Cöliákiával küzdesz?

A cöliákia, más néven coeliakia, egy autoimmun betegség, amelyet a gluténre – a búzában, árpában, rozsban és származékaikban található fehérjére – adott kóros immunrendszeri válasz jellemez. Ha cöliákiával küzdesz, kerülnöd kell a gluténben gazdag ételeket, de van néhány természetes gyógymód is a tünetek enyhítésére.
Az alábbiakban a cöliákia kockázati tényezőit, a gyakori cöliákiás tüneteket, valamint az állapot kezelésére szolgáló étrendi és gyógynövényes beavatkozásokat tárgyaljuk.
A cöliákia oka és a jellemző tünetek
Bár a cöliákia inkább modern betegségnek tekinthető, az állapotot eredetileg egy görög orvos azonosította és nevezte el már a Kr. u. első században. Újabb 17 évszázad telt el, mire Dr. Mathew Baillie az 1900-as években leírta az állapotot, mint olyan gyomor-bélrendszeri rendellenességet, amely krónikus hasmenést okoz, ami aztán alultápláltsággal és gázos hasi fájdalommal jár. Megjegyezte, hogy a betegek jelentős javulást tapasztaltak, ha más gabonafélék helyett rizst ettek. De csak az 1960-as években kezdték el biopsziával azonosítani a vékonybélnyálkahártya károsodását, és az okot a gluténmentes diétával végzett vizsgálatok révén bizonyos gabonaféléknek tulajdonították.
A kutatók ebben az évtizedben a cöliákiás betegek vérében gliadin (a gluténben lévő fehérje) ellenanyagokat is azonosítottak, ami tovább segítette a klinikai besorolást.
Ma világszerte 100-ból 1 embernél diagnosztizálják a betegséget, és becslések szerint több millió ember nem diagnosztizált, és ezáltal súlyos egészségügyi szövődmények kockázatának van kitéve. Az állapot alultápláltságot, gyermekeknél növekedési elmaradást és hangulatzavarokat okozhat.
Ezenkívül növeli a bélrák, az epilepszia, a migrén, a cukorbetegség, a csontritkulás, a szklerózis multiplex, a Crohn-betegség, a Hashimoto-kór és más betegségek kialakulásának valószínűségét.
A vérvizsgálat kimutatja a gliadinnal való érintkezés által kiváltott antitestek emelkedett szintjét. A cöliákiában szenvedőknél ez az expozíció az immunsejteket citokin vegyületek felszabadítására készteti, amelyek gyulladáshoz és károsodáshoz vezetnek a vékonybélben – beleértve a fokozott béláteresztőképességet, más néven a bél áteresztőképességét.
☝️ Mi több, a cöliákia hatással van az endokrin és a központi idegrendszerre. A glutén nemcsak a gyulladást és a szivárgó bélrendszert segíti elő, hanem a vér-agy gátat is veszélyezteti, így olyan anyagok is bejuthatnak az agyba, amelyek normális esetben nem jutnának be. Ezt néha “szivárgó agy szindrómának” nevezik, és hozzájárul az agyi köd, a depresszió, a szorongás, az álmatlanság, a demencia és a fáradtság kialakulásához.
Ha a cöliákiát nem kezelik megfelelően, az görcsökhöz, viselkedési problémákhoz és jelentős tanulási zavarokhoz is vezethet.
Cöliákia tünetei többek között:
• Székrekedés vagy hasmenés
• Fáradtság
• Ízületi fájdalom
• Szorongás és/vagy depresszió
• Álmatlanság
• Emésztési zavarok
• Fogyás
• Agyi köd
• Vashiányos vérszegénység
Diéta
A cöliákiában szenvedőknek, szigorú gluténmentes étrendet kell követniük.
Ez magában foglalja a tönkölybúza, búza, árpa, rozs és tritikálé kerülését. Jó helyettesítők a következők: kukorica, quinoa, rizs, amarant, köles, zab és hajdina.
Bizonyos gluténmentes gabonafélék azonban feldolgozásuk és tárolásuk során keresztszennyeződhetnek a búzával – a zab erre a legjobb példa. Sok “gluténmentes” termék is keresztszennyeződhet, hacsak nem minősített gluténmentes létesítményben állítják elő.
Egyesek úgy találják, hogy a gabonafélék teljes mellőzése hasznos lehet a cöliákia kezelésében, mivel ezek súlyosbíthatják a gyulladást. Ugyanez vonatkozik a magas lektintartalmú élelmiszerekre is, mint például a bab (különösen a lencse és a vesebab), a földimogyoró, a paradicsom, a paprika és a fehér burgonya.
A főzés, csíráztatás vagy fermentálás azonban segít a lektinek elhanyagolható szintre csökkentésében.
A tejtermékek és a finomított cukor szintén problémásak lehetnek, mivel gyulladást és bélkárosodást okoznak. Azoknak, akik bármilyen autoimmun betegségben szenvednek, érdemes egy ideig kerülniük minden gabonafélét, a magas lektintartalmú ételeket, a tejtermékeket és a finomított cukrot, hogy megnézzék, javulnak-e a gyomor-bélrendszeri és gyulladásos tünetek.
Ehelyett összpontosítsunk olyan étrendre, amely sok zöldséget (különösen leveles zöldeket), gyümölcsöt, dióféléket és magvakat, csontlevest, erjesztett ételeket (savanyú káposzta, kimchi, savanyúság), sovány fehérjéket (vadon fogott hal, legeltetett baromfi és tojás, fűvel táplált marhahús) és egészséges zsírokat (avokádó, olíva, lenmag, kender, tök, fekete magolaj) tartalmaz. A teljes értékű étrend és a házi készítésű ételek ideálisak az egészség támogatására és a rejtett adalékanyagok elkerülésére, amelyek kiválthatják az állapotot.
Mivel a cöliákia felszívódási problémákat okozhat, gyakori a tápanyaghiány – különösen a cink, a vas, a kalcium, a D-vitamin, valamint a B6-, B12- és folsav-vitaminok hiánya. Fontos, hogy egészségügyi szakemberrel dolgozzunk együtt a lehetséges problémák azonosítása és a hiányosságok kezelésére szolgáló protokoll kialakítása érdekében.‼️

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top