Navratri fesztivál a Sarasvatiban

Örömmel értesítünk minden kedves érdeklődőt, hogy a Magyarországi Hindu Siva Shakti Sadhana Kendra Közösségének Egyháza és a Sarasvati Alapítvány, Jóga- és Oktatási Központ megrendezi az októberi Navarátri ünnepséget, amely a hindu hagyományok fontos része. Ez a tíznapos ünnepkör az istennő, Durga tiszteletére szentelt és az októberi újholddal veszi kezdetét. Az ünnepségnek az Alapítvány ad otthont, ahol hindu szertartással, illetve autentikus ételekkel várjuk az érdeklődőket.

Az ünnep eredete

A Navarátri szó két szanszkrit szóból származik – a „nava” jelentése kilenc, a „rátri” pedig éjszaka. A Navarátri fesztiválon Durgá győzelmét ünnepeljük Mahishasura felett, vagyis a jó győzelmét a gonosz felett. India egyes részein az emberek böjtölnek ebben a 10 napban, illetve minden nap szertartást tartanak Durgá különféle megjelenési formái előtt. Az utolsó nap estéjén megtörik a böjtöt.

A Navarátri minden napján különböző Durgá avatárokat imádnak. Az első napon az emberek Shailputrit imádják, míg a második napon Brahmacharinit. A harmadik napon az emberek Chandraghanta előtt tisztelegnek, a negyedik napon Kushmandát imádják, az ötödik napon Maa Skandamatát, a hatodik napon Katyayanit, a hetedik napon Kaalratrit, nyolcadik napon Mahagaurit, és az utolsó napon pedig Siddhidatrin előtt tisztelegnek.

 

A Navarátrival kapcsolatos történet a Durgá és Mahishasura démon közötti csata. Mahishasurának Lord Brahma halhatatlanságot adott, és közölték vele, hogy csak egy nő győzheti le. Az Istenek sem voltak képesek legyőzni őt, amikor megtámadta Trilókát (Föld, Menny és Pokol). Végül Lord Brahma, Lord Vishnu és Lord Shiva együtt létrehozták Durgát, aki végül legyőzte Mahishasurát, 15 napig harcolt vele, és a démon folyamatosan változtatta az alakját. Mahishasura különböző formákat ölthet, hogy összezavarja Durgát. Végül, amikor bivalyá változott, akkor Durgá megölte trishuljával (szigonyával).

 

Időpont: 2023. október 15. 16:30- 18.30

Helyszín: Sarasvati Alapítvány (1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 57-61. 2. emelet – Alumíniumgyár épülete)

A részvétel ingyenes!

Ha szeretnél részt venni az ünnepségen, kérjük írj a jelentkezes@sarasvati.hu email címre!

Várunk szeretettel!

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top