Jógikus idegtudomány: Az agy somájának fejlesztése

~ A Soma dimenziói
A Soma az ősi rishik védikus világképének hatalmas kozmikus szimbolikájának része. Nem lehet egyetlen növényre redukálni, ahogyan azt néhány tudós javasolta, vagy akár csak egy egyszerű botanikai készítményre.
A világegyetemben a kozmikus tűz minden Agni vagy annak formája számára létezik a Soma megfelelő formája. A Védák a világegyetemet Agni-Somatmakam Jagat néven írják le. Az Agni és a Soma univerzuma, amely Siva, a jóga fő dévata természetét jelenti.
Az emésztő tűz vagy Jathar-Agni számára az ételek és italok a Soma. A pránikus Agni számára a friss természetes levegő a Soma. Az elme Agnija számára a természetes érzékszervi benyomások jelentik a Soma-t, beleértve a művészeti alkotásokat is. Az univerzum legmagasabb szintjén a Chidagni vagy a Tudatosság Tüze van, amelynek Ananda vagy boldogság a Soma.
~ Az Agni és a Soma magasabb formái az emberi lényben
Az emberben az Agni vagy a magasabb érzékelés különleges erői és a Soma vagy a szamádhi (egységes tudatállapotok) különleges erői állnak rendelkezésünkre. Ez a jógagni, a jógagyakorlás Agnija és a jóga Soma vagy a jóga boldogsága.
Az agy erőteljes váladékokat és vegyi anyagokat képes kiválasztani, amelyek rendkívüli változásokat idézhetnek elő a testben és az elmében, ahogyan azt az orvostudomány ma már tudja. Bár bizonyos mértékig gyógyszerek is használhatók erre, az agy saját kémiai működése közvetlenül átalakítható a magasabb tudatosság és a mélyebb prána ápolásával és a kapcsolódó jógagyakorlatokkal. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, az elmének el kell csendesednie, és az agynak nyugodtan kell szolgálnia a tükrözésre. Ez összekapcsolhatja az agyműködést a jógatudomány finom testével és csakrarendszerével.
Az agy váladékait speciális ételekkel, gyógynövényekkel, benyomásokkal, légzőgyakorlatokkal, mantrákkal, meditációval, jóga és ájurvéda gyakorlatok egész sorával lehet befolyásolni, a természet segítségével. Az agy ökológiájának jógaszinten történő ápolása központi jelentőségű az egészség és a jólét szempontjából a XXI. században és annak folyamatos csúcstechnológiai fejlődésében, amely megzavarhatja az idegrendszert. Ez összességében segíti a pszichológiai immunitást és a stresszel szembeni ellenállást.
~ Soma, a tiszta tudat nektárja
Mi lenne, ha az agy olyan folyadékot tudna kiválasztani, amely képes megújítani, megfiatalítani és újraéleszteni a testet és az elmét – segítve az emberi tudatosság magasabb szintű evolúcióját az Én és a világegyetem egységes tudatosságává?
Az ősi védikus tanítások egy Soma nevű szubsztancia létezéséről számolnak be, amely a boldogság és a mélyebb érzékelés mélyen bennünk elrejtett ereje. A Somát rasának vagy esszenciának és amritának vagy halhatatlan nektárnak nevezik. Bár léteztek növényi vagy gyógynövényes Soma-k, és a védikus szövegek is említik őket, a védikus tanítások részletes vizsgálatából világosan kiderül, hogy a fő Soma egy belső Soma, amely egy magasabb tudatosságból áramolhat, és hatással lehet az agyra és az idegrendszerre, amit a pránájáma, a mantra és a meditáció jógagyakorlatai hoznak létre. Vannak magasabb Soma-k a testen és az elmén túl.
A jóga hasonlóképpen beszél az amritáról vagy nektárról, amely a jógagyakorlásból és a szamádhiból, az egységes tudatosság jógikus állapotából ered, amely a boldogság és a jólét belső áramlását hozza létre, és a finom test és az idegrendszer nadisain vagy csatornáin keresztül mozog.
A jógikus gondolkodásban a fej ezer szirmú lótuszát – az agynak fizikai szinten megfelelő csakrát – Somának nevezik, ami egyben a Holdat is jelenti. A fej lótusza a Hold helye, ahogy a szív a Naphoz vagy Szúriához, az alsó csakrák pedig az Ágnihoz vagy Tűzhöz kapcsolódnak.
A Soma a Holdra utal, mint a hűvös, nyugodt öntudat fényének, a békés, csendes elmének, mint egy magas hegyi tónak a szimbolikájára. Az agyat szimbolikusan Holdként emlegetik a benne található kiterjedt folyadékok miatt. A fizikai agy azonban csak a külső megnyilvánulása a tudatosság magasabb erejének, amely a mai emberekben még mindig nem fejlődött ki teljesen.
~ Soma, Ojas és Tarpak Kapha: Jóga és Ájurvéda betekintés
Ma, amikor társadalmunkban egyre nagyobb a pszichológiai rossz közérzet és az agy limbikus diszfunkciója, új megközelítésre van szükségünk az agyműködés javítására. A sok elérhető dizájnerdrog, különösen az antidepresszánsok megváltoztathatják a hangulatunkat. De mellékhatásokkal rendelkezhetnek, függőséget szülhetnek. Egy természetes és jógikus alternatíva nagyon hasznos lehet.
Az ájurvédikus orvoslás megjegyzi, hogy létezik egy Tarpak Kapha nevű anyag, a Kapha dosha, a biológiai víznedv elsődleges alfaja, amely az idegrendszer és az agy kenéséért felelős. A Soma mint a jólét és az elégedettség ereje fizikai szinten kapcsolódik a Tarpak Kaphához.
A Tarpak Kapha az ájurvédikus rendszerben viszont az Ojashoz, a Kapha finom esszenciájához kapcsolódik, amely mind a hét testszövet, különösen a szaporítófolyadék lényege. Az Ojas a végső erőforrás, amely mind a táplálkozásból, mind a mélyebb szomáinkhoz kapcsolódó veleszületett vitalitásunkból származik. Az Ojas a testi és lelki immunitás és a betegségekkel és zavarokkal szembeni ellenállás alapja. A Tarpak Kapha az Ojason keresztül kapcsolódik a Somához, mint a test és az elme végső fiatalító erejéhez.
A jógikus idegtudomány célja az agy és a fejcsakra vagy ezerszirmú lótusz Soma megértése és fejlesztése a Tarpak Kapha és az Ojas javításán keresztül. Erről számos eszköz és tanítás található az ájurvédikus, jógikus és tantrikus gondolkodásban. Ezek az elmét fiatalító speciális ájurvédikus gyógynövényekkel kezdődnek, mint a brahmi, manduka parni, shankha pushpi, calamus, szantálfa, tulsi, ashwagandha, amalaki, shatavari és shilajit, sok más mellett, olyan speciális készítményekben, mint a Brahma Rasayana és a Chyavan Prash.
~ Következtetés
A jógamódszerek a Soma javítására a meditáció hűsítő és nyugtató formái, a Soma-fejlesztő mantrák és pránájámák, a mélyen ellazító pratyahara és a jóga nidra, valamint a hűsítő és nyugtató tartós ászanák. A kulcs a csendes, mély meditáció, amely a szamádhi állapotába vezet, amelyben a Soma Anandája áramlik.
Egyszerű kezdésnek Soma mantra az elmének – Om Shreem Somaya Namah!
Ha nem tanuljuk meg, hogy hozzáférjünk a magasabb tudatosság Anandájához, akkor kultúránk még inkább függővé válhat mind a rekreációs, mind a gyógyászati célú drogoktól, valamint a túlzott médiastimulációtól. Információs technológiánk tovább irritálhatja idegrendszerünket. A depresszió és az izgatottság fokozódhat társadalmunkban. A jóga és az ájurvéda megmutatja az utat, hogyan lehet ezzel szembenézni, de a munkát a saját mindennapi életünkben kell elvégeznünk, kezdve a saját szádhanánkkal. ♥️🌸😇

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top