Ünnepi kihívás-Avagy, hogyan rendszerezd az életedet!

A mértékletesség az egyik legfőbb erény, amely bőven megjutalmazza tulajdonosát. 🙏🏻

A jóga filozófiájában fontos szerepet kap a megelégedettség és a lemondás, amit ebben az időszakban érdemes figyelmbe venni, hiszen karácsony tájékán különösen nagy a kísértés evés, ivás terén. Az étel és az ital roppant tömege kerül ilyenkor csábítóan az ember szeme elé, aminek nagyon nehéz ellenállni.

Patanjali Jóga szútrájában megtalálod a fontos lépcsőfokokat, amelyeket betartva komoly fejlődésre tehetsz szert.

A 8 lépcsőfok a következő:

 1. Jáma- erkölcsi fegyelem irányelvei
 • Ahimszá- erőszaknélküliség
 • Szatjam- igazsághoz való hűség
 • Asztéja- lopástól való tartózkodás
 • Brahmacsárja- szexuális önkontrol
 • Aparigraha- anyagi gyűjtögetéstől való mentesség
 1. Nijáma- életmóddal kapcsolatos irányelvek
 • Saucsa- tisztaság
 • Szantósa- megelégedettség
 • Tapah- lemondás
 • Szvádjája- az önvaló szentírásokon keresztül történő tanulmányozása
 • Isvara pranidhána- Isten iránti odaadás
 1. Ászana- testgyakorlatok
 2. Pránajáma- légzésszabályozó gyakorlatok
 3. Prátjahára- érzékek visszavonása
 4. Dhárana- koncentráció
 5. Dhjána- meditáció
 6. Szamádhi – lelki elmerülés

Az első kettő lépcsőfoknak van öt további része. A jáma, mint erkölcsi fegyelem irányelvei erényekkel helyettesítik az ember alacsonyabb rendű késztetéseit.

A nijámák, azok az előírások, amelyek lehetővé teszik, hogy az ember fizikailag, mentálisan és lelkileg erőssé váljon.

 

A megelégedettség azt jelenti, hogy ne törekedj arra, hogy egyre több anyagi dolgot halmozz fel. Érd be azzal, amit nem végleges erőfeszítéssel meg tudsz szerezni. Ez igaz a táplálkozásra és a megvásárolt hozzávalókra is!

A lemondás pedig azt jelenti, hogy az érzékeid által vezérelt életviteltől próbálj meg eltávolodni úgy, hogy bizonyos lemondásokat vállalsz. De ezt átalakíthatod egy kicsit úgy, hogy a szokásaidon változtatsz.

Cseréld le azt a gondolkodást, hogy a karácsonyi időszakban “bűnözhetek” egy kicsit az ételekkel, hiszen ez nekem jár, arra a gondolkodásra, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, ahol saját magamat is szeretnem kell! Ehhez pedig jól kell éreznem magam, és a túlevéssel, felhalmozással csak ártok magamnak.

 

A jóga filozófiája azt mondja, hogy a jóga minden elért eredménye megsemmisül, ha az ember belebonyolódik hat cselekedetbe:

 1. A szükségesnél több evés, vagy a szükségesnél több anyagi dolog felhalmozása
 2. Túlzott igyekezet a nehezen megszerezhető anyagi dolgok eléréséért
 3. Szükségtelen beszéd világi témákról (pl. pletykálás)
 4. A szentírások irányelveinek gyakorlása a követésük és nem a lelki fejlődés miatt, vagy a szentírások irányelveinek elvetése és a tőlük független cselekvés
 5. Olyan emberekkel való kapcsolódás, akiket Isten és az önvaló megismerése nem érdekel
 6. Mohó vágy anyagi eredményekre.

 

Ennek fényében arra gondoltunk, hogy figyelmedbe ajánlunk egy nagyon hasznos és hatásos technikát, amely segítségével rendszerbe rakhatod ez életed és az újévet tiszta lappal indíthatod. Mi ezt minden évben megtesszük, és saját tapasztalatból mondhatjuk, hogy nagyon hasznos ❤️

 

A cél az, hogy minél inkább meg tudd tapasztalni, hogy hol is tartasz a lelki fejlődésedben, mi az amiért hálás vagy és mit szeretnél elérni, mennyire vagy tudatos, és egyáltalán tudod e kontrollálni az elmédet és érzékeidet ebben az időszakban….is  😊

 

Ehhez mit kell tenned:

Válaszolni kell teljes őszinteséggel három kérdésre!

 1. MIT VEGYEN EL ISTEN AZ ÉLETEDBŐL? – Gondold végig mindazt, amire már nincsen szükséged, nem szolgálja a lelki fejlődésedet. Lehet akár rossz szokás, vagy tulajdonság, vagy bármi külső, környezetedben lévő dolog, esetleg személy, vagy személyek, akiktől jobb búcsút venni… stb.
 2. MIT TARTSON MEG ISTEN AZ ÉLTEDBEN? – Melyek azok a dolgok, személyek, tulajdonságaid…stb, amelyekért hálás vagy, hogy vannak és szeretnéd, hogy maradjanak is.
 3. MIT HOZZON BE ISTEN AZ ÉLETEDBE? – Mi az, ami hiányzik az életedből? Mi az, ami szükséges ahhoz, hogy fejlődj? Ide szintén mindent írj le válogatás nélkül!

Egyetlen szabály van! Az pedig az, hogy ezt az összegzést NE MUTASD MEG SENKINEK! Ez a Tied, Rólad szól, magadnak írod! Légy brutálisan őszinte, ami egészen biztosan fájdalmas is lesz néhol, de ne bíráld a gondolataidat, csak add ki magadból!

Ez lehet egy év végi összegzés, ami irányba tud rakni, és újult erővel tudsz nekiindulni a jövő évnek!

Ami még fontos!

Figyelj oda a táplálkozásodra, a gondolataidra és arra, hogy elméd milyen késztetésekre próbál rábírni. Ismered a mondást, hogy épp testben épp lélek. Ahhoz, hogy ezt elérd mindenképp erőfeszítést kell tenni, mozogni kell és tudatosan táplálkozni, és az előzőekben leírt alapelveket figyelmbe kell venni. A hatás garantáltan nem marad el! Testi szinten jó közérzet, energikusság, egészség, lelkileg pedig boldogság lesz a jutalmunk.

Mivel ez a rendszerezés nem kevés időt igényel, ezért időzítsd arra az időpontra, amikor pár órát, esetleg napot biztosan tudsz a kérdéseken meditálni, és leírni az eredményt.

Bármikor hozzáírhatsz és úgy alakíthatod, ahogyan érzed!

Csatlakozol hozzánk ebben? Kezdődjön az újév új, pozitív, erős energiákkal, célkitűzésekkel, és egy nagy adag szeretettel önmagunk és a környezetünk iránt!

 

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top