Fordított testhelyzetek hatásai

A fordított testhelyzetekben a test fordított helyzetbe, a szív és a fej a csípő vonala alá kerül, a medence és a hasüreg szerveiből a vér a tüdő, a szív és az agy felé áramlik, megnövekszik a vér- és tápanyagellátás ezeken a területeken, működésük hatékonysága fokozódik, aminek eredménye a testi és szellemi frissesség, könnyedség. Megnyugtatják az elmét, lelassítják a szívritmust és a légzést, csökkentik a stresszt és a szorongást.

Gyakorlásukkal megnövekszik a koncentrációs képesség és mentális erőt adnak. A láb vénáiból könnyebben áramlik a vér a szív felé, és könnyebben visszaáramlik a nyirokfolyadék a nyirokerekbe (aminek nincs külön „pumpája”, mint a vérnek a szív), felfrissítve ezzel a járó végtagot. Pihenteti a belső szervek felfüggesztését, javul az emésztés. Ezeknek a testhelyzeteknek többségében passzívan kialakul a torok- és a gyökérzár. A torok-, a gyomor- és a gyökérzár energetikai zárak (bandha: tartani, összeszorítani, lezárni), melyeknek az a szerepük, hogy a testben keringő pránát egy adott területen tartsák és a Szusumná nádiba irányítsák.

Ellenjavallatai: fejfájás, migrén, magas vérnyomás, szívpanaszok és keringési rendellenességek, akut gyulladás a fej területén, súlyos gerinc- és hátpanaszok, várandósság, menstruáció és hasmenés.

Írta: É. Nagy Zsófi

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top