AYURVÉDA

Ayurvédikus masszázsok és kezelések

Üdvözlünk a Sarasvati Ayurvéda oldalán!

Az ayurvéda India ősi gyógyászati rendszere, mely több ezer éves múltra tekint vissza. Függetlenül időszakos hanyatlásától majd felemelkedésétől, mind a mai napig elfogadott és egyetemi szintet oktatott tudomány. Az ayurvéda jelentése is ez: a létezés tudománya. Az ayurvéda elképzelése az egészségről a test-szellem-lélek egységén, és ezek a természettől való elválaszthatatlanságán alapul. Ebből következik, hogy az ayurvédában a hangsúly az egészség megőrzésén van, a természetünknek megfelelő életvitel követése által. Amennyiben ez nem sikerül, valamilyen külső vagy belső hatás következtében, és valamilyen betegség, állapot megjelenik, akkor hívhatjuk segítségül az ayurvéda gyógyító hatását. Ezt elsősorban ayurvédikus masszázsokkal és kezelésekkel, valamint táplálkozási, életviteli tanácsokkal és egyéb készítményekkel érjük el.

A következőkben rövid leírás található a különböző ayurvédikus masszázsokról és kezelésekről, ezzel adva egy kis tájékoztatást, hogy megkönnyítsük a választást. Valamint az oldal alján található egy árlista és a kezelések időtartama. További kérdésekkel és masszázsra való jelentkezéssel keress minket a következő elérhetőségek valamelyikén:

  • személyesen a 1043 Budapest, Gábor László u. 3/b címen
  • telefonon a +36 70 426 3444-es számon

Teljes testet érintő kezelések

Abhyanga

Talán a leggyakoribb és széleskörűen alkalmazott Tridósás, vagyis mind a három Dósára kiegyensúlyozó hatású ayurvédikus masszázs. Magas gyógynövénytartalmú, esetleg a Dósának megfelelően tovább kevert olajat használunk ebben a teljes testet részletesen átdolgozó kezelésben. Elismertségének okainak hosszú sorába tartozik például a vérkeringésre, a nyirokrendszerre, az emésztésre, mozgásszervi problémákra, az idegrendszerre és a test-szellem-lélek hármasságára gyakorolt pozitív hatása. Kiváló méregtelenítő, energetizáló. A kezelést szauna követi.

Ellenjavallt láz, valamint terhesség esetén.

Udvartana

Az Udvartana gyógynövények porából készült keverékkel történő erős masszázs. Elsődleges célja a méreganyagok bőrön át való kivonása, és a bőr alatt felhalmozódott zsír csökkentése. Ezentúl jótékony hatással van a bőrre, és általánosságban erősíti a testet. Az eljárás sajátosságát tekintve elsőre meglepő lehet, de jellege miatt oldja a stresszt, ezáltal nyugtat A kezelést szauna követi. Két fajtáját különböztetjük meg:

Snigadh: A gyógynövények porából és olajból készült pasztával hajtjuk végre a kezelést, mely kimagaslóan jó hatással van a bőrre. Segít megelőzni a bőrbetegségeket, eltávolítja az elhalt hámsejteket, frissíti, finommá és ragyogóvá teszi a bőrt. Előnyös gyenge fizikai állapotban lévő emberek számára, és azoknak akik bőrének a száraz változat túl durva.

Ruksha: Ez a száraz udvartana eljárás. Első sorban magas Kapha dósa esetén, túlsúlyos embereknél hasznos, segít bontani a zsírt. Cukorbetegek számára, inzulin rezisztenciával is előnyös lehet.

Nem ajánlott száraz, sérült bőrre. Ekcéma, pikkelysömör esetén, valamint kisgyerekek számára.

Elakhizi/Patrapotli

Több néven ismert izzasztó eljárás melynek lényege, hogy különböző gyógynövényeket, illetve egyéb anyagokat tartalmazó felmelegített szövetlabdacsokkal masszírozzuk a testet. Széleskörűen alkalmazható ízületi problémákra, fájdalmakra, merevségre, hasonlóan izom és ideg problémákra. Például artritisz fajtái, csigolya bántalmak, isiász. Általánosságban Váta típusúaknak áldásos.

Nem javallt erzékeny, gyulladt, allergiás bőr esetén és cukorbetegek számára.

Pindasveda + Pizichil

Két, egymást követő meleg rizslabdacsokat használó gyógymód. A Púrvakarma, vagyis az előszkészítő eljárások részei. Az előzőhöz hasonlóan Váta tipusú embereknek, illetve ilyen fajta problémákra ajánlott.

Pichinchali: Szövetbe tekert rizslabdacsokkal erős, bő olajos masszázs. Az ízületeket és a Marma pontokat célozza. Elősegíti ezek működését, segíti a méregtelenítést és támogatja az izomszövetet.

Pindasveda: Gyógynövényekkel együtt főzött rizs és hasonló módon készített tej együttes forró használata a Pindasveda. A labdacsokat kell a tejbe mártogatni és úgy masszírozni a testet. Különböző idegi problémákra, izomsorvadásra van jó hatással.

Részkezelések

Shiro-Mukha abhyanga

Fej és arc masszázs amit együtt, és külön-külön is igénybe lehet venni. Mint minden, a fej területét érintő masszázs ez is nagy mértékben nyugtat, pihentet, ezáltal előidéz egy békés elme állapotot, hosszútávon az alvás minőségét is javítja. Serkenti a hajhagymákat, táplálja a fejbőrt, jól alkalmazható hajhullásra, őszülésre. Csökkenti a ráncokat, javítja a vérellátást az arcon és fejbőrön, előnyös a fogínynek is. Mivel egy sor Marma ponton halad át eredményesen használható érzékszervi/érzékelési és egyéb idegi problémákra.

Nyak-Váll-Hát

Egy igazi stresszoldó eljárás, a hátat, vállat és nyakat lefedő erős, intenzív energetizáló masszázs. Hasznos mindenkinek aki feszültségnek van kitéve, mivel az fizikailag ezen a területen raktározódik el. Illetve izomfájdalomra, csomókra, ébredés utáni ízületi merevségre, akár beszűkült mozgástartománnyal különösen ajánlott. A gerinc nem megfelelő állapotából eredő fejfájást is jól kezeli, enyhe depresszió esetén is segít. Ezt követően ajánlott a szauna.

Nem ajánlott sérülés esetén.

Haskorrekció

Nem feltétlenül kellemes de annál inkább hasznos ayurvédikus masszázs haskorreció. A hasüregre összpontosít, így a gyomor, a vékony, és a vastagbél kapja a legnagyobb figyelmet. Ennek a területnek a körkörös masszírozásával, rengeteg fogással dolgozó kezelés. Ajánlott különböző emésztési problémákra. Pozitív hatásainak hosszú sorából néhány: serkenti az emésztést, bélmozgást, könnyíti a salakanyagok ürítését, erősíti az immunrendszert, energetizál az itt található energiaközpontra gyakorolt hatás miatt, frissít, nagyban javítja a vérkeringést a belső szervek számára és oldja a feszültséget a törzsben. Mint masszázsra általában, de ebben az esetben különösen érdemes üres gyomorral és hólyaggal érkezni.

Nem végrehajtható fekély, sérv, vesekő esetén, egyes női nemi szervi problémáknál, valamint a fogantatást követően.

Ízületi kezelések

Önállóan is jól működő, de általában más terápiákhoz társuló részkezelés. A nagy ízületekre, a vállra, a csípőre és a térdre koncentrál külön-külön egy kezelésben. Széleskörűen alkalmazható sérülések, életvitelből, rossz szokásokból adodó problémák orvoslására. Itt kerül megemlítésre, de sok egyéb eljárásra is igaz, hogy jó hattásal van az artritiszre és egyéb hasonló állapotokra.

Fenék

Kellemesen erős-közepesen erős masszázs ami a farizmokon túl a derékra is kiterjed. Mindenkinek ajánlott, egyformán az ülőmunkát végzőknek és azoknak is akik sokat mozognak. Jól átdolgozza területet ezért nagyban oldja a feszültséget az adott részen. Hatása nem korlátozódik csak a fenékre, és a környező idegeknek is hasznos.

Pada-Hasta abhyanga

Láb és kéz masszázs ami külön-külön és együtt is jól alkalmazható. A testrészek egészét érinti, de különösen a talpat és a tenyeret. Főként a Marma pontok kerülnek előtérbe, így az adott terület átdolgozásán túl, más részek, szervek, folyamatok is kezelésben részesülnek. Hasonló eredményei vannak a Pada és a Hasta abhyangának vagyis: segít feszültség, álmatlanság és depresszió esetén, jól alkalmazható magas vérnyomásra és epilepszia esetén is előnyös. Valamint oldja az adott részen a görcsöket, fáradtságérzetet, merevséget, jól kezeli a ropogást.

Kiegészítő kezelések

Shirodara

A méltán híres “csurgatásos” kezelés. A kifejezetten erre a célra használt olaj folyamatos sugárban folyik a homlok területére, így váltja ki az idegrendszerre gyakorolt kiemelkedően jó hatását. Eredményesen alkalmazható magas vérnyomás, alvás zavar, stressz, szorongás, depresszió, pánik, poszt traumás stressz szindróma, jet lag esetén.

Nem ajánlott láz, megfázás, hányás/hányinger, nyak sérülés, a homlok felületi sérülése, ájulás esetén, valamint a terhesség bizonyos szakaszában.

Nasya

Az arc és homloküreg tisztítása. Mint a legtöbb ayurvédikus kezelés ez is jóval több az előbb említettnél, és mint általában, nincs lehetőség a részletes leírásra. Olajokkal, porokkal, gőzzel és füstöléssel történik a kezelés. Hogy egy kicsit sikerüljön bepillantani a mélységeibe íme néhány azokból az esetekből amikor hasznos: merevség fájdalom a fej, nyak és állkapocs területén, migrén, dugulás, fogfájás, rekedtség, szem remegés, arc bénulás, ájulás.

Kerülendő többek között kisgyerekeknek, terhesség és menstruáció alatt, fürdés-testedzés előtt és után, szomjúság, éhség vagy teli hassal, orrmosással együtt.

Karnapurna

Ez a fül, masszázzsal egybekötött olajos kezelése melynek során erre a célra készített olajat csepegtetünk a fülbe. Hasznos fülfájásra, csengésre, zúgásra, gyengülő hallásra, egyéb fülel és hallással kapcsolatos problémákra. Kifejezetten jó szédülésre. Valamint hasonló jó hatásai vannak mint az egyéb fejet és környékét érintő kezeléseknek.

Nem végezhető dobhártya szakadás, illetve más fül sérülés esetén.

Mukha lepa

Egy szépítő arc kezelés masszázzsal és arcpakolással. Különböző olajok, és gyógynövény krémek fejtik ki fiatalító hatásukat a bőrre. Egészségessé, tisztává és fénylővé teszi bőrt.

Vasti

A Vasti egy meleg olajos eljárás aminek során tésztából egy magasabb falú gyűrűt készítünk amit a test egy bizonyos pontjára helyezve feltöltjük egyre melegebb olajjal. A Panchakarma részét is képezhetik. Előnyeit és hatásait külön részletezzük.

Nitra: A szem Vasti. Ebben az esetben ghível(tisztított vaj) történik a kezelés. Jó szemfáradtságra, szárazság, vörösödés esetén. Nagyban javítja a látást. Számos szem betegségre, és a szem környékére is jó.

Uro: Mellkas/szív Vasti. Hasznos szív és légzőszervi megbetegedésekre, javítja a vélállátást, mellkasi izomfájdalomra és kötőszövetekre.

Janu: Térd Vasti. Támogatja, és nyugtatja a térd ízületet és a környéki izmokat. Növeli hajlékonyságát, mozgékonyságát. Javítja a vérkeringést.

Kati: Derék Vasti. Remek módszer lumbágó, isiász kezelésére. Oldja a terület feszültségét, a görcsöket, gyulladásokat.

Merudanda: A gerinc Vasti kezelése. Számtalan magával a gerinccel, és azzal kapcsolatos problémára nyújt megoldást ez az összetett kezelés. A Vastin túl masszázs és ászana gyakorlás is a részét képezi.

Griva: Nyak Vasti. Hasonlóan a derék kezeléséhez, ez is jó módja a terület idegi, ízületi problémáinak megoldására, gyulladásokra, a hát és gerinc felső szakaszának kezelésére.

Svedana

Alább a különféle izzasztásokról esik szó amit gőzszaunával, gőzöléssel és pakolásokkal érünk el.

Natúr: Szaunázás tiszta vízgőzben. Növeli a masszázs hatékonyságát, segíti az olajokat mélyebbre hatolni a szövetekben miközben serkenti a további méregtelenítést.

Nadi + Baspa: A Nadi svedana irányított, gyógynövényes gőzölés ami más terápiák kiegészítéseként javítja azok hatásfokát. Ezt követi a Baspa svedana ami gyógynövényes szaunázás.

Tapa: Száraz meleg kezelés, ami felmelegített homok borogatással történik. Ízületi gyulladások kezelésére alkalmas.

Upanaha: Gyógynövényes pasztás dunsztkötés. Szintén ízületekre illetve a mellkas területén például megfázásra jó.

Az ayurvédikus masszázsokat és kezeléseket Papp Sebastian ayurvédikus terapeuta végzi.

További információ és jelentkezés: 1043 Budapest, Gábor László u. 3/b +36 70 426 3444

Várunk nagy szeretettel!

Áraink

Kezelés típusa Időtartam (perc) Ár (Ft)
Abhyanga 60′ 8.000.-
Elakhizi 60′ 8.000.-
Udvartana 60′ 8.000.-
Pindasveda + Pizichil 60′ 10.000.-
Shiro és/vagy Mukhabyanga (fej/arc) 30′-60′ 3.000-6.000.-
Nyak-váll-hát 50′-60′ 7.000.-
Haskorrekció 30′ 4.500.-
Ízületi kezelések 30′ 3.000.-
Fenék 30′-60′ 3.000-6.000.-
Pada és/ vagy Hastabyanga (láb/kar) 30′-60′ 3.000-6.000.-
Shirodara 45′ 10.000.-
Nasya 20′-30′ 4.000.-
Karnapurna 20′-30′ 4.000.-
Mukha lepa 45′ 6.000.-
Vasti kezelések 30′-35′ 4.000.-
Merudanda Vasti 100′-120′ 12.000.-
Scroll to Top