Ekadashi böjt

Ma van EKADASHI BÖJTÖLÉS NAPJA🧡
Ekadashi (a szanszkrit nyelvből “tizenegy”) a tizenegyedik holdnap, amely minden újholdat és teliholdat követően számított 11-dik nap. 🌕
Minden hónapban két ilyen nap van. Az ősi idők óta úgy tartják, hogy ezeken a napokon a bolygók kedvezőtlen helyzete igen erősen befolyásolja az embereket. Ezen a napon könnyebben engedünk a kísértéseknek. Ezen a napon a böjtölés során megtisztulunk testileg és lelkileg is, harmonizáljuk a belső energiát, megtisztítjuk a karmánkat.
Ne tévesszen meg az, hogy a ‘Hold’ és a ‘Nap’ naptárak nem esnek egybe. Ezért ahhoz, hogy megtudjuk, melyik napra esik az Ekadashi, csak a holdnaptárat kell megnéznünk. Ha lekésted az Ekadashit, akkor a következő napon, a tizenkettedik holdnapon – dvadashi – is böjtölhetsz.
Az Ekadashi böjt jelentősége
Az Ekadashi lényege a böjt és a spirituális gyakorlat. Az ősi védikus szentírások szerint ezen a napon a földi bűnös energia az ételekben, különösen a gabonafélékben és a hüvelyesekben összpontosul. Éppen ezért azzal, hogy ezen a napon kerüljük az ételfogyasztást, megvédjük magunkat a negatív energiától, csökkentve a karmikus terheket, és ezzel egy lépést teszünk a boldog sorsunk felé. ♥️
Úgy tartják, hogy az a személy, aki ekkor böjtöl, megmenti az ősök sok generációját a bűneiktől és a “pokoli” bolygóktól, megszabadítva a böjtölő lelkét a születés és halál körforgásától.
Az Ekadashi önuralomra és önkontrollra is tanít. A pillanatnyi vágyaktól való tartózkodásra, a testi szükségletek fölé emel a lelki tökéletesség javára.
Orvosi szempontból az éhezés segít a tisztulásban, a méreganyagoktól való megszabadulásban és a test tónusának feszesítésében – pihenést és “újraindítást” ad az emésztőrendszernek.
Úgy tartják, hogy az Ekadashi alatti böjt számos betegséget megelőz, javítja az egészséget és a jó közérzetet, és segít a mentális problémákon.
A böjt menete
A tizenegyedik holdnapon a böjt napfelkeltekor kezdődik. A böjtnek több szintje van:
1. A tiltott ételek visszautasítása. Ekkor egy étkezésen belül csak a megengedett ételeket fogyaszthatjuk 16 órától napnyugtáig (nakta).
2. Bármilyen étel visszautasítása. Ekkor csak szénsavmentes vizet vagy citromos vizet szabad inni.
3. Száraz böjt (az étel és a víz teljes megtagadása).
Tiltott élelmiszerek: hús, hal és tenger gyümölcsei, tojás, hüvelyesek, gabonafélék (beleértve a lisztkészítményeket is), méz, kávé, édességek, karamell, padlizsán, cékla, paradicsom, hagyma, fokhagyma, káposzta, brokkoli, kukorica, napraforgómag, gomba, fűszerek (kivéve a fekete bors, gyömbér és só), olajok (kivéve az olívaolaj). Az alkohol és a dohány szintén tilos.
Megengedett termékek: víz, frissen facsart gyümölcslevek, zöldségek és gyümölcsök (kivéve tiltott), diófélék, szárított gyümölcsök, tejtermékek, olívaolaj, fűszerek (fekete bors, gyömbér, só).
Lelki megtisztulás
Fontos megérteni, hogy az Ekadashi NEM DIÉTA, s nem arról szól, hogy egyszerűen abbahagyjuk az evést. Ez egy böjt, ahol a fő cél a lelki megtisztulás és a tökéletesség, a gondolatok felmagasztalása. Ezen a napon el kell kerülni a rossz gondolatokat és szavakat, több időt kell meditációval vagy mantrák éneklésével tölteni. Kedvező, ha jótékonysági tevékenységet folytatunk és segítünk másokon.
A böjt kezdete
Előestéjén nem szabad túlenni magunkat. Aki nem vegetáriánus, az kevesebb állati eredetű ételt és több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszon.
Ekadashi napján reggel le kell zuhanyozni, friss ruhát kell felvenni, a testet és az elmét egész nap tisztán és nyugodtan kell tartani, kerülve a negatív érzelmeket.
Úgy tartják, hogy Ekadashi napján nem szabad borotválkozni, olajjal bedörzsölni a testet, és napközben nem szabad aludni.
Fontos a komoly hozzáállás a böjt megtartásához. Nem szabad teljes éhezéssel kezdeni – jobb, ha fokozatosan, a stresszt elkerülve szoktatjuk hozzá a szervezetünket.
A böjt vége
A böjtöt a következő reggeli napfelkeltét követő két-három órán belül kell befejezni. Ügyeljünk arra, hogy a lehető legsimábban jöjjünk ki a böjtből, mert egy nap böjt után a nehéz, nehézkes ételekkel könnyen árthatunk a gyomrunknak. Reggel kezdjük az étkezést egy kis gyümölcs, gyümölcslé, vagy egy kis tál vízzel készült zabkása elfogyasztásával. Ezután a nap folyamán térjünk vissza a megszokott étrendhez, bár maradjunk a kisebb adagoknál.
A böjt nem kötelező!
Ha úgy érzed, hogy az éhezés túl kemény és minden gondolatod az ételről szól, akkor ez a böjt csak ártani fog a testednek. Továbbá ne feledd, hogy nem mindig lehet az életritmusunkat az Ekadashihoz igazítani.
Ha keményen kell dolgoznod és energikusnak kell lenned ezen a napon, és nem lesz időd a meditációra és a spirituális gyakorlatokra, akkor jobb, ha elhalasztod a böjtöt. Légy tekintettel a lehetőségeidre, és képességeidre, ne erőltesd meg magad.
Óvatosan☝
Ne feledd, hogy az egészség mindenek felett áll! Az éheztetés tilos a legyengült akut vagy krónikus betegségben szenvedő embereknek (különösen emésztési és szív- és érrendszeri vagy onkológiai problémákkal küzdők), fogyókúrázók, terhes és szoptató nők számára.
Az időseknek is óvatosan kell bánniuk az Ekadashival.
Ők inkább csak kerüljék a tiltott ételeket, de az összes többit nyugodtan egyék meg, és fordítsanak nagyobb figyelmet a spirituális gyakorlatokra és a jó cselekedetekre.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top