Jógaterápia szerepe

A jógaterápia szerepe a gerincbetegek gyógyításában

A jóga modern, orvosi felfogása szerint egy olyan mozgásforma, amely az erőre, a rugalmasságra és a légzésre fókuszál a fizikai és mentális jólét fokozása érdekében. Hagyományosabb értelemben azonban a jóga az elme, a test és a lélek harmonizálására összpontosít. Ez a tudomány több, mint 5000 éves múltra tekint vissza és egy kiváló módszer a test-lélek-szellem harmóniájának megőrzésére és visszaállítására.

Mi a jógaterápia?

A jóga tanításainak és gyakorlatainak alkalmazásával a páciens képessé válik arra, hogy a jobb egészség és jólét felé haladjon. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jógatechnikákat egészségügyi beavatkozásként használjuk egy adott állapot javítására vagy az általános egészség és jólét fokozására.
A jógaterapeuták más egészségügyi szakemberekhez hasonlóan előzetes konzultációt folytatnak, mielőtt egy egyéni tervet készítenének a páciens igényeinek kielégítésére. A jógaterápia előnyei nagyrészt ugyanazok, mint a hagyományos jógánál, mivel azonban a terápiát a páciens egyedi igényeihez igazítjuk, az előnyök személyre szabottabbak lesznek. Sok orvos és más egészségügyi szakember is ajánlja ma már ezt a módszert annak széleskörű egészségügyi előnyei miatt.

Miért fontos a jógaterápia és mi a célja?

A jógaterápia fontos szerepet tölt be, mint kiegészítő gyógyászati módszer, mivel nemcsak helyreállító, hanem megelőző jellegű is lehet, és bizonyos betegségeket a nyugati orvoslás nélkül is kezelni tud.

A jógaterápia célja egyszerű – a páciensek egészségének és jólétének javítása. A hagyományos jógagyakorlatok alkalmazásával a jógaterapeuták olyan különleges technikákat, pózokat és mozdulatokat ajánlanak, amelyek a páciensek konkrét problémáira összpontosítanak.

A jógaterápia egyéb céljai közé tartozhatnak:

A tünetek megszüntetése, csökkentése vagy kezelése.
A fájdalom csillapítása.
A tünetek vagy a betegség okai megismétlődésének megelőzése.
Az általános egészség és jólét előmozdítása.
A tudatosság ösztönzése a saját test-elme-lélek egységgel kapcsolatban.

Kinek ajánlott a jógaterápia?

Alapvetően mindenkinek és bárkinek, aki gerincbetegséggel vagy bármilyen mozgásszervi betegséggel küzd. Bár nincs olyan kezelés, amely mindenkinek beválik, a jógaterápia mégis ideális a gerincbetegségek kezelésében. A tapasztalatunk alapján azok, akik 8 héten keresztül mindössze heti kétszer jógáznak, jelentősen javítják az erőnlétet, a rugalmasságot és az állóképességet, ami a legtöbb rehabilitációs program alapvető célja ebben az esetben.
Ezenkívül a jógaterápia légzési és meditációs technikái “relaxációs reakciót” váltanak ki, amely számos tanulmány szerint segít a pácienseknek a fájdalmaik csökkentésében. A jógaterápia a fájdalomproblémákat gyakran kísérő depresszió és szorongás kezelésében is hasznosnak bizonyult. Ezen kívül ez a csodás módszer többek között segíthet a vércukorszint szabályozásában, emésztőrendszeri betegségeknél, kordában tarthatja a szív- és érrendszert, és fontos pszichológiai előnyei is lehetnek a már említett fájdalomcsillapítás, depresszió, szorongás, de akár pánikbetegsége esetén is. A jógaterápia egy nem invazív, költséghatékony kezelés, amely nem igényel gyógyszereket, és szinte bárhol elvégezhető, mégis hihetetlenül jótékony hatásúnak bizonyul a gerincbetegek kezelésében is.

Mikor ajánlott elkezdeni a jógaterápiát?

A jógaterápiát gerincpanaszok esetén az orvosi javaslatot követően mihamarabb célszerű elkezdeni.

Mi fog történni az első alkalommal?

Egy szóbeli kikérdezés és egy gyakorlati felmérés történik az első alkalommal, ami alapján összeállításra kerül az egyénre szabott jógaterápiás gyakorlatsor. Ennek időtartama 60 perc.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top