Huber Tamás bemutatkozás és óraleírás

Az 1960-as években találkoztam a jógával először. Talán hatéves lehettem, amikor már nem csak ismertem, de kivitelezni is tudtam a lótusz fejenállást és a naulí-t, (hasizom körzés, szelek forgatása) úgy, hogy erre nem kellett megtanítani. A nagybácsim mutatott néhány képet és ennyi elég volt hozzá. Persze ez még korántsem volt jóga. Nagyjából 20 éves koromban kezdtem el tudatosan és rendszeresen gyakorolni. Selvaraja Yesudián két könyve indított el ezen a csodálatos utazáson, ami azóta is tart.

Sport és Jóga. Mi a Jóga? Ez utóbbi revelációként hatott rám, és ekkor értettem meg igazán, hogy miért gyakorlok. Utána 35 évig egyedül gyakoroltam a belső megérzéseimet követve. 2015-ben csatlakoztam a Sivánanda tradícióhoz, itt egy mantra beavatás során az Ásútos lelki nevet kaptam. Jelentése: Siva, akit könnyű elégedetté tenni. 2017-ben, hogy a tudásom továbbadhassam, elvégeztem a Hatha jóga és Rádzsa Jóga oktatói képzést. A jóga minden ágával foglalkozom, de tradicionális oktatója vagyok a Global Sivananda Family-nek. Filozófiát, életmódot és meditációt tanítottam az elmúlt évben Thaiföldön, Görögországban, és itthon több jógastúdióban és központban egyaránt. A Jóga Olympia Bizottságot képviselem itthon és külföldön is. 2020-ban negyedik helyezett, majd ezt követően első lettem a Jóga Olimpián a korosztályomban.

Rádzsa Jóginak vallom magam és szádhakának. (törekvő)

Óraleírás

 Mi a Hatha Jóga és mi a Rádzsa Jóga? A Rádzsa Jóga, a 8 lépcsős, vagy ággal rendelkező (ashtanga) Jóga első lépcsője gyakorláshoz szükséges instrukciókat fogalmaz meg, ami nélkül nem érhetők el a jógagyakorlás gyümölcsei. Ezek erkölcsi előírások, (Jama-k és Nijama-k). Részletesebben majd a foglalkozásokon beszélünk ezekről. A Hatha és Rádzsa Jóga valójában nem különbözik egymástól. A Hatha Jóga az első 4 lépcső a nyolcból, így a Rádzsa Jóga előszobájának is szokták hívni. A Hatha jóga célja az egészség helyreállítása és az életerő megtartása. A Hatha jóga, amit tanítok, a 4 lépcsőn kívül a tisztító gyakorlatokkal kezdődik (Kriya-k) és 5 alapelvre épül:

 1. Helyes testkultúra: ászana (stabil kitartott póz)
 2. Helyes légzés: pránájáma
 3. Helyes táplálkozás: vegetáriánus vagy vegán, az ahimsa (nem ártás) alapelveit betartva
 4. Relaxáció, ami a stressz okozta problémákat kezeli
 5. Meditáció

A tanfolyam során részletesebben átbeszéljük ezeket. A Jóga egy tapasztalati tudomány, amelyben a gyakorlásé a főszerep.

„Egy gramm gyakorlás felér egy tonna elmélettel.”

Szwámí Sivánanda

A gyakorlati óra menete (120 perc)

 • Rövid elmélet minden óra elején
 • Stresszoldás (relaxáció)
 • Bemelegítő gyakorlatok
 • Napüdvözlet (meditatív gyakorlatsor)
 • Ászana sorozat megszabott sorrendben (stabil, kitartott pózok)
 • Pránájáma, azaz légzőgyakorlatokon keresztüli életerő szabályozás (+ Mudra, Bhanda)
 • Meditáció

„Szolgálj, szeress, adakozz, légy jó, tégy jót, meditálj és valósítsd meg Önmagad.”

Swámí Sivánanda

Szeretettel várok mindenkit!

Huber Tamás Ásútos

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top