Ekadashi böjt

Az ekadashi (a szanszkritból eredően “tizenegyet” jelent) a tizenegyedik holdnap, amely minden újholdat és teliholdat követ, így minden holdhónapban két ilyen nap van. Ősidők óta úgy tartják, hogy ezeken a napokon a bolygók kedvezőtlen helyzete elég erősen hat az emberekre, gyengébbé teszi őket, így könnyebben engednek a kísértéseknek. Amikor böjtölsz, megtisztítod magad fizikailag és lelkileg, harmonizálod a belső energiát és megtisztítod a karmát.

Mivel a hold- és a napnaptár nem esik egybe, néha a böjt áttevődhet a 12. holdnapra – Dwadashi. Ez a Brahma Muhurta, a “Brahma órája” időzítésének köszönhető, amely 90 perccel napkelte előtt kezdődik. Ha a tizenegyedik holdnap később kezdődik, mint a Brahma Muhurta, a böjt a következő napra tolódik. Ezeket a részleteket veszik figyelembe a Holdas holdnaptár számításainál.

~ Az Ekadashi böjt jelentősége
Az Ekadashi lényege a böjt és a spirituális gyakorlat. Az ősi védikus szentírások szerint ezen a napon a földi bűnös energia az ételekben, különösen a gabonafélékben és a hüvelyesekben összpontosul. Éppen ezért azzal, hogy ezen a napon kerülöd az ételfogyasztást, megvéded magad a negatív energiáktól, csökkented a karmikus terheket, és egy lépést teszel a boldog sors felé.

Az Ekadashi fontos kozmikus szerepet kap: úgy tartják, hogy az a személy, aki böjtöl, megmenti az ősök sok generációját a bűneiktől és a pokoli bolygóktól, megszabadítja lelkét a születés és halál körforgásától.

Az Ekadashi önuralomra és a pillanatnyi vágyaktól való tartózkodásra is tanít, a testi szükségletek fölé emeli a lelki tökéletesség javára. Orvosi szempontból az éhezés segít a tisztulásban, a méreganyagoktól való megszabadulásban és a test tónusának feszesítésében – pihenést és “újraindítást” ad az emésztőrendszernek.

Úgy tartják, hogy az Ekadashi alatti böjt megelőz számos betegséget, javítja az egészséget és a jó közérzetet, és segít a mentális problémákon.

~ Böjt
A tizenegyedik holdnapon a böjt a napfelkeltével kezdődik. Több szintje van:

1. A tiltott ételek visszautasítása, a megengedett ételek fogyasztása egyetlen étkezés keretében délután 4 órától napnyugtáig – “nakta”.

2. Minden étel megtagadása, de ihatsz csendes vizet vagy citromos vizet.

3. Száraz böjt (az étel és a víz teljes megtagadása).

Tiltott ételek: hús, hal és tenger gyümölcsei, tojás, hüvelyesek, gabonafélék (beleértve a lisztkészítményeket is), méz, kávé, édességek, karamell, padlizsán, cékla, paradicsom, hagyma, fokhagyma, káposzta, brokkoli, kukorica, napraforgómag, gomba, fűszerek (kivéve a fekete bors, gyömbér és só), olajok (kivéve az olívaolaj). Az alkohol és a dohány szintén tilos.

Megengedett termékek: víz, frissen facsart gyümölcslevek, zöldségek és gyümölcsök (kivéve tiltott), diófélék, aszalt gyümölcsök, tejtermékek, olívaolaj, fűszerek (feketebors, gyömbér, só).

~ Lelki tisztítás
Fontos megérteni, hogy az Ekadashi nem diéta, és nem arról szól, hogy egyszerűen abbahagyjuk az evést. Ez egy olyan böjt, ahol a fő cél a lelki megtisztulás és tökéletesedés, a gondolatok felmagasztalása. Ezen a napon el kell kerülni a rossz gondolatokat és szavakat, több időt kell meditációval vagy mantrák éneklésével tölteni. Kedvező, ha jótékonysági tevékenységet folytatunk és segítünk másokon.

~ A böjt kezdete
Előestéjén nem szabad túlenni, kevesebb állati eredetű ételt és több gyümölcsöt és zöldséget kell enni.
Ekadashi napján reggel le kell zuhanyozni, friss ruhát kell felvenni, és egész nap tisztán és nyugodtan kell tartani a testet és az elmét, kerülni kell a negatív érzelmeket. Úgy tartják, hogy Ekadashi napján nem szabad borotválkozni, olajjal bedörzsölni a testet, és napközben nem szabad aludni.

Fontos, hogy komoly hozzáállással tartsuk be a böjtöt. Nem szabad teljes éhezéssel kezdeni – jobb, ha fokozatosan szoktatjuk hozzá a szervezetünket, kerülve a stresszt.

~ A böjt vége
A böjtöt másnap reggel, napfelkelte után két-három órával kell befejezni. Ügyeljünk arra, hogy a lehető legsimábban jöjjünk ki a böjtből, mert egy nap böjt után a nehéz, nehézkes ételekkel könnyen árthatunk a gyomrunknak. Kezdjük egy kis gyümölcs vagy gyümölcslé vagy egy kis tál vízzel készült zabkása elfogyasztásával. Majd napközben térjünk vissza a megszokott étrendhez, bár maradjunk a kisebb adagoknál.

Böjt.
Nem erőltetett.
Ha túl keménynek érzed az éhezést, és minden gondolatod csak az ételről szól, akkor az ilyen erőltetés önmagaddal szemben csak ártani fog a szervezetednek. Ne feledd azt sem, hogy nem mindig lehet az életritmust az Ekadashihoz igazítani.

Ha aznap keményen kell dolgoznod és energikusnak kell lenned, és nem lesz időd meditációra és spirituális gyakorlatokra, akkor jobb, ha elhalasztod a böjtöt. Légy tekintettel a képességeidre, és ne erőltesd magad.

Óvatosan
Ne feledd, hogy az egészség mindenek felett áll! Az éhezés tilos a legyengült, akut vagy krónikus betegségben szenvedő (különösen az emésztőrendszeri és a szív- és érrendszeri, illetve az onkológiai problémákkal küzdő), fogyókúrázó, terhes és szoptató nők számára.

Az időseknek óvatosnak kell lenniük az Ekadashival. Jobb, ha kerülöd a tiltott ételeket, de az összes többit megeszed, és nagyobb figyelmet fordítasz a lelki gyakorlatokra és a jó cselekedetekre.

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top