A guru jelentősége a jóga útján

Az ókor szentjei és bölcsei évszázadok alatt fejlesztették ki és tökéletesítették az önfejlesztés rendszerét, amelyet jógának neveznek. Ezt az egyesítő célt a saját egyedi egyéni önmegvalósítási potenciál fejlesztésével érjük el. Ősidők óta a jóga tudományát és filozófiáját mindig a tanító tanítja a tanulónak – a Guru (spirituális tanító) kegyelméből átadja a spirituális törekvőnek vagy tanítványnak.
Guru és az út
A parampara az a tudás, amelyet a Guru egymás után ad át a tanítványnak. Ez egy szanszkrit szó, amely a tudás átadásának elvét annak legvalódibb, leghitelesebb formájában jelöli; hatalmas és végtelen tudás, amely közvetlen és gyakorlati tapasztalatokon alapul. A Guru és a tanítvány képezik ennek a paramparának vagy leszármazási vonalnak az alapját vagy láncszemeit: az évezredek óta átadott tudás átadásának láncszemeit. Ahhoz, hogy a jógatanítások hatékonyak, igazak és teljesek legyenek, ezen a Guru-tanítvány paramparán keresztül kell jönniük. Hagyományosan a tudást csak azután lehetett átadni, miután a tanuló több évet egy megvilágosodott gurunál töltött, akinek testével, elméjével és szellemével teljesen átadta magát. Csak ekkor ítélték alkalmasnak a tudás átvételére.
A jóga célja
Egy idő után a világ messze eltért a jóga valódi céljától és a Guru-tanítvány hagyományától. Hányan értjük igazán a jóga célját? A jóga mára az ászanák (fizikai testhelyzetek), egyes légzési vagy meditációs technikák vagy más gyakorlatok szinonimájává vált. Jó, hogy a világ megőrizte ezt az ősi bölcsességet, de a kihívás nem az, hogy ragaszkodjunk a technikákhoz, hanem az, hogy túllépjünk és megragadjuk a jóga lényegét és célját.
A jóga igazi guruja
A jóga története során a jóga hiteles guruját gyakran az alapvető spirituális vezetőnek, az általa hirdetett tanítások élő példájának tekintették. A jógában az igazi lelki tanítómester az, akinek az elméje a spirituális filozófia megtestesülése; aki beszél, aki azzal él, amit prédikál, aki felveszi a diákokat, hogy megtanítsa nekik, amit az életben tanult.
Mivel manapság sok a szkepticizmus, a vita és a félreértés a gurukkal kapcsolatban a világon, fontos megérteni a lényeget, hogy ki is egy guru valójában.
Ahogy a szó szanszkritul is jelzi, Guru az a személy, aki elvarázsolt spirituális zsenialitása révén képes „eloszlatni a sötétséget” és „eltávolítani a tudatlanságot” szívünkből és elménkből.
A végtelen elérhető, de nem kézzelfogható; a Guru egyszerre végtelen és kézzelfogható. Az isteni személytelen; a Guru egyszerre személyes és isteni – a személytelen személy, aki a hasznotokra válik. A Guru olyan hatalmas, mégis kézzelfogható és elérhető. A guru a végtelen szeretet, amely testi formában van jelen.
Guru és Isten
A Guru megmutatja, ki vagy, mi a legmagasabb lehetőséged. Segít belemerülni az Énedbe és elérni a célodat – nem csupán néhány technikát vagy utat mutat meg ennek érdekében. A Guru a megtestesült Isten, és a felszabadulás kapuja. Más szavakkal, Isten, Guru és az Én szinonimák. Látni a Gurut annyi, mint Istent látni.
Minden nagy mester világosan megértette ezt.
Jézus Krisztus ezt magyarázta, amikor azt mondta: “Én és az én Atyám egyek vagyunk.”
Az Úr Buddha ezt a következő kijelentéssel fejezte ki: „Gondolatom mindig az Igazságban van. Mert igen! Énem lett az Igazság.”
Az Úr Krsna azt mondta: „Én vagyok a bölcs ember célja, és én vagyok az út.”
Egy nagyszerű guru közelében élni megkönnyíti az utat – ez egy felbecsülhetetlen értékű ajándék, nehéz megérteni és értékelni, hacsak nem tapasztaltad meg magad. Ezek a figyelemre méltó emberi lények egy olyan szellemi származás élő tanúi, mint maga a civilizáció.
Manapság rengeteg könyv, weboldal és video érhető el a jógáról. Segítségükkel gyakorolhatsz néhány ászanát és légzéstechnikát, de ezek a segédeszközök nem tudják bemutatni a jóga igazi élményét. Rengeteg információval rendelkeznek, de ahhoz, hogy ezt tapasztalattá lefordítsák, szükség van egy spirituális tanítóra, egy jógagurura. Egy Guru, aki megérezteti veled a jóga igazi lényegét, ami túlmutat a technikákon.♥️💗

Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Scroll to Top