Polgár Edit bemutatkozás és óraleírás

KEZDŐ TRADICIONÁLIS JÓGAÓRA

A jóga nem csupán testgyakorlás. A jóga egy életmód. Bármely irányzatát gyakoroljuk irányt mutat abban, hogyan éljünk jól és harmóniában önmagunkkal, másokkal és környezetünkkel. Segít személyes fejlődésünkben, segít uralni gondolatainkat, megtalálni az utat életünk problémáinak megoldásához.

A testmozgás és a testhelyzetek gyakorlása segít a testi egészség fenntartásában, a testtudatosság fejlesztésében és az energiablokkok oldásában. Légzőgyakorlatok segítségével, pedig hozzájárulhatunk energiaszintünk növeléséhez, a mentális tisztaság eléréséhez. Mozgás közben a koncentráció és a fókusz gyakorlásával elménket összeszedetté, koncentrálttá tudjuk tenni. Folyamatos, kitartó gyakorlással életminőségünk javul, hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

A jóga áldásos hatásai:

 • a csont- és izomrendszer rugalmasabbá és erősebbé válik
 • nő az állóképesség, javul a tartás
 • légzéskapacitás növekszik, hatékonyabbá válik a légzés
 • javul a vérkeringés és az emésztés
 • kiegyensúlyozottabbá válik a hormonháztartás és az idegrendszer működése
 • javul a teljesítőképesség
 • segíti a méregtelenítési folyamatokat
 • erősíti az immunrendszert
 • növekszik a pszichés egyensúly
 • stresszoldó hatású
 • nyugtatja, elcsendesíti az elmét
 • fejleszti a koncentrációs készséget, a testtudatot
 • erősíti az önbizalmat

A jóga egyéni út, mindenkinek mást jelent, más céllal vág neki ennek az útnak. És ez így teljesen rendben van. Az biztos, ha rendszeresen gyakorlod a jógát,észrevétlenül mindennapjaid részévé válik, mindennapjaidban jelen van.

A Tradicionális jóga óráit a jelenlévők szükségleteihez igazítjuk, a teljes testet átmozgatjuk, energizáljuk. Jóga gyakorlásunk során ajurvéda alapelveit is figyelembe vesszük, különböző testtípussal rendelkezünk, a gyakorlatok emiatt is mindenkire más hatással vannak.  Minden esetben az egyensúlyi állapot elérésére és fenntartása törekszünk, fizikailag, energetikailag és mentálisan is. Célunk, hogy óráról órára tökéletesítsük az alap ászanák kivitelezését. Minden esetben kiegyensúlyozott, erőlködésektől mentes gyakorlásra törekszünk.

Az órák felépítése:

 • Megérkezés a jógamatracra, ráhangolódás a gyakorlásra: felkészítjük elménket, tudatunkat arra, hogy gyakorolni fogunk
 • Bemelegítés: finoman átmozgatjuk az ízületeinket, izmainkat, felkészítjük fizikai testünket a gyakorlásra
 • Ászanák, gyakorlatok végzése: szem előtt tartva a jelenlegi fizikai állapotot, mindenki egyéni állapotát figyelembe véve végezzük közösen, támogató, biztonságos környezetben a gyakorlatokat
 • Légzőgyakorlatok: az óra felépítésétől és hosszától függően a jóga alap légzőgyakorlatait is gyakoroljuk
 • Óra végi relaxáció: ellazítjuk, pihentetjük a testet, a gyakorlás jótékony hatásai ilyenkor épülnek be a testbe.

Sarasvatiban oktató segítségével biztonságos környezetben, pontos instrukciókkal, bátorítással, inspirációval, testreszabott segítséggel támogatjuk gyakorlóinkat abban, hogy a gyakorlatokat hatékony módon végezzék el. Figyelembe vesszük a testtípusokat, ajurvéda alapelveit is követve végezzük a gyakorlatokat.

 

Bemutatkozás – Polgár Edit – Tradicionális jógaoktató 

“Amit békének ismerek, a természetben lakozik, én is része vagyok…”

Napról napra egyre erősebb bennem az a meggyőződés és hitvallásomként is megfogalmaztam, hogy hiszek a mozgás mentális és fizikai gyógyító erejében, emellett hiszek abban, hogy a fizikai állapotunk fejlesztésével személyiségünk, lelki állapotunk is pozitív irányban befolyásolható.

Hiszem tanítóm gondolatát, miszerint a mentális és fizikai egészségmegőrzés akkor kezdődik, amikor megértjük azt az alapelvet, hogy saját magunk vagyunk felelősek az egészségünkért!

Utam ahhoz, hogy jógaoktatóvá váljak 10 évvel ezelőtt azzal kezdődött, hogy a korom előrehaladtával, a stresszes életmódommal, a rossz táplálkozási szokásaimmal testem szólt, hogy valami nincs rendben. Pajzsmirigyem rosszul működött, magas vérnyomásom lett, éveken keresztül álmatlanul forgolódtam éjszakánként, mindig fájt valamelyik testrészem és egy súlyos kerékpár baleset is segített észhez térni. Mentálisan is rossz állapotba kerültem, szorongtam, feszült voltam, rossz környezetben voltam, csak topogtam az életemben.

Annyit beszéltek már akkoriban is a mozgás jótékony hatásáról és persze egészségügyi végzettségem okán tudtam is, hogy mozogni kellene, így elkezdtem futni, majd kiegészítettem a jógával. Először csak levezetésnek, nyújtásnak gondoltam a jógára.

Emlékszem első órám egyikére, amikor folytak a könnyeim és azt mondtam, hogy soha többé nem jövök ide. Majd csak visszatértem, ami legjobb döntés volt az életemben, olyan jó oktatóim voltak, akik megmutatták nekem a jóga valódi arcát és beleszerettem. Nem mondom, hogy rögtön beszippantott, de szépen lassan megtapasztaltam a jótékony hatását az életemre és egyre jobban elmélyültem benne.

Megtanultam, hogy hol vannak a határaim a testemben és a gondolataimban is. Megtanultam, ha törekszünk valaminek az elérésére, azt lassan, de elérhetjük.Egészségi állapotom javult, magas vérnyomásom megszűnt. Fizikai állóképességem javult. Amikor elértem először nyújtott lábbal a lábujjamat elsírtam magam. Rengeteg érzelmi blokk oldódott bennem. Fontos megerősítés lett az életemben, hogy: Minden úgy van jól, ahogy most van.

Egyszer csak megfogalmazódott bennem, hogy ezt szeretném megtanítani, megmutatni másoknak is.

A másik szerelmem az önfejlesztés, az önismeret, a mentális egészség, ezért 4 évvel ezelőtt a coaching is, mint hivatás bekerült az életembe. Hozzám fordulókat, mint önismeret fejlesztő coach – MentálEdző abban támogatom, hogy különböző élethelyzetükben megtalálják a lehetőségeket, megtalálják azt a belső iránytűt, ami segíti őket egy elégedett, kiegyensúlyozott, egészséges élethez.

Itt össze is ér a jóga és a coaching az életemben, melyek kiegészítik egymást, mindkettővel szeretném támogatni az embereket abban, hogy tegyenek az egészségükért, szeressék önmagukat, legyen jól önmagukkal, mert akkor az élet pozitív és jó lehetőségei ott lesznek egy karnyújtásnyira.

Képzéseim:

 • 300 óra life és integrál szemléletű coach képzés – Practitioner színtű integrál coach
 • 350 óra tradicionális jógaoktató képzés – Sarasvati
 • Ajurvéda tanácsadó képzés folyamatban – Sarasvati
 • Ajurvédikus jógaterapeuta – tervben – Sarasvati

Honlapom és facebook oldalam, ahol elérhettek:

https://www.facebook.com/mentaledzo
https://mentaledzo.hu/

 

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top