le a folyadékot. Óvatosan nyomjuk át a folyadékot egy kanál hátuljával. Ezt egy sajtkendővel is megtehetjük, de a kezünkön élénksárga foltot fog hagyni.
3. Tároljuk a levet egy fedeles üvegedényben a hűtőszekrényben, amíg el nem fogyasztjuk. Legalább egy hétig eltartható.
Hogyan kell használni?
Vegyél be ebből a keverékből naponta egy adagot (kb. három evőkanálnyit) étkezés előtt, hogy csökkentsd a gyulladást és segítsd az emésztést.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top