Jóga és az emésztés

Gyomor-bélrendszerünk fő feladata a táplálék lebontása és a tápanyagok felszívása.
Az emésztési folyamat egyik fő szempontja a salakanyagok eltávolítása, amelyet a máj, a vese, a vastagbél és a tüdő naponta végez:
• A máj vízoldhatóvá teszi a méreganyagokat, így azok a vesék által eltávolíthatók a szervezetből.
• A veséink szűrik a vérünket, és segítik a méreganyagok eltávolítását a vizelettel.
• A vastagbél bélmozgással segít megszabadulni a méreganyagoktól.
• Tüdőnk megszűri a belélegzett levegőt, és légzéssel eltávolítja a méreganyagokat.
Az optimális működés érdekében szerveinket erős izomfűzőnek kell a helyén tartania, amely a nyelőcső, a gyomor és a bélmozgások, az úgynevezett perisztaltika összehangolását is segíti. Ez a hullámszerű izom-összehúzódások sorozata mozgatja az ételt az emésztőrendszerünkön.
Világszerte az emberek több mint 40%-a szenved valamilyen gyomor-bélrendszeri rendellenességben, ami negatívan befolyásolja az életminőséget.
Számos ászana kifejezetten segíti az emésztőrendszer legjobb működését azáltal, hogy masszírozza a belső szerveket és kondicionálja azokat, hogy jobban teljesítsenek.
Egyes ászanák elősegítik a salakanyagok eltávolítását a szervezetből azáltal, hogy aktiválják a perisztaltikus tevékenységben részt vevő izmokat.
– Padmasana (keresztbe tett lábtartás)
– Pavanmuktasana (szélcsillapító póz)
– Bhujangasana (Kobra póz)
– Shavasana (hulla póz)
– Paschimottasana (ülve előrehajlás)
– Ustrasana (teve póz)
⬇️
Mindegyik magába foglalja a has nyújtását, nyomást gyakorolva rá a lábbal, így különféle módon masszírozva a belső szerveket.
A nyújtó és összehúzó izmok váltakozása segíti azok tónusát, javítja a vér és az oxigén áramlását.
A fordított testhelyzetek segítenek megszabadulni a lomha bélrendszertől, ami székrekedéshez vezet, és csökkenti a gázok felhalmozódását a gyomorban.
Az emberi gyomor-bél traktus érzékeny az érzelmeinkre. A dühös, szorongó vagy szomorú érzés valójában reakciót válthat ki a bélrendszerben, innen ered a „bél-agy kapcsolat” kifejezés. Az állandó stressz és depresszió összefüggésben állhat különféle emésztési állapotokkal, az enyhe bélbetegségtől az irritábilis bél szindrómáig (IBS) és más krónikus betegségekig.
☝️A közelmúltban végzett tanulmányok kimutatták, hogy a bél-agy kapcsolat fordítva is működhet, erős bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy a bélrendszer egészsége, a gyomor-bélrendszeri betegségek és a mentális jólét mind összefügg.
A kevésbé változatos bélmikrobióma, az úgynevezett dysbiosis számos mentális betegséghez kapcsolódik, beleértve a szorongást és a depressziót. A stressz csökkentése tehát javíthatja az emésztést, és fordítva. Itt a jóga ismét segíthet, mivel terápiás hatásai vannak a stresszre, a szorongásra és a depresszióra.
Láttuk, hogy a jóga hogyan javíthatja és támogatja az emésztést meghatározott fizikai testhelyzetek és mozgások, ászanák révén , amelyek masszírozzák az emésztőrendszer belső szerveit és erősítik a körülötte lévő izmokat. Folyamatos gyakorlással a jóga javíthatja a véráramlást, megelőzheti a székrekedést és a puffadást, és segíthet az olyan krónikus betegségek kezelésében, mint az irritábilis bél szindróma (IBS) és a gastrooesophagealis reflux betegség (GRD).
Konklúzió: tessék jógázni! 🙃🧘🏻‍♀️😉🕉️

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top