Jóga a sportban

Jóga a sportban
A jóga segít a mentális és fizikai ellazulásban, de nem ez az egyetlen előnye. Valójában a jóga a sportolók bármely cross-tréning rutinjának hasznos összetevője lehet, és más sportágakban is fokozhatja a teljesítményt.
Kutatások szerint a jóga javítja a rugalmasságot, az egyensúlyt, a koordinációt és a tüdőfunkciót. Segíthet a sportolóknak a stressz hatékony kezelésében is, amely gyakran elfelejtett, de a regenerálódás és a teljesítmény kulcsfontosságú tényezője.
A jóga lassúságáról híres. Ami részben igaz is. Azonban sokféle jóga létezik, a lassabb tempójú yin jógától, vagy a pihentető jógától a gyors tempójú kalóriaégetőig, mint a power jóga, a vinyasa.
A lassabb jógánál az egyensúlyon dolgozhatunk azáltal, hogy hosszabb ideig tartjuk a pózokat, és mélyen kapcsolódunk a légzéshez. Kívülről könnyűnek tűnhet, de amikor 10 lélegzetvételig tartjuk a pózt, a test remegni fog, ahogy a csípőhajlítók megnyílnak, és a farizmok aktiválódnak, hogy egyenesen tartsanak. Ezek a jógatípusok a törzs erősségét építik, ami minden sportban felbecsülhetetlen értékű.
A gyorsabb jógaáramlás az állóképességet építi, nagyszerű módja a szív- és érrendszeri fittség javításának. Áramlóan dolgozunk végig olyan mozdulatokon, amelyek az izmok megnyújtására és az ín vagy az ízület keménységének vagy korlátozásának enyhítésére összpontosítanak.
A jóga azon képessége, hogy segít az egyensúlyban és a törzs erősségében, miközben az állóképességet is fejleszti, részben ezért van az, hogy a legtöbb jól képzett sportoló egy-két jógaórát beépít az edzésébe – szezonon belül és kívül is.
🧐❓Milyen sportágaknak javasolt a jógagyakorlás?
Alapvetően minden sportágban kiválóan alkalmazható kiegészítésként, de a következő 3 sportágat kiemelném az elmúlt évek kutatásainak igen pozitív eredményei miatt.
1.Labdarúgás
A sikeres focisták elsajátították a különböző irányokba történő folyamatos mozgás művészetét, miközben megtartják az egyensúlyt. A csípőhajlító izmoknak a normál mozgástartományon (ROM) túli kinyújtása, amikor kiugrik a focista a szereléshez, a törzs erejét, koordinációt és egyensúlyt igényel, ami fontos készség a futballban. Ellenkező esetben elesne. A jóga segíthet a focistáknak elérni és finomítani ezt a képességet.
Az International Journal of Yoga című folyóiratban közzétett 2016-os tanulmányban a kutatók megkértek egy csoport főiskolai focistát, hogy 10 héten keresztül heti két jógaórát iktassanak be a rendszeres edzésükbe. A kutatók a rugalmasság és az egyensúly javulásáról, valamint az ízületi mobilitás és a ROM növekedéséről számoltak be.
2.Kosárlabda
A legendás kosárlabdázó, LeBron James a jóga mellett érvelt, mint a sportteljesítmény javításának módja. A kosárlabdázóknak mozgékonynak, rugalmasnak és koordináltnak kell lenniük a sérülések elkerülése érdekében. A jóga segíthet ezen összetevők mindegyikében a kosárlabdázóknak, a kezdőtől az all-starokig.
Egy 2013-ban a Pedagógia Pszichológia – A testnevelés és a sport orvos-biológiai problémái című szaklapban megjelent tanulmány a jógát és a kosárlabdát vizsgálta. A kutatók megkértek egy csoport főiskolai kosárlabdázót, hogy építsenek be jógagyakorlatot az edzésprogramjukba. Kilenc hónapon keresztül heti négyszer jártak órákra. Az eredmény jelentős növekedés volt a kulcsfontosságú teljesítménymutatókban, mint például a függőleges ugrás, a szabaddobás, a hárompontos dobások, a taktikai végrehajtás, a gyorsaság, valamint az egyensúly.
Ez nem csak az NBA vagy a profi kosárlabdázóknak szól. A kezdő kosárlabdázók is profitálhatnak a heti jógagyakorlatok beiktatásából. A Journal of Sports című szaklapban 2019-ben megjelent tanulmány szerint a jóga plusz kosárlabda jobb mozgékonyságot, rugalmasságot, gyorsaságot, erőt, dobó-, passz- és dribblingképességet eredményezett egy olyan csoporthoz képest, akik csak kosárlabda gyakorlatot végeztek. Ráadásul ezek a résztvevők csak 30 perces jógaórákat tartottak.
3. Amerikai labdarúgás
Az NFL játékosok is jógáznak. Futballedzésük nagy részét súlyemeléssel töltik ugyan, de a futballisták számára kulcsfontosságú a sérülések megelőzése és a stressz kezelése. A jóga mindkettőre jótékony hatással van.
Egy nemrégiben készült 2021-es tanulmány azt vizsgálta, hogy hány focista sérül meg. Négy NFL- szezon alatt 3025 sérülést jelentettek. Nyilvánvaló, hogy a sérülések megelőzése létfontosságú a futballistaként nyújtott teljesítmény fenntartásához és javításához. A Seattle Seahawks ezért írta elő a jógát az edzések részeként.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top