JÓGATERÁPIA KÉPZÉS ÉS SPIRITUÁLIS UTAZÁS INDIÁBA ANIKÓ ÉS DEEPAK VEZETÉSÉVEL

Idén októberben a Sarasvati Központ szakmai vezetője, dr. Kotroczó Anikó és szertartásvezetője és oktatója, Deepak Anthwal vezetésével Rishikeshbe és környékére szervezünk utat kizárólag a Sarasvati hallgatói és hozzátartozóik számára.

Olyan utat igyekeztünk összerakni Nektek, ami nem csupán látnivalókban lesz gazdag, de jógában, jógaterápiában, tanulásban és spiritualitásban is bővelkedik majd.

Az utazás tervezett időpontja: 2019. szeptember 30 – október 13.

A tervezett program:

Szeptember 30 – indulás Budapestről

Október 1 – érkezés Delhibe a reggeli órákban, majd indulás taxival Rishikeshbe

Október 2-6 – jógaterápia képzés

Képzésünkön a mindennapokban hasznosítható gyakorlati tudást kap a résztvevő, amely tartalmazza a jógaterápiában alkalmazható módszereket, lehetőségeket a különféle betegségeknél, a személyre szabott életmódot, táplálkozást, valamint a relaxációs technikákat, megtanítva ezzel a helyes és tudatos egészségmegőrzést.

7.00 – 8.30 – Reggeli jógagyakorlás

8.15 – 8.45 – Reggeli

12.00 – 12.45 – Ebéd

13.15 – 16.30 – Gyakorlati és elméleti oktatás

16.30 után szabad foglalkozás, de 17.00 órától Ganga puján való részvétel lehetősége

19.30 – 20.00 – Vacsora

Október 7-12 – Spirituális barangolás Rishikeshben és környékén. Ezek a programok teljesen fakultatívak, így ha valaki inkább az ashrami életet szeretné kipróbálni, akkor arra is van lehetőség a helyszínen.

Október 12 – este indulás Delhibe a reptérre

Október 13 – indulás haza a kora reggeli órákban

Az Ashram programja a következő:

REGGELI ÉBRESZTŐ05.00
REGGELI MEDITÁCIÓ05.15 – 06.15
REGGELI JÓGA06.30 – 08.00
REGGELI (csendben elfogyasztva)08.15 – 08.45
FILOZÓFIA TANÍTÁS (Vedanta Darshan)09.00 – 10.00
KÖNYVTÁR10.00 – 11.45
EBÉD (csendben elfogyasztva)12.00 – 12.45
EMÉSZTÉST SEGÍTŐ LÉGZÉS12.45 – 13.15
KÖNYVTÁR HASZNÁLAT13.20 – 15.00
ELŐADÁSOK, KÉRDÉSEK-VÁLASZOK
A JÓGÁRÓL, EDITÁCIÓRÓL, FILOZÓFIÁRÓL
15.15 – 16.00
ESTI TEA
16.00 – 16.20
ESTI JÓGA16.30 – 17.45
ESTI MEDITÁCIÓ18.15 – 19.15
VACSORA (csendben elfogyasztva)19.30 – 20.00
BHAJAN (mantrák éneklése) hétfőn és
pénteken vacsora után
TRATAK (gyertyaláng meditáció) kedden,
csütörtökön, szombaton vacsora után
20.00 –

A szent helyek látogatásának programja:

Amikor Rishikeshben vagyunk, esténként elmegyünk a Ganga pudzsára, vagyis a Gangesznek tartott szertartásra. Itt lehetőségetek lesz Deepakot élő egyenesben látni autentikus környezetben szertartást végezni. Deepak egyik guruja Manoj Dwivedi ji a helyi templom – Satrughan ghat – vezetője, aki nagy szeretettel vár minket és lehetőséget biztosít majd a csoportnak, hogy a pudzsát megelőző tűzceremónián is részt vegyen mindenki, vagyis a tűz köré tudjunk ülni együtt a papokkal. Sőt! Egy tűzceremóniát csak nekünk fognak csinálni! 🙂

Ahová elmegyünk ez idő alatt:

Gurudhwara – Szikh templom, ahol mindig teával és finom prasadammal (megszentelt étel) várják a látogató zarándokokat. Ami a hely érdekessége, hogy nincsenek a templomban mutrik (istenszobrok), hiszen az ő egyetlen istenük a Szat guru, vagyis a tíz guru hagyományozási sora.

Madhuban – Krishna templom. A templom csodálatos oltárral rendelkezik és az érdeklődők a hajnali és esti ceremónián is részt vehetnek.

Beatles Ashram – 1968-ban érkeztek Rishikeshbe a Beatles tagjai Maharishi Mahesh Yogi Ahramjába, hogy megtanulják Tőle a transzcendentális meditációt. Hivatalosan Maharishi Mahesh Yogi Ashram a neve a helynek, de a Beatles népszerűsége miatt ma már szinte mindenki úgy ismeri, hogy a Beatles Ashram. A Yogi eltávozása után bezárták az Ashramot, de látogatható turisták számára. Sok fesztivált, jógás programot szerveznek ide.

Nilkanth dham – A környék egyik legnagyobb Shiva temploma. Rishikeshtől 32 km-re találhgató. A hely magáért beszél!

Jhilmil Gufa – Egy kis barlang, ami nem igazán látogatott még a turisták számára. Ezt a barlangot egy kis Shiva templomként tisztelik. Pár idős sadhu (szent ember) él itt. A templom érdekessége, hogy a Nap körbesüti a barlangot a nap folyamán. Csodálatosan szép!

Kunjapuri templom – Nagy jelentőséggel bír ez a templom a helyi hinduk számára. Durga dévit imádják ebben a templomban. Mivel elég nagy magaslaton van, így csodálatos kilátás nyílik sok környező városra, és a Himalájára. Napfelkeltekor fogunk ide ellátogatni, és itt kezdjük a napot Surya Namaskara-val. Az áldásos hatása nem marad el a Napüdvözletnek Napfelkeltekor. 🙂

Vasishta gufa – A bölcs Vasistha meditációs barlangja. Azt tartják, hogy Vasishta az Úr Brahmá emberi formát öltött fia volt és egyike a Saptarishiknek (hét bölcsek). 25km-re van Rishikeshtől. Ebben a barlangban imádnak Sivalingamot is. A hely érdekessége, hogy korom sötét van és elképesztően nagy csend, így kifejezetten alkalmas a meditáció gyakorlására.

Ram jhula és Laxman jhula – a két híres híd. A Lakshman jhula egyik híres hídja Rishikeshnek, amely átszeli a Gangeszt. Azt tartják, hogy az Úr Ráma testvére, Lakshman haladt át itt, ezért is hívják Lakshman jhulának. A híd ebben a formájában 1938-ban épült. A híd pillérein találkozhatunk sok-sok majommal, akik alig várják, hogy az ártatlan tursitáktól elkobozzák az ételeiket. 🙂 Amúgy békések, de ételt látva bátrak lesznek.

Ram jhula – 1986-ban épült ez a csodálatos híd, aminek egyik lábánál a Sivananda Ashram, a másik oldalán a Swarg Ashram található. A hídról megcsoldálhatjuk Rishikesh számos templomát és ashramát.

Swarg Ashram/Geeta Ashram és a Parmarth Niketan Ashram – A Gangesz partján található ez a gyönyörű ashram, ami több, mint 1000 szobával várja a zarándokokat. A kertjáben a hindu mitológia több története is megjelenik képeken, szobrok formájában. Az ashram bejáratánál található egy hölgyeknek kifejezetten csábító ruhabolt, ahol szebbnél szebb szárikat és egyéb indiai ruhákat lehet vásárolni.

Triveni ghat – Rishikesh egyik szent helye, ahol a zarándokok megfürdenek a Gangeszben. Triveni azt jelenti, hogy a három összefolyás, vagyis réges régen itt találkozott a három szent folyó, a Gangesz, a Yamuna és a Sarasvati.

Market side – a helyi piac. A Triveni Ghatnál található a helyi piac, ami csütörtökök kivételével minden nap nyitva van. A helyiek ide járnak bevásárolni, mert itt minden kapható, ami a mindennapi élethez szükséges. Élelmiszerek, ruhák, bútorok, spirituális dolgok…

Költségek:

Az utazás tervezett költsége kb. 550.000.-, ami tartalmazza a repülőjegyet, a szállást, a képzés díját, az étkezést (reggeli, ebéd, vacsora), a városok közötti utazásokat. Egyéb költsége az útnak a vízum, amit online formában is lehet már igényelni 50 USD-ért.

Az utazást megelőzően tartunk egy kis eligazítást az úttal kapcsolatban, ahol a kérdéseket fel tudjátok tenni, és mi is elmondjuk, hogy mit kell tudni a helyi szokásokról, milyen ruhákat hozzatok, stb. Ennek időpontjáról még küldünk értesítést.

Fontos! Kötelező oltás nincsen, csak ajánlott, mint a Hepatitis, Malária, vagy Diperte elleni védőoltás. Ha valaki szeretné beadatni magának az oltásokat, akkor azt vegye figyelembe, hogy legalább 1-2 hónappal az utazás előtt el kell kezdenie, mert van olyan oltás, amit pár hét elteltével meg kell ismételni.

A mi tapasztalatunk szerint nem szükséges India ezen részére oltással készülni. A szállásunk és ételeink tiszták lesznek. A víz szokott gondot okozni néhol, de mivel Rishikesh az első város, amit érint a csapból folyó víz (mert a Himalájából jön), így még aránylag tisztának mondható. Mi fogmosásra azt használjuk, de ivásra csak palackos vizet, ami 20 rúpiába kerül (kb. 90 forint).

Az utazás árát a következőképpen kell befizetni: 300.000 HUF + 800 EUR

Az utazás költségének ütemezése: jelentkezéskor 300.000 HUF

Augusztus 31-ig: 400 EUR

Szeptember 15-ig: 400 EUR

Ezt az árat akkor tudjuk biztosítani, ha minimum 10 fő jelentkezik. 10 fő alatt kicsit drágábban kapjuk a szállást, így valamennyivel emelkedik a költség.

Jelentkezési határidő: 2019. július 30.

Továbbá…

Július 30. után is elfogadjuk a jelentkezéseket, de akkor a repülőjegy ára már feltehetően drágább lesz, így azzal számolnia kell mindenkinek, aki még hezitál, hogy a költség emelkedhet!

Érdeklődni és jelentkezni az info@sarasvati.hu e-mail címen, vagy a +36 20 933 1292-es telefonszámon tudsz.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top