Aparigraha gyakorlása (nem kötődés)

Aparigraha gyakorlása (nem kötődés)
Az aparigraha, vagyis a kötődésmentesség gyakorlása egy boldog életbe vezet bennünket, ha megértjük, hogyan engedjük el az elvárásainkat.
Csakúgy, mint a jógában az ászanát és a pránájámát, az aparigrahát, vagyis a kötődésmentességet is gyakorolnunk kell.
Az aparigraha tehát azt jelenti,ha nem birtokolsz, nem halmozol fel és nem vagy kapzsi. Minden meghatározásnál fontos észrevenni, hogy a nehézség az elvárásainkhoz való ragaszkodásunkban van.
Talán hallottál már az aparigraháról, mivel a Patanjali által kifejlesztett Yamak (erkölcsi megszorítások) egyike. Ha ezt a koncepciót fizikai szemszögből nézzük, akkor megértjük, hogyan hat ránk a kötődés érzelmileg és lelkileg.
Amikor arra gondolunk, hogy kötődünk valamihez, egy tárgyhoz vagy egy személyhez, akkor olyan érzésünk támadhat, hogy birtokolnunk kell ezt a dolgot, vagy ennek a személynek a közelében kell lenni ahhoz, hogy boldogok legyünk. Ez az oka annak, hogy néhányan késztetést éreznek arra, hogy felesleges tárgyakat vásároljanak, vagyontárgyakat gyűjtsenek, vagy szigorú rutint kövessenek.
Hisszük, hogy ezek a dolgok boldoggá tesznek bennünket.
Ez azt jelenti, hogy ragaszkodunk ezekhez a tárgyakhoz és emberekhez?
Egyáltalán nem.
Ragaszkodunk ahhoz, amilyen érzéseket keltenek bennünk.
Mi a kötődés?
Lehet, hogy kötődsz egy személyhez, mert jól érzed magad, amikor körülötted van, kötődhetsz egy illathoz a belélegzéskor elöntött emlékek miatt, vagy egy bizonyos rutinhoz vagy tervhez, mert azt várod, hogy az eredmény megfeleljen az életednek, és örömet okozzon.
Bár úgy tűnik, hogy a ragaszkodás minden jóhoz köt bennünket, fontos felismernünk, hogy az eredményre való várakozásunk gyakran fájdalmat és szenvedést okozhat. Ezért fontos gyakorolni az elengedést vagy a kötődésmentességet (aparigraha).
Fontos megjegyezni, hogy a kötődés ellentéte a jóga szempontjából nem az elszakadás. Ez egy sötét képet mutat az elszigeteltségről, a depresszióról és a társadalomtól és a minket körülvevő világtól való elzártságról.
☝️A cél nem az elszakadás, hanem a ragaszkodás egyszerű elengedése.
Ideális esetben az a célunk, hogy felszabadítsunk minden kötődést, és olyan helyen éljünk, ahol érzelmileg nem változtatnak meg bennünket az eredmények, és nem az elvárások alapján élünk.
A kötődés hiányának gyakorlásával nem magát a személyt, tárgyat vagy gondolatot engedjük el, hanem az „elengedés az elvárásoktól és az eredményektől” koncepciót gyakoroljuk.
❓Hogyan gyakorolhatjuk tehát a kötődésmentességet?
Íme néhány tipp az aparigraha gyakorlásához :
• Azonosítsd a kötődést
Ez nem maga a tárgy, gondolat vagy érzés; hanem inkább a te elvárásodat jelenti. Azt, hogy milyen érzéseid vannak, amikor a tárgy vagy személy a kötődésedben van.
• Gyakorold a kötődés mentális elengedését
Ha úgy közelítjük meg ezeket a helyzeteket, hogy megértjük, hogy az eredmény eltérhet attól, amit várunk, akkor arra edzzük az elménket, hogy elengedjük a ragaszkodást. Fontos, hogy semleges maradj, és egyszerűen ne legyenek elvárásaid.
• Fordítsd a fókuszt a tevékenységre, tárgyra vagy személyre
Ahelyett, hogy az eredményre összpontosítanál, fordítsd a fókuszt a tevékenységre, tárgyra vagy személyre. Ha elengedjük az elvárásainkat, szabadon elkötelezhetjük magunkat a tevékenység mellett.
• Értsd meg, hogy ez egy olyan gyakorlat, amely ismétlést igényel
Amikor a nem kötődést gyakorlod, meg kell értened, hogy ezt folyamatosan ismételned szükséges. Ez akár azt is jelentheti, hogy ugyanabban a helyzetben újra és újra gyakorolni kell a kötődés hiányát, amíg azt nem érzed, hogy már nincsenek elvárásaid.
Tehát bár a felszínen a kötődés úgy néz ki, mint egy tárgyhoz vagy személyhez való fizikai kötődés, most már megérthetjük, hogy ha egy kicsit mélyebbre ásunk, a kötődés mindig az elvárásainkhoz kapcsolódik.
Képzeld el, hogy kötődések vagy elvárások nélkül élsz. Mindannyian elkezdhetünk egy kicsit könnyebben élni, ha felismerjük kötődéseinket, és gyakoroljuk az elengedés művészetét.🕉️☺️🌸

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top